Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.9TDI] Padła skrzynia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Jezdziłem sobie moim Audim, no i juz zjeżdzałem do domu wrzuciłem na luz wjazd na podwórko i chcem wrzucić 1 bieg....... a to zgrzy i bieg nie chce wejsc... hm.. probuje nastepny raz tez nie chce, ani 2 ani 3 ani 4 ani 5 i wsteczny tez nie bardzo..... zgasiłem silnik, biegi wchodza, no to odpalam sprzęgło 1 bieg wbijam i za cholere nie chce wejść.... i stoje we wjeżdzie.. nic.. zgasiłem i myśle sobie oszukam auto, na zgaszonym silniku wbijam bieg no i sprzęgło wciskam i odpalam a auto rusza tak jakbym w ogole sprzęgła nie miał wcisniętego i na biegu odpalał...... Nic to wbiłem się z auto bo juz sie troche zdenerwowałem zapaliłem fajke... pchać mi sie do garażu nie chce.. więc postanowiłęm jeszcze raz sprobować odpalam, sprzęgło 1 bieg wszedł... ruszył.. ale potem znów się zacieło... i teraz moje pytanie co to może być, czasem mi wchodzi..., pierwszy raz sie z takim czymś spotkałem czy to skrzynia ? i czy możliwe, że odrazu tak padła??

pozdrawiam

proszę poprawnie nazywać tematy według ogólnie stosowanych zasad -> edit by wiki

Opublikowano

mozliwe ze jeden z synchronizatorow sie uszkodzil :)

Opublikowano

a może sprzęgło nie domaga

Opublikowano
  • Autor
mozliwe ze jeden z synchronizatorow sie uszkodzil :)

No ale synchronizator jest na akzdy bieg o ile sie orientuje to by musiały wszytskie paść to na raz ?? możliwe?? zastanawia mnie jeszcze czy może czasem nie olej?? jak myślicie?

Opublikowano
a może sprzęgło nie domaga

Ja bym sprawdził sprzęgło tak jak kolega wspomniał. Skoro wkładasz biegi na zgaszonym silniku to znaczy, że nic w skrzyni nie blokuje.

Opublikowano
  • Autor

hm... teraz wsiadłem odpaliłem 1 bieg wrzuciłem bez porblemu no to na trase wyjechalem zeby sprawdzic reszte i tez bez problemu mi wchodzi...... boje sie ze pojawi sie to znowu... i dalej nie wiem co to moze byc, może poprostu coś ostygło i dlaego bez porblemu wrzucałem biegi??

Opublikowano
hm... teraz wsiadłem odpaliłem 1 bieg wrzuciłem bez porblemu no to na trase wyjechalem zeby sprawdzic reszte i tez bez problemu mi wchodzi...... boje sie ze pojawi sie to znowu... i dalej nie wiem co to moze byc, może poprostu coś ostygło i dlaego bez porblemu wrzucałem biegi??

Wysprzęglik się wyrobił i przepuszcza.

Wymiana na nowy.

Opublikowano
  • Autor

wysprzęgil? hm.. chodzi o siłownik hydrauliczny?? jaki to koszt?? i czy trzeba skrzynie wyciagać??

Opublikowano

Wysprzęglik się wyrobił i przepuszcza.

Wymiana na nowy.

dokładnie wysprzęglik przy skrzyni sie skończył

[ Dodano: 12-01-2007, 18:49 ]

wysprzęgil? hm.. chodzi o siłownik hydrauliczny?? jaki to koszt?? i czy trzeba skrzynie wyciagać??

nietrzeba skrzyni odkręcać wykręcasz tylko wysprzęglik no i musisz odpowietrzyć później układ. Koszt to jakieś 150 zetka za wysprzęglik

Opublikowano

Witam

Nie chce zakładać nowego tematu. A mam taki problem, że jak się zatrzymam to mam problem z wrzuceniem jedynki i wstecznego (ciężko wchodzą) i jak myślicie czy to wina tego wysprzęglika??

Dziękuje

Opublikowano
  • Autor

no szymek ja dokładnie miałem to samo, że nie raz ciezko mi 1 i wsteczny wchodził, az wkoncu stało sie tak jak to oposiałem w 1 poscie.

poZDRo!

Opublikowano

Witam właśnie jestem po wymianie tego wysprzęglika przy skrzyni i musze z przykrością powiedzieć ze biegi dalej ciężko wchodzą na postoju :/ . Nie wiecie może, czym to może być spowodowane??

Pozdrawiam

Opublikowano

@szymek odsłoń skórzany mieszek przy biegach (od strony ręcznego chwycić mieszek i do góry ) i przesmaruj jakimś olejem w sprayu te gniazdo .

Opublikowano

Jutro przesmaruje, ale wątpię żeby to coś pomogło, bo problemy z wrzuceniem biegu mam tylko wtedy, gdy auto stoi w miejscu.

Opublikowano

No to jest jeszcze do sprawdzenia pompka przy pedale sprzęgła, ona też może przepuszczać, chociaż częściej wysprzęglik się psuje.

Opublikowano

a nie orientujesz się ile kosztuje ta pompka??

Opublikowano

Ale dlaczego zaraz wymieniać pompkę jeżeli na postoju wchodzą inne biegi bez problemu to chyba nie jest wina pompki i wysprzęglika wczoraj proponowałem smarowanie (też tak miałem ale teraz to jak w nowym AUDI :) ) bo nie chciałem siać paniki ale na innym forum AUDI zobaczyłem kiedyś ten sam temat (były też fotki) o problemach z jedynką i wstecznym na postoju i okazało się że winne było łożysko igiełkowe w wale w którym pracuje wałek sprzęgłowy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam pytanie: W przyszłym tygodniu będę oddawał auto na wymianę kompletnego sprzęgła i rozrządu :a4fan: . Powiedzcie czy te sprzęgło i rozrząd będzie pasować do mojego silnika 1.6 95r.?

Sprzęgło

Rozrząd

I czy to są dobre firmy może polecacie jakieś firmy rozrządu i sprzęgła.

Dziękuje pozdrawiam

Opublikowano

o boszeeee

co to za sprzeglo :eek:

rozrząd markowy :cool:

Opublikowano

Dzięki czyli rozrząd będę brał a co do sprzęgła to szukałem jeszcze na allegro i znalazłem takie sprzęgło tylko nie wiem czy będzie do mnie pasować? Jaką firmę sprzęgła polecacie?

Pozdrawiam