Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B5 AFN quattro Avant. Zwiększenie prześwitu. Proszę o fachową poradę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie wszystkich użytkowników,

Bardzo proszę o poradę osoby, które być może przerabiały u siebie podobny problem.

Auto jak w tytule postu. Potrzebuję maksymalnie zwiększyć prześwit (odległość podłogi auta od poziomu drogi). Auto szykowane jest na zimę. Każdy cm jest ważny.

Proszę o wszystkie trafne, sprawdzone mądre rozwiązania. Ewentualnie jakie sprężyny, amortyzatory można zastosować.

Sprawdzałem czy był podobny temat wcześniej, nic nie znalazłem.

Za każdą poradę serdecznie dziękuję.

Opublikowano

wg. mnie zastosowanie sprężyn z np 2.8 V6 coś powinno dzwignąć

Opublikowano

Sprawdzałem czy był podobny temat wcześniej, nic nie znalazłem.

.

nie znalazłes bo na tym forum wszyscy ten przeswit zmniejszaja.:grin:

jak chcesz podnieśc to raczej tylko na sprezynach od auta z jakims duzym silnikiem.albo powietrze.:naughty:

Opublikowano

Widzę, że masz Quattro więc miałbym wyższe sprężyny do sprzedania. Są niby krótsze o 5cm o ori ale są z grubszego drutu robione na zamówienie i auto stoi na nich sporo wyżej niż na serii. W każdym bądź razie mozna dorobić dowolne sprężyny na zamówienie za dobry pieniądź. Jak jakieś pytanie itd PW :wink:

Opublikowano

wsadzaj springi od passata b3 kombi ,wszystko pasuje ,te springi sa mega sztywne ,sztywniejszych nie miałem w rekach ,ale i tak amory cie beda ograniczać.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podpinam się, wkurza mnie że walę spodem jak zjeżdzam z górki na poziomy parking - wszystkie głowy w moja stronę, jakby Putin już przybył w MIGu. Miałem pęknięcie spręzyny z przodu w Q. Zamieniłem na to co było pod reką Kraft chyba, najoierw widac było po odbiciu nieba w masce że auto poszło do góry, ale teraz jz sam nie wiem może siadło przez gówniana stal albo co. Jak patrze na B5 przed liftem to mają taaaki przeswit. A moją niunie trza tyłem do krawężnika parkowac bo hokkej schodzi przy cofaniu. Więc pytanie brzmi jak zrobić przświt jak w B5 do 1999r. Pozdrawiam.

Opublikowano

poszukaj twardszych sprezyn od jakiegos 2.8.

Opublikowano

Wszyscy o sprężynach a napisz jakie masz koła, opony. Jeśli to możliwe wsadź większe kółko i wyższą oponę i właśnie Ci się zwiększy prześwit podłogi od ziemi :wink:

Opublikowano

Koła standard 15" 195/65. Myślałem o tym, ale chodzi o to że coś tu nie gra z tym prześwitem. W modelach przed liftem też takie same koła ale prześwit zarąbisty. Co do sprężyn, ryba, rozumiem że 2,8 ma twardsze sprężyny bo silnik cięższy? W katalogu zfparts, sprężyny sachs pasują na wszystkie modele czy tam 2,8 czy 1,9, czy przed liftem czy po , czy Q czy FWD. Rozróżniają dwie sprężyny na przód dla B5 z klimą czy bez.

Opublikowano

To jest uogólnienie niestety kolego bo spójrz sobie chociażby na sprężyny Eibacha. Tam jest rozróżnione krótko mówiąc na 4 oraz 6 cylindrowe silniki - siłą rzeczy 6 cylindrowy silnik jest cięższy i sprężyna do niego będzie twardsza i bardziej wytrzymała :)

Opublikowano

Zgadza się, tylko że Eibach obniża o 30mm :).

Opublikowano

To nie ma żadnego znaczenia :) To się tyczy każdych sprężyn. Po prostu są kategorię wagowe sprężyn. Sprawdź na wlepce w bagażniku jakie masz zawieszenie i jakie kategorie wagowe i zaraz Ci doradzimy jakie oryginalne sprężyny masz kupić żeby było wyżej. Wystarczy kupić z większą kategorią wagową i będzie siedział wyżej.

Dodam Ci fotkę o co mi chodzi:

f4zwly7z.jpg

Edytowane przez Revor

Opublikowano

ok, ciekawe. Więc, 1BA, 0YR, 0JG

Opublikowano

No i można wrzucić na przód kategorię wagową 0JK lub 0JL odpowiednio te sprężyny są oznaczane: 1 kropka żółta i 3 brązowe oraz 1 kropka zielona i 1 brązowa. Zapewne będzie to od A4 z motorem 2.5 TDI lub 2.8 benzyna. Popatrz na allegro / tablicy.

Jeżeli chodzi o tył to w etce w której sprawdzam kategorie wagowe kończą się na 0YG więc nie wiem czy źle spojrzałeś czy ta etka tego nie przewiduje.

Opublikowano

Dzięki. Zachowałem starą spręzynę ma białą i 3 brązowe. Dodsaję także zdjęcię wlepki.

Opublikowano

Już wiem dlaczego nie mogłem znaleźć tyłu - pominąłem, że chodzi o quattro. Na tył można też wrzucić większa kategorie wagową - 0YT i to są 2 kropki białe i 3 fioletowe :)

Opublikowano

Ja bym odradzał kombinacje ze sprężynami od V-łek. Auto może Ci podskakiwać jak ping-pong. Załóż po prostu nowe (np Lesjofors) i nowe gumy nad sprężynę. Na pewno zdecydowanie pójdzie do góry :wink:

Opublikowano

ok dzięki, zmieniłeś mój sposób myślenia. wszedłem na VAGCAT i wszystko teraz rozumiem. Jeśli chodzi o KAYABA to mają dla quattro te same spręzyny dla 1,9, 2,4, 2,6 i 2,8, natomiast inna dla 2,5TDi. Tylna oś jest taka sama dla wszystkich silników. Można by dobierac jeszcze z passata albo superb. Ale jak się zdecyduję na grzebanie w zawieszeniu to chyba wybiore do 2,5TDI. I zrobię na razie tylko przednia oś.

tomasz, masz na mysli nowe gumy - mocowanie amora?

Opublikowano