Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Jak bardzo poważne błędy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Klubowiczów,

Takie błędy na kompie się pokazały:

Adres 01: Silnik

16515 - d cylidrów 1 - sonda 1: za mała wartość napięcia

P0131 - 35-00

16989 - sterownik: błąd pamięci ROM

P0605 - 35-00

16505 - czujnik położenia przepustnicy (G69): niezrozumiały sygnał

P0121 - 35-10 - sporadyczny

00561 - dopasowanie mieszanki

14-10 - wartość skrajna adaptacji przekroczona (na biegu jałowym) - sporadyczny

Kody gotowości: B/D

Coś bardzo poważnego ? Jak mogą objawiać sie te błędy bo raczej dziwnych zachowań nie zauważyłem, chociaż to swieży nabytek wiec niewiem jak wcześniej pracował. Czy te błędy mogły spowodować utrate mocy ( chodzi nieźle ale kiedyś miał pare kucy wiecej ;))

Pozdro :hi:

P.S. Czy częsć tych błędów mogłabyć spowodowana rozładowaniem akumulatora ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Zakupilem vaga, jak dojdzie to sprawdze czy dalej sa te bledy.

pozdro

EDIT:

Wykasowalem wszystkie bledy. Ale blad 16515 pojawil sie ponowanie po przejechaniu kilkunastu metrow. Cos powaznego ? Czy moze to byc od cewki ? (podobno pomalutku mi pada)

[br]Dopisany: 05 Wrzesień 2008, 21:10_________________________________________________Troszke odswierze poniewaz nie moge poradzic sobie z jednym bledem...

Uporalem sie (chyba) z przepustnica i po przeczysczeniu blad nie powrocil jak narazie :good:

Ale caly czas mam takie bledy:

16515 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Signal too Low

P0131 - 35-00 - -

16989 - Shareware Version. To Decode all DTCs (16989 Uszkodzenie pamięci wewnętrznej ROM sterownika

brak osprzętu / nie związany ze sprzętem)

P0605 - 35-00 - Please Register/Activate

Wydaje mi sie przez ten blad 16989 co jakis czas adaptuje mi sie przepustnica :wallbash:

Dzisiaj w czasie jazdy zaczely obroty byc na poziomie 1000rpm-1200rpm. Po zaadaptowaniu obroty wrocily do normy...

Jaka moze byc przyczyna takiej sytuacji ? Akumulator nowy wiec zasilanie jest :disgust: Ale dziwne, ze w AIRBAG wywala:

00532 Napięcie zasilania

sygnał za mały - BŁĄD SPORADYCZNY

Po wykasowaniu zaraz wraca :angry:

Jakies smieszne logi zrobilem na biegu jalowym, dla testu (pierwszy raz...wybaczcie i poprawcie :notworthy:)

89f5935248ce09c5m.jpg

Wydaje mi sie, ze sonda jest do wymiany bo FIS pokazuje srednie ok. 17l

Co powinniem zrobic aby zdiagnozowac autko i wyszlo co mu dolega ?

Pozdro :hi:

Opublikowano

Dla oceny sondy zrób logi z gr. 007 i 009, wystarczą statyczne na początek i raczej na benzynie.

Opublikowano
  • Autor

ok, jutro postaram sie dorwac lapka i zrobic. Wszystkie logi robilem na benzynie. Narazie gazu nie wlaczam. Dzieki wielkie za odpowiedz :hi:[br]Dopisany: 22 Październik 2008, 20:48_________________________________________________Silnik ma byc zimny ?

Opublikowano

Silnik ma byc zimny ?

Ciepły !

Opublikowano
  • Autor

oko, thx :gwizdanie:[br]Dopisany: 22 Październik 2008, 21:00_________________________________________________a wrazie co jak by mi sie udalo to jakie dynamiczne zrobic, z ktorej grupy ?[br]Dopisany: 22 Październik 2008, 21:01_________________________________________________Ok, logi wkoncu zrobione, o to one...

0e059d3d58d76f33m.jpg

Ponad to standardowe bledy czyli...

Silnik

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 557 _21 5S

Component and/or Version: 1,8l R4/ABT MOTR HS D05

Software Coding: 04001

Work Shop Code: WSC 00000

2 Faults Found:

16516 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Signal too High

P0132 - 35-00 - -

16989 - Internal Control Module: ROM Error

P0605 - 35-00 - -

oraz cos takiego...

Airbag

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 8A0 959 655 C

Component and/or Version: Airbag V AUDI D00

Software Coding: 01022

Work Shop Code: WSC 63241

3 Faults Found:

00532 - Supply Voltage B+

07-10 - Signal to Low - Intermittent

65535 - Internal Control Module Memory Error

00-10 - - - Intermittent

01025 - Trigger for On Board Diagnostic Lamp: Malfunction

31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent

Na VAG 4.9 PL wyskoczyl tylko blad 00532 :mysli:

Prosba o analize :hi:

Opublikowano

00532 - Supply Voltage B+: Signal too Low

Possible Causes

Wiring/Connectors from/to Control Module faulty

Power Supply (Battery/Generator) faulty

Possible Solutions

Check/Repair Wiring/Connectors from/to Control Module

Check Power Supply (Battery/Generator)

Special Notes

When found in an individual control module, it's most likely a local source (e.g. wiring/connectors).

When found in multiple control modules at the same time, it's most likely a common source (e.g. ground spot, battery, generator).

Intermittent codes are often stored during low outside temperature when the battery capacity goes down and may be ignored.

