Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszkodzony gwint w piaście- da sie naprawić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam uszkodzony gwint w piaście tył z quatro i uszkadza mocno gwint na śrubach do kół. Czy można na tymczasem pomykać na 4 śrubach i piatej tak słabo trzymającej? Można przegwindować to? Do zabiegu trzeba wyciągać całą piaste? Czy może lepiej wymienić całą piastę?

Tak czy takl będę się wybierał z podobnym problemem do mechanika bo z przodu mi wyje łożysko. Czy z przodu przy aluminiowej zwrotnicy wymienia sie całą piaste z łożyskiem czy samo łożysko?

Opublikowano

Przepraszam, że akurat u Ciebie Tomku :decayed: mam też pytanie odnośnie śrób koła. Do czego wkręcane są śruby tylnego koła w A4 B5 FWD? tarcza czy jak wyżej Tomek pisze piasta? U mnie też jedna śruba kręci się dookoła i trzeba by to zrobić bo już 2 miesiące tak jeżdżę. Niby nic się nie dzieje lepiej zrobić.

Opublikowano
  • Autor

W B5 FWD masz w tarczy łożysko czyli to taka tarczopiasta. U ciebie wkręca się ścruby w tarcze bo w samochodzi masz tylko taki jakby bolec na który zakładasz tarcze z wciśniętym łożyskiem.

Co do mojego pytania oczywiście czekam bo dość pilne.

Opublikowano

piasta do wymiany , jakbyś chciał gwintować musiał byś na większy wymiar

w aluminiowej wymieniasz piastę z łożyskiem , w żeliwnych zmieniasz samo łożysko

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki.

Okazuje sie że nie jest tak źle i tam gdzie uszkodzony gwint dobrze złapało, mocno się dokręciło wiec jeździć sie da ale będzie do wymiany przy okazji wizyty u majstra. Dzieki.

Opublikowano

Dzieki Tomek, czyli zmiana tarcz z tyłu dla bezpieczenstwa no i musze wywalić tą śrubę co popsuła gwint