Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A propos nerwów na drodze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkim drogowym nerwusom i tym, którym strasznie nerwy puszczają na zablokowany lewy pas, brak kierunkowskazów i tak dalej polecam ten

oraz całą serię podobnych filmików. Widziałem, żyłem i przeżyłem - polecam, nabiera się dystansu to tego co psuje krew w polskim grajdole.
Opublikowano

Nie jest tak źle. :wink: Spędzam co roku majowe urlopy w I, i generalnie fajnie się jeździ. Drogi tylko gorsze jak u nas.

Mala dygresja do zamkniętego już tematu: Na drogach dwupasmowych w PL jest wprawdzie nakaz jazdy prawym pasem, ale można wyprzedzać tez z prawej strony:kox::facepalm:

Opublikowano

Fakt w innych krajach jeżdżą nie lepiej niż w PL np. w Anglii czy we Włoszech, ale nie patrzmy na inne kraje... :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Broń Boże, nie chodzi o to żeby patrzeć i dochodzić do wniosku, że skoro gdzie indziej jest gorzej to... chulaj dusza. Chodzi mi raczej o nabranie zdrowego dystansu do tego co wkurza nas w Polsce bo złoszczenie się na przyblokowanie lewego pasa czy brak kierunkowskazu jak widać gdzie indziej może być po prostu śmieszne i niezrozumiałe. Przestrzegać przepisów owszem, nie utrudniać życia innym jak najbardziej ale z dystansem tak do błędów innych jak i czasem do samych siebie.

Opublikowano

nie wiem co macie do włoskiej jazdy

byłem w tym roku na sycylii

pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na wynajem tam samochodu

jeździło mi się świetnie

podstawowa różnica jest taka, że w miastach nikt nie pędzi

nie ma jazdy 90-100 na godzinę

od tego są autostrady

do tego ogólne wyluzowanie, no i jak poleca przewodnik - należy nawiązać kontakt wzrokowy z innym kierowcą i zrozumieć intencje

:decayed:

brzmi to śmiesznie, ale było naprawdę fajnie

nie miałem żadnych przygód ani przykrości

jeździłem też B8 po Anglii i też bez problemu

u nas jest po prostu za mało dobrych dróg i za dużo korków

tak to sobie tłumaczę

Opublikowano
  • Autor

Ja w Neapolu spędziłem pół roku. Też łatwo się przyzwyczaiłem to tego co tam się dzieje a jest to biegunowo odległe od porządku jaki mamy jednak w Polsce. Cyrk na kółkach tam jest i tyle. Jedyna zasada to zasada najbardziej wystającego przodu - kto najbardziej się pcha ten jedzie pierwszy. Zadna inna zasada i przepis nie ma znaczenia. Zadnych przygod tez nie mialem poza oczywistymi zarysowaniami na zderzakach czy poobijanych lusterkach. Tyle tylko, że Polak dostaje zawału serca jak ktos dotknie jego skarba a tam jedzie się dalej i nawet nikt się nie zastanawia, że naderwany zderzak to może być jakiś problem i żeby komuś awanture robić. Krzyki, klaksony i machanie rękami u nich to zadna oznaka wiekszego zdenerowowania...ot po prostu, po minucie jest po temacie.

Problem jaki ja widzę w Polsce to zawziętość i próba udowadniania innym czegoś na siłę. Zajedzie ci ktoś drogę to Polak przez następny tydizeń kombinuje jak mógł się "odwdzięczyć" i żałuje, że jeszcze raz nie spotka delikwenta.

Opublikowano

to prawda

tyle że do ich podejścia do rzeczy, szczególnie do samochodów, trzeba się po prostu przyzwyczaić

albo raczej i tego nauczyć

może to dlatego, że tam nie przykłada się zbytniej wagi do auta

choć nie ukrywam, osobiście bym nie dał rady

u nas to jednak w jakiś sposób dorobek, szereg wyrzeczeń itd itp

a tam - po prostu nie

Opublikowano

czesto jezdze w it i powiem ze jesli jestes piratem drogowym to bedziesz sie czul dobrze w tym kraju bo tam nie ma zadnych zasad, i tak sobie mysle ze bogus z m3 bylbym w swoim klimacie i nawet nikt by sie go nie czepial, dziki kraj i tyle.