Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubytek oleju silnikowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś w czasie jazdy zapaliła mi się kontrolka o minimalnym poziomie oleju w silniku, sprawdziłem olej i faktycznie było go mało, gdzie mógł on uciec ?

Pod samochodem nie było żadnej plamy.

Dolałem olej i już wszystko na bagnecie pokazuje dobrze, miedzy min a max, ale cały czas sie pali kontrolka o minimum oleju?

O co chodzi z tą kontrolką ? Czy to jaki błąd w komputerze czy co ?

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Przyczyn może być bardzo wiele......jeśli chodzi o ubytek to może silnik po przebiegu iluś kilometrów bierze ten olej?...albo nie wymieniony na czas?.....a co do świecenia kontrolki......szukaj na forum......uszkodzony czujnik w misce......uszkodzony czujnik w masce silnika......itp......spróbuj otworzyć maskę silnika i zamknąć.....może zgaśnie....))))

Opublikowano
  • Autor

do wymiany oleju mam jeszcze 1200 km, a co do czujnika w misce to moze być możliwe, bo ostatnio przy cofaniu zaczepiłem podwoziem o wystającą studzienkę i może coś się zruszyło ;/

Opublikowano

Ja kiedyś miałem w VW tak że w trasie (w nocy) nagle zapaliła mi się kontrolka i włączył brzęczyk . Na szczęście do domu już było niedaleko.

Na drugi dzień okazało się że cieknie z czujnika ciśnienia oleju (przy filtrze) .

Wykręciłem ,wkręciłem nowy i po problemie .

ale nie wiem jak w pompowtryskach to wygląda

Opublikowano

Ten czujnik lubi świrować... jak się włączy to się wyłączyć nie może...

Opublikowano
  • Autor

Czyli jeżeli poziom oleju na bagnecie nie ubywa a jest pomiędzy min a max a kontrolka się pali to można jeździć ?

I tak jutro jadę wymieniać olej i powiem niech mi wykasują błąd, ale dziś mam jeszcze 1 trasę 100 km i nie wiem czy nić się nie stanie .

Opublikowano
Czyli jeżeli poziom oleju na bagnecie nie ubywa a jest pomiędzy min a max a kontrolka się pali to można jeździć ?

I tak jutro jadę wymieniać olej i powiem niech mi wykasują błąd, ale dziś mam jeszcze 1 trasę 100 km i nie wiem czy nić się nie stanie .

Od samego świecenia sie kontrolki nic sie nie stanie tylko w nocy bedzie swiecic po oczach i denerwowac.

Opublikowano
  • Autor

Pytanie trochę z innej beczki, bardzo często przy odpaleniu samochodu gdy postów tak 24h to przy pierwszym odpaleniu z wydechu poleci ciemno szary dym, potem już jak daje gazu to nie leci.

Tylko przy odpaleniu.

Jaka może być tego przyczyna?

Pozdrawiam :)

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

---------- Post dopisany at 16:12 ---------- Poprzedni post napisany at 14:43 ----------

Trochę to dziwne ale kontrolka od minimalnego poziomu oleju znikła, po tym jak moja dziewczyna nie domknela drzwi, wyskoczyła wtedy kontrolka o nie domknietych drzwiach, domknela drzwi i juz było ok tylko termometr był :P

I od tej pory nie świeci się kontrolka :)

Opublikowano
Trochę to dziwne ale kontrolka od minimalnego poziomu oleju znikła, po tym jak moja dziewczyna nie domknela drzwi, wyskoczyła wtedy kontrolka o nie domknietych drzwiach, domknela drzwi i juz było ok tylko termometr był :P

I od tej pory nie świeci się kontrolka :)

Ten czujnik jak raz sie włączy to potem jeszcze chwile wariuje. Ciesz sie ze odwiesil sie bo jak walnie to trzeba ori w aso kupic bo zamienniki z reguły dzialaja do roku. Mi własnie na wiosne definitywnie umarł ten czujnik to emulator wstawiłem. AFN-y w koncu nie miały tego czujnika i tez działały :)

Opublikowano
  • Autor

Uff :)

To i dobrze :P

Opublikowano

Sprawdź czy w zamku maski nie masz mikro styku, który odpowiada za kontrolkę od poziomu oleju. Zasada jest taka, iż po zaświeceniu kontrolki podczas otwierania maski celem dolania oleju i ponownym zamknięciu mikro styk gasi kontrolkę. Z czasem potrafi się zabrudzić i kontrolka świeci.