Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zasiłek Macierzyński Kiedy Przysługuje?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, czy w sytuacji gdy moja żona jest w ciąży i ma umowę o pracę na okres 3 miesięcy, która następnie zostanie przedłużona do dnia porodu, będzie po porodzie otrzymywać tzw. zasiłek macierzyński?

Urlop macierzyński przysługuje tylko kobietom pracującym, ale zasiłek macierzyński już wszystkim mamom, które w momencie porodu miały opłaconą składkę chorobową. Oznacza to, że mogą z niego skorzystać także kobiety zatrudnione na umowę zlecenie, które dobrowolnie opłacają składkę chorobową w ZUS, a także matki prowadzące własną działalność gospodarczą. W tym wypadku zasiłek wyniesie 80% średniego wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy.

Taki zapis znalazłem na kilku stronach.

Nie wiem czy dobrze rozumiem. W takiej sytuacji jeśli umowa uległa przedłużeniu do dnia porodu żona ma opłacona skladkę chorobową więc zasiłek otrzyma na 100 %?

Opublikowano

Kobieta jeśli jest w ciąży i minął okres 3 miesięcy od zajścia w ciąże, to wówczas pracodawca nie może jej zwolnić jest chroniona, i musi jej przedłużyć umowę do dnia porodu. Tak więc dostanie macierzyński jeśli jest już dłużej nić 3 miesiąc ciąży i nie wie o tym pracodawca.