Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Zetor od Kowala - reanimacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to :siema: wszystkim Maciek jestem lecz wszyscy wołają na mnie Kowal, ale do rzeczy.

Chciałem wam przedstawić mój nowy nabytek, który w nieoczekiwany sposób zastąpił mi Swifta z zabójczym silnikiem 1.0 :decayed:

Samochodem sobie już jeżdżę kilka tygodni ale postanowiłem założyć wątek.

Jest nim Audi A4 B5 1995r. 1.9 TDI 1Z Sedan

Samochód trafił do mnie od znajomego ojca który o niego nie dbał, lecz ojciec który jest mechanikiem serwisował go od długiego czasu, dzięki czemu z mechaniką wszystko jest na tip top:wink: gorzej z wyglądem:facepalm:

Co do wyposażenia to bida bida i jeszcze raz bida:

-ABS

-Korbotronik :naughty:

-Elektryczne lusterka

-Nima klimy ale jest szyber

-Zawias 1BA

-Alu 16

Zamierzam doprowadzić samochód do stanu oryginalnego z paroma dodatkami i wszystkim obecnym i zgromadzonym mówię GLEBY NIE BĘDZIE!!!

Plany:

-Wskaźnik doładowania turbo ZROBIONE

-Naprawić brak doładowania max 0,5bar ZROBIONE

-Ręczna polerka styranego lakieru

-Konserwacja progów i zmiana nakładek progowych [Nakładki od polifta czekają na montaż od kolegi Rafal1988Lodz]

-Zmiana gałki od zmiany biegów na oryginał ZROBIONE

-Obklejenie dekorów folią carbon na... i tutaj pytanie na jaki kolor?

-Polerka końcówek wydechu, lub zmiana końcówek

-Chip

-Kat & EGR out

-Spasować przód i lampy od polifta

-Powymieniać parę plastików z wnętrza

-Może polerka alu

Jak mi się jeszcze coś wymyśli dam znać :wink:

Oto jedyna fotka jaką posiadam zaraz po kupnie:

wej0wXu.jpg

Opublikowano

Ladne aotko powodzonka w modach:wink:

Opublikowano

Dzisiaj na działce troszkę podziałałem przy audicy a mianowicie zbierała mi sie woda za grodzią silnika tam gdzie akumulator. Otwór był cały zalepiony syfem a mały on nie jest...

No i akumulator radośnie sobie latał bo nie było blaszki którą sie przykręca by przytrzymała aku.

Więc wyczyściłem rame od aku i pomalowałem do tego dorobiłem tą blaszkę ale tylko jedno foto mam po malowaniu:

FXg7TzN.jpg

Potem wziąłem się za polerkę końcówek wydechu. Pod ręką miałem tylko dosyć grube papiery ścierne, więc efekt jest jaki jest ale przytnie się te brzydkie końcówki i spoleruję drobniejszym papierem na mokro i polerka na końcu.

Dla porównania jedna po druga przed:

qOe9Sel.jpg

m3Aya04.jpg

L28KhCZ.jpg

I jeszcze mała sesyjka w plenerze:

lAFYoyw.jpg

ogvpyqd.jpg

PgHcb74.jpg

I nakręciłem przyspieszenie do 100km/h. Jest jeszcze kat i EGR. Z tym słabym startem wychodzi te 13,5s czyli można powiedzieć zdrowa seria.

Opublikowano

cos to szatan tak jak i MÓJ :) kolor ładny powodzenia w modach

Opublikowano (edytowane)

Ostatnimi czasy dużo się nie działo ale za to wpadły:

-elektryka przednich szyb od użytkownika Rafal1988Lodz

-poszła przednia szyba.. wymieniona na Nordglass

-wymiana oleju i przy okazji uszczelki pod deklem zaworów bo sobie ciekło, po zdjęciu dekla i starej uszczelki było wiadomo dlaczego...

Na pocieszenie zakupiłem komputer 16bit z programem na 115km/260nm od takiego jednego faceta z tablicy w tym tyg będą testy :D

CbIopym.jpg

Edytowane przez Kowal11
Opublikowano

Ale zes spie...lil te koncowki wydechu:)

Opublikowano (edytowane)

Na tych fotkach jeszcze niedokończone :) ale i tak muszę je poprawić. A tak jak się błyszczą jak psu wiadomo co, mi się osobiście podoba :D

Komputer z chipem już doszedł wrażenia mega pozytywne samochód ożył i jeździ przyzwoicie, ale podupadające sprzęgło dostanie teraz po d*pie przez to i szykuję sie kolejny wydatek :(

I przy okazji pomalowałem ramkę grilla na czarno, oceniajcie jak dla mnie wyszło na plus :)

oLkR8lZ.jpg

M8V1Ffh.jpg

Nakręciłem filmik z przyspieszeniem po chipie. Moc nieznana ale możliwe że jest to 110-118km.

Jeszcze audica posiada katalizator i najprawdopodobniej zasyfiony kolektor ssący.

Oto filmik i porównanie z tym co było wcześniej :D

Edytowane przez Kowal11