Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AHU] - Brak napięcia, urwana masa, sprawny akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

po zakończonej jeździe wjechałem do garażu, zgasiłem samochód i coś zwróciło moją uwagę. Coś było nie tak. Oświetlenie wewnętrzne nie działało, centralny nie działa, awaryjne nie działają, po przekręceniu stacyjki nic się nie dzieje - trup. WTF?!

Drogą analizy doszedłem do akumulatora i urwanego kabla od masy (-). Miejsce do którego był przytwierdzony przewód masowy (półka pod akumulatorem), niestety skorodowało i kabel przy delikatnej pomocy "odpadł".

20 cm dalej odnalazłem dziurę z gwintem (od uchwytu trzymającego akumulator, którego niestety nie posiadam) i przykręciłem w to miejsce końcówkę przewodu. Sprawdziłem napięcie pomiędyz plusem akumulatora a kilkoma punktami na karoserii i wynosiło +/- 2 V. :banan: Pomimo to, oświetlenie wewnętrzne zaskoczyło, popędziłem za kółko, przekręcam kluczyk, zapalają się kontrolki, włączam zapłon, "pstyk" i d*pa znowu trup :facepalm: Myślę - może styk pomiędzy kabel a karoserią jest kiepski, ale to nie to - przekręciłem masę w inne miejsce, z większą ilością gołej blachy i nadal to samo - brak prądu w całym samochodzie. :wallbash:

Akumulator jest sprawny na 100% - trzyma napięcie 12.8 V, kupiony rok temu, nie robił żadnych numerów wcześniej.

Przewody w okolicach alternatora też nie wyglądają podajerzanie.

Bezpieczniki - jakie bezpieczniki, chyba nie ma żadnego bezpiecznika głównego o ile mnie pamięć nie myli.

Cóż to może być drodzy klubowicze?

Edytowane przez v3n0m

Opublikowano

Powodem może być słaby styk. Znajdź odpowiednie miejsce i przykręć masę. Tylko do zdrowego metalu nie do skorodowanego.

Opublikowano
  • Autor

Powodem może być słaby styk. Znajdź odpowiednie miejsce i przykręć masę. Tylko do zdrowego metalu nie do skorodowanego.

Uff, pomogło. Przeszlifowałem do gołej blachy jedno z mocowań, przykręciłem i na razie działa. Zabezpieczę wazeliną techniczną i może jako posłuży..

Dzięki za pomoc!

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Od miesiąca mam ten sam problem. W serwisie wrzucili mi przewód od akumulatora do silnika i póki co tak jeźdzę.
Nie mialem czasu w tym grzebać.

Edytowane przez Radek_