Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak ciepły silnik wibracje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem jak silnik jest zimny pali idealnie silnik nie rzuca nic nawet jak wyłączam i na zimnym mogę tak 15 -20 razy odpalać i nic sie nie dzieje .. ale jak sie nagrzeje to zdarza się że przy próbie odpalenia czasami zatrzęsie silnikiem i dopiero za trzecim czwartym razem odpala i przy wyłączeniu silnika ciepłego też słychać takie szarpnięcie . Jak kupiłem auto wymieniłem rozrząd i termostat wcześniej auto nie nagrzewało się i chyba dlatego nie było tego problemu (tem około 75-80 stopni ) teraz ma 90 -92 i dzieją sie takie cyrki . Ostatnio zauważyłem dziwna rzecz n forum ktoś napisał żeby sprawdzić czujni temp. no i go odpiąłem i co ciekawe odpaliłem auto bez tej rury która idzie od EGR i odpalało za każdym razem po podłączeniu tej rury odrazu jest problem trzy próby odpalenia i telepanie odłączę rurę trzy odpalenia i ok ( przy okazji zdemontowaliśmy egr i umyłem tyle syfu ze głowa mała ) i teraz mam problem bo nie wiem co robić i jeszcze jedno przy odpaleniu jak rzuca silnikiem klapka gasząca jest w pozycji 3/4 a jak odpala normalnie jest w pozycji poziomej

Opublikowano

No to chyba n18 pada bo ma się przymknąć tylko do gaszenia. Może po zgaszeniu się zacina i zostaje przymknieta bo wisi na nagarze.

Opublikowano

Mechanik stwierdził ze ta klapka pracuje dobrze dzisiaj podmieniliśmy pompe vacu przez godzinę było w miarę ok ale pozniej wrócił problem i potrafi odpalić za 10 razem

Opublikowano

z tego co pamietam na forum ostatnio było jeśli przy odpalaniu na ciepłym były wibracje na całej karoserii to winny był rozrusznik. mam to samo. odpala na zimnym od strzała bez wibracji na karoserii przejadę 10 km temp 90 stopni zgaszę odpalam i odpala normalnie lecz z lekkimi wibracjami.