Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pedał Gazu I Wibracje Nadwozia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzisiaj w nocy auto przestało jechać, tzn nie całkiem, daje się wkręcić tylko do 3100 obr/min, na niskich biegach nie ma mocy, świeci się żólta kontrolka silnika i mryga kontrolka świec żarowych. :naughty:

Po podpięciu kompa wywala błąd potęcjometru pedału gazu " niewiarygodny sygnał "

W pozycji spoczynkowej pedału , po skasowaniu zaraz wraca, w pozycji max wciśnięty nie wraca do momenu puszczenia pedału.

Pytanie jest następujące, czy gdzieś w blokach wartości mierzonych można podejżeć jego działanie i jakiego ewentualnie szukać.

Z tego co sam ustaliłem to powinien być taki : 8E1 721 523, problem jest z literą na końcu oznaczenia, czy wszystkie będą pasić ?

Auto BPW, quattro, 2006.

I jeszcze jedno, jadąc na Mazury jak zwykle przejechałem brzuchem po muldach na asfalcie, i zaczeło mocno wibrować ( drgania zespołu napędowego przenoszą się na nadwozie, najbardziej na wolnych obrotach, niezależnie od obciążenia silnika, przy przyspieszaniu, jak i hamowaniu silnikiem ( są tylko mniej intensywne ).

Na WAG-u parametry pracy motorówki w normie.

Poza świeżymi obtarciami na poprzeczce skrzyni biegów nic niepokojącego od spodu nie widać :decayed:

Dwóch mazurskich mechaników postawiło diagnozę , dwumas do wymiany :grin:

Muszę sam spokojnie obejżeć wszystkie elementy zawieszenia zespołu napędowego i wydechu na podnośniku :naughty:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pedał gazu się naprawił sam :decayed:

Jak wracałem mocno padało, chyba coś zalało, dzisiaj przeschło i jest OK.

Muszę sprawdzić odwodnienie podszybia i szczelność obudowy kompa :decayed:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Auto naprawione, przyczyna wibracji tak błaha, że mało się nie przewróciłem ze śmiechu, jak się domyśliłem o co biega :lol:

Link do fotki poglądowej:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff6d33d85f08f06e.html

Po prostu jak zaczepiłem spodem o asfalt, to element poduszki skrzyni zabezpieczający poduszkę przed wyrwaniem do góry, obrócił się o 90 stopni na śrubie zaznaczonej strzałką 1, i praktycznie zablokował poduchę na sztywno.

Co ciekawe w położeniu spoczynkowym on praktycznie z poduszki nie wystaje, i żeby go obrócić musiały jednocześnie wystąpić dwa czynniki, przeciążenie po wjechaniu w dołek i uderzenie powodujące jego obrót . :decayed:

Jak napisałem wyżej , dwóch mazurskich mechaniorów namawiało mnie na wymianę koła dwumasowego :facepalm::grin:

Temat do zamknięcia :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Niezły przypadek z tą poduszką.

A co do pedału przyśpieszenia są w nim dwa potencjometry.

Gdy któryś zaczyna nawalać (przerywać) komp wywali Ci błąd.

W Vagu możesz sprawdzić napięcia z obydwu potencjometrów.

Być może tam dostała Ci się wilgoć i zmieniła charakterystykę potencjometr-ów (a).

Dwa potencjometry są stosowane dla kontroli wzajemnej bo gdyby był jeden to przy takim jak Ty miałeś zawilgoceniu auto np. samo by przyśpieszało bez naciśnięcia pedału gazu.

Opublikowano
  • Autor

Z pedałem gazu nie drążyłem na razie tematu, bo wyschło następnego dnia i na razie to szukanie igły w stogu siana ( nie ma co diagnozować bo jest OK) :decayed:

Jak się powtórzy nie omieszkam zapytać które bloki i gdzie pooglądać :hi:

Edytowane przez piotrsob1