Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

nieszczelne serwo...trzecie z rzędu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Generalnie problem już opisywałem ale skończyły mi się już pomysły. Chodzi o twardy pedał hamulca i syczenie z okolic serwa. Problem występuje do 3000obr, powyżej jest wszystko w porządku. Wymieniłem 3 serwa 2 pompy vacum przewody podciśnienia i zawór na grodzi silnika. Poddałem się i zaprowadziłem auto do mechanika , który stwierdził nieszczelne serwo (trzecie!!!) . Albo mam wybitnego pecha albo to czary mary. Podciśnienie na vacum -0.9bar na przed gruchą -0,6 kiedy pedał jest miękki. Jak jest twardy do całe podciśnienie leci do serwa i na wyjściu na sterowanie egr i vnt podciśnienia praktycznie nie ma, co faktycznie wskazuje na nieszczelne serwo , uszczelniające się powyżej 3000obr :huh: . Jakieś pomysły, czy szukać czwartego serwa?

Opublikowano

Musiałbyś mieć mega pecha a żeby trzy serwa były walnięte.

Z tego co piszesz ten zawór na grodzi nie powinien puszczać.nie sprawdzałem u siebie ale z tego co mi wiadomo to nie ma prawa dopuścić do spadku podciśnienia.

Masz gdzieś nieszczelność a jak jest z rana???

Pedał jest twardy??/

Zostaje Ci jeszcze pompka która jest przy pedale hamulca.

Opublikowano
  • Autor

Zawór na grodzi działa dobrze. Przepuszcza podcisnienie tylko w stronę vacum, ale kiedy pedał jest twardy to z tego malego króćca zaworu na grodzi praktycznie nie zasysa powietrza. Pedał jest twardy po dwukrotnym wciśnięciu, z rana także. Jaka pompka przy pedale hamulca?

Opublikowano

Jak szukałem rozwiązania problemu u siebie gdzieś bodajże na forum a6 gość miał tak jak Ty tj wymienił już prawie wszystko a okazało się ze winna była jakaś pompka przy pedale hamulca już dokładnie nie pamiętam :(

Ale Ty piszesz ze ewidentnie czujesz syczenie z okolic serwa????

Spróbuj poruszać przewodem co wchodzi w serwo albo wymień uszczelkę w którą wchodzi ten przewód.

Opublikowano
  • Autor

Syczenie słychać ale raczej od drugiej strony, gdzieś przy lączeniu serwa z pedałem. Przewód w serwie trzyma się elegancko, ledwo można go z serwa wyciągnąć. Generalnie to podczas wymiany serwa nie widziałem tam żadnej pompki.

Jest jakaś różnica w mocowaniu/położeniu serwa jedno i dwukomorowego ? może u mnie powinno by dwukomorowe a jakiś mirek założył jednokomorowe i dlatego takie cyrki są ? Proszę o info od kolegów , którzy mają polifta z serwem jednokomorowym i sprawnymi hamulcami :wink:

Edytowane przez mo2

Opublikowano

Qutwa Ty masz AVG czyli to samo co ja...

Kto zakładał Ci 1sze serwo??? :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Afn, ale to jeden pies. Z takim serwem kupiłem auto. Ale najprawdopodobniej był wymieniany silnik. Dlatego myślę że mam nie takie serwo. Tak przy okazji to na początku (jak kupiłem auto) było serwo z Anglika.

Edytowane przez mo2

Opublikowano

sprawdz regulator siły hamowania ( jeśli to masz ) a pózniej przy serwie jest taka guma ,ważne żeby nie było rdzy na serwie i okolicach jego ,np przy śrubach na pompke bo jak serwo zasysa to pociagnie lewe powietrze gdzie tylko może

Opublikowano
  • Autor

Regulatora brak. Serwo wizualnie jest w bdb stanie, gumy też. Skłaniam się ku wymianie na dwukomorowe. Są jakieś różnice w serwie i pompie hamulcowej w audi z esp i bez?

Opublikowano

kłaniam się ku wymianie na dwukomorowe

nic to nie da ,ja mam zwykłe ori a hamulce mam brzytwy ,praktycznie na dotyk i wbijasz sie w pas

Opublikowano
  • Autor

W polifcie? Przeglądając łotomoto nie znalazłem żadnego polifta z jednokomorowym serwem.

Opublikowano

a to w szrotlifcie to nie pamietam ,miałem 2 polifty dobrze ze szybko sprzedałęm bo to nie to co przedlift ( za duzo elektroniki i innych cudów i jakość nizsza )

Opublikowano

Ogólnie pewnie Marku masz pomodzone heble tj masz odłączony egr czy coś tam bo taki myg stosuje sie w 1Z :naughty:

Opublikowano

wszystko mam ori , wszystko jest tylko kata brak ,tylko że mój to serwisowany był do 2011r w szwecji dlatego nic sie nie dzieje , ale wg ks serwsiowej tylko rozrzady wymianieli oleje paski wahacze i raz sprzęgło .po za tym wszystko ori.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

A może prosty test na szczelność serwa? Rozumiem, że dmuchając (lub ssąc ) :wink: powietrze przez otwór na przewód podciśnieniowy serwo nie powinno nic przepuszczać i powinno się uszczelnić ? Może ktoś w wolnej chwili zrobi taki test u siebie i da znać. Ja w tej chwili nie mam jakiegoś TDI u znajomych. Stawiam dobre piwo :naughty:

Hamulce już działają :banan: . Po drodze do sukcesu wymieniłem prawie cały układ podciśnienia a jak się okazało winny był najmniej awaryjny element - serwo. Teraz siedzi poliftowe i auto zaczęło normalnie przyspieszać i hamować, czego chcieć więcej... :wink:

Edytowane przez mo2

Opublikowano

Musiałeś mieć uwalony także ten zaworek skoro auto teraz zaczyna zapitalać...

Opublikowano
  • Autor

Zaworek jest ok. Chodzi o to , że całe podciśnienie leciało do serwa a z serwa w świat :wink: . Na króccu zaworka do podpięcia przewodu idącego N18 i N75 było jakieś -0.1 bar czyli "trochę" za mało żeby sterować turbiną i egr'em

Opublikowano

samo to ze jednokomorowe siedzialo... w poliftach byly tylko podwojne serwa

Opublikowano
  • Autor

Nie dość że jednokomorowe to jeszcze z angielskiego passata ;)