Common with 16946/P0562/001378 - System Voltage: Too Low stored in other control modules.

Sprawdź akku i ładowanie

Opublikowano
  • Autor

Aku jest nowe a ladowanie na zegarach wynosi ok. 14,4 (tak na oko ;))

Opublikowano

Sonda cały czas stoi na "bogatym", a sterownik nie próbuje nic z tym zrobić, może być to konsekwencją błędu 16989. Warto by zrobić analizę spalin żeby potwierdzić, że sonda pokazuje stan faktyczny.

Opublikowano
  • Autor

No pali sporo jezeli oto chodzi, FIS pokazuje srednie 17 L a wcale katowany nie jest...wrecz przeciwnie. A ten blad 16989 co to wogole jest, tzn. gdzie to sie znajduje i co mozliwe jest do wymiany ?.

Tak wogole to dzieki wielkie za pomoc :notworthy:

Opublikowano

A ten blad 16989 co to wogole jest, tzn. gdzie to sie znajduje i co mozliwe jest do wymiany ?.

Błąd wynika z wewnętrznej usterki sterownika, nie wiem czy podlega to naprawie. Myśle, że warto porozmawiać w tej sprawie z ludźmi od tunningu lub szukać drugiego sterownika. Tak czy inaczej dobrze by było potwierdzić diagnoze u specjalisty, który popatrzy na to własnymi oczami....

Opublikowano
  • Autor

ok, dzięki za pomoc i pojadę może do elektryka jakiegoś...

A co do lambdy to co mogę jeszcze zrobić, skoro stoi na "bogatym" no i pali dużo ? walnięta ? lepiej ori kupić, bo ta co jest zamontowana to na 100% nie jest ori i była montowana przez poprzedniego właściciela. Tylko nie chciał bym kupić sondy za 250zł a tu sie okaże, że to nie to...chyba że nie ma innej możliwości to cóż....bywa :gwizdanie:

Opublikowano

A co do lambdy to co mogę jeszcze zrobić, skoro stoi na "bogatym" no i pali dużo ? walnięta ?

Po to by się przydała analiza spalin. Sonda pokazuje stan wysoki (1.1V = mieszanka bogata), więc wstępnie można uznać, że sonda jest sprawna. Nie inwestuj w nową sonde dopuki nie rozprawsz się z błędem sterownika.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

OK, dzieki wielkie, pojade na diagnostyke i zobacze co i jak...dzieki wielkie odezwe sie wtym watku[br]Dopisany: 25 Październik 2008, 22:08_________________________________________________Dzis dzwonilem do polecanego na forum warsztatu MEGACAR. Gosciu powiedzial, ze czeka mnie wymiana sterownika :confused4: Wiaze sie to rowniez z kodowaniem IMO, ktory mozna wykonac tylko w ASO, prawda ? Czy ten sterownik musi byc o dokladnych oznaczeniach takie jak u mnie (chodzi mi o ostatnia litere bo sa rozne) ?

Aha, czy da rade jakos uratowac program, ktory mam teraz wgrany ? :wallbash:

Opublikowano

co do spalania:

trzeba sprawdzic sygnal z czujnika od wody

oraz to jak oscyluje sonda

Opublikowano
  • Autor

co do spalania:

trzeba sprawdzic sygnal z czujnika od wody

tzn. jak to sprawdzic ? :rolleyes:

Co do sondy to robilem logi, caly czas wskazuje 1.1V

Opublikowano

OK, dzieki wielkie, pojade na diagnostyke i zobacze co i jak...dzieki wielkie odezwe sie wtym watku[br]Dopisany: 25 Październik 2008, 22:08_________________________________________________Dzis dzwonilem do polecanego na forum warsztatu MEGACAR. Gosciu powiedzial, ze czeka mnie wymiana sterownika :confused4: Wiaze sie to rowniez z kodowaniem IMO, ktory mozna wykonac tylko w ASO, prawda ? Czy ten sterownik musi byc o dokladnych oznaczeniach takie jak u mnie (chodzi mi o ostatnia litere bo sa rozne) ?

Aha, czy da rade jakos uratowac program, ktory mam teraz wgrany ? :wallbash:

Ooo ludu.

Błąd pamięci ROM masz prawdopodobnie właśnie przez tuning, bo ktoś źle policzył sumę kontrolną, źle wgrał, lub coś z pamięcią skopał.

Więc niestety ale chyba zacznij od przywrócenia serii, a reszta wróci do normy.

Immo w twoim aucie to nie problem, żaden.

Jeżeli do nowego sterownika "przerzucisz" program, to będziesz miał dalej te same kłopoty.

Opublikowano
  • Autor

Wiesz, pisze tylko to co mi powiedziano w w/w warsztacie. Gdzie najlepiej przywrocic serie auta i czy ten blad moze powodowac takie dzialanie lambdy ?

Opublikowano

Nie wiem, gdzie u ciebie przywrócić serię.

Znajdź kogoś, kto ma auto z takim silnikiem i numery sterowników się zgadzają, podmień sterowniki.

Tak szybko sprawdzisz.

Sondę sprawdziłbym oscyloskopem, wtedy wiadomo, czy z nią jest problem, czy to kwestia sterownika.

Zresztą po podmianie ECU będziesz widział, czy jest jakaś zmiana.

A jakby np. sterownik przeciągał czasy wtrysku, to może być cały czas bogato we wskazaniach.

Opublikowano
  • Autor

Gdzie znajduje sie ten sterownik bo nie moge takiej informacji znalesc na forum :embarrassed: