Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] nowe amorki a wygladaja w % na zuzyte

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!koledzy mam do was takie pytanko:kupilem nowe amorki kayaba gaz i po przejechaniu na nich 2 miesiecy na tescie na szarpakach wykazalo ze z przodu lewe kolo ma 66% a prawe 63%,tyl lewe 66% a prawe 70%.dodam ze przed wymiana przod miał taki sam %zuzycia tylko tyl się polepszyl bo mial 44% a auto ma przejechane 200tys.w sklepie powiedzieli ze te amortyzatory mieszcza się w normie i nie podlegaja wymianie,a z tego co wiem to powinny mieć o wiele wiecej %.z przodu nawet prawe kolo zaczelo już zabkowac opone bo jest nowa.proszę was o porade co robic.pozdrawiam

Opublikowano

Z tym mierzeniem w % stanu amortyzatorów to by podchodził z dystansem . Kiedyś w Renault Clio zmierzyłem - wyszło mi z przodu 44% i 47%. Było to jesienią wiec stwierdziłem,że dobiję je do końca w zimie na górskich,dziurawych szosach, a jak na wiosnę już trochę połatają drogi to sobie załażę nowe.

Na wiosnę po bardzo ciężkiej dla zawieszenia zimie zmierzyłem stan amorków i wyszło 68% i 70%. Jeśli uznajemy,że urządzenie do pomiaru się nie myli to taki nasuwa się wniosek - jazda po dziurach poprawia stan amortyzatorów.

Opublikowano

Z tym mierzeniem w % stanu amortyzatorów to by podchodził z dystansem . Kiedyś w Renault Clio zmierzyłem - wyszło mi z przodu 44% i 47%. Było to jesienią wiec stwierdziłem,że dobiję je do końca w zimie na górskich,dziurawych szosach, a jak na wiosnę już trochę połatają drogi to sobie załażę nowe.

Na wiosnę po bardzo ciężkiej dla zawieszenia zimie zmierzyłem stan amorków i wyszło 68% i 70%. Jeśli uznajemy,że urządzenie do pomiaru się nie myli to taki nasuwa się wniosek - jazda po dziurach poprawia stan amortyzatorów.

:polew: :polew: :polew:

A im więcej przejedziemy kilometrów tym silnik jest sprawniejszy...

Co do amortyzatorów też tak miałem. Co pomiar to inaczej, co gorzej wartości pomiarów układały się w totalną amplitudę

Opublikowano
  • Autor

Ja bylem na kilku stacjach diagnostycznych i na kazdej pokazuje prawie tak samo . A po drugie gdyby nie byly zuzyte to nie wyząbkowala by sie opona . Sam juz niewiem co myslec :confused4: Pozdrawiam

Opublikowano

Moze zacznijmy od tego jakiej sa firmy?

Opublikowano
  • Autor

na poczatku watku bylo wszystko napisane.to sa kayaba gaz:)

Opublikowano

Od kąd w poprzednim aucie założyłem nowiutkie amortyzatory BILSTEIN żółte i zaraz po 2.5 -3 tys km pojechałem na przegląd, gdzie diagnosta stwierdził, że amortyzatory są do wymiany, przestałem wierzyć w te magiczne urządzenia testujące (kolejny diagnosta orzekł że "amorki" są OK). A utwierdziłem się w tym przekonaniu jak kupowałem A4 i byłem w dwuch stacjach kontroli pojazdów z identycznymi maszynkami do testu zawieszenia (wydruki były sygnowane tym samym producentem urządzenia testująceho) gdzie rozbieżność w pomiarach sięgała 20% :shocked:

Tak więc od tego czasu na wskazania tych testerów patrzę z dużym dystansem.

Bardzo dobrym przykładem na potwierdzenie "niekompetencji" tych urządzeń jest test na amortyzatorach z regulacją ich właściwości twardości, tłumienia (np: "amorki" proflex) gdzie w zależności od nastawu wyniki skuteczności amortyzatorów były diametralnie inne :polew::polew::polew:

Opublikowano

miałem taki przypadek, stukał amor więc próba 82 % czyli ok po demontażu okazało się że amor pompka do roweru :polew:

Opublikowano

ja zalozylem kiedys nowe w golfie kayaba czy cos podobna firma to mialy 80%

podobno tak ma byc