Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Coś nie tak z przednim zawieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybitny wahacz raczej stuka a nie brzęczy. Sprawdź czy sprężyna nie pękła.

Opublikowano

Słuchajcie mam taki problem z zawieszeniem. Szukałem na forum czegoś odnośnie mojego problemu ale nic nie mogę pod pasować.

W maju miałem przegląd mojej Audi i diagnosta po przejrzeniu zawieszenia powiedział, że mam delikatny luz na przednim lewym górnym wahaczu ale jeszcze można z tym jeździć. Po tym przeglądzie zacząłem się przysłuchiwać pracy zawieszenia - częściej jeździ się z otwartą szybą. Ostatnio od powiedzmy od 3 tygodni zacząłem słyszeć delikatne brzęczenie na nierównościach jak by grzechotanie monet czyli delikatny metaliczny dźwięk. Czy taka może być oznaka zużycia wahaczy czy może co innego się posypało. Dodam,że auto ma 240 tyś km przebiegu i raczej jest na ori zawieszeniu jeszcze.

Czekam na jakieś sugestie z Waszej strony

Opublikowano

Powiem szczerze, że nie brałem nawet pod uwagę pękniętej sprężyny. Muszę znaleźć chwilę, kanał lub podnośnik i sprawdzić. A czy pęknięta sprężyna nie powoduje, że auto "krzywo stoi" i dobija na wybojach w miejscu pęknięcia?

Opublikowano

Wszystko zależy w którym miejscu pęknie. Pomimo pęknięcia samochód może stać prosto.