Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

MTS Technik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Jak w temacie, warto jest pakować takie ustrojstwo?

http://allegro.pl/amortyzatory-sportowe-audi-a4-b5-mts-technik-i4480315105.html

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=162636

Edytowane przez blady2000

Opublikowano
  • Autor

Tam dużo o gwincie jest, a mi chodzi konkretnie o ten zestaw z pierwszego posta/u.

1. Jak one się mają do komfortu jazdy?

2. Czy mają jakiś wpływ na zużycie wahaczy/ów?

Opublikowano

Też chciałem je kupic. Daruj sobie to ścierwo. Wyleją po roku i je wyrzucisz. Do tego ich charakterystyka jest do kitu. Ludzie kiedyś je brali a teraz 0 sztuk sprzedanych na allegro bo się juz nauczyli , ze to syf. MTS to minimum gwint który i tak jest mierny.

Jak zapłacisz tak będziesz jechał. Chcesz krótszych amorów szukaj Koni albo Billa B8

Popytałem trochę i wychodzi na to , że najlepsze amory cena/jakość w tej chwili to kayaba ultra sr. ok 250szt przód i 260szt tył.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano
  • Autor

Też chciałem je kupic. Daruj sobie to ścierwo. Wyleją po roku i je wyrzucisz. Do tego ich charakterystyka jest do kitu. Ludzie kiedyś je brali a teraz 0 sztuk sprzedanych na allegro bo się juz nauczyli , ze to syf. MTS to minimum gwint który i tak jest mierny.

Jak zapłacisz tak będziesz jechał. Chcesz krótszych amorów szukaj Koni albo Billa B8

Popytałem trochę i wychodzi na to , że najlepsze amory cena/jakość w tej chwili to kayaba ultra sr. ok 250szt przód i 260szt tył.

W takim razie ten zestaw odpada, dzięki za info.

A wracając do gwintu:

Jak on się ma do zawieszenia wielowahaczowego?

Opublikowano

Wiadomo , że wszystko się szybciej zużywa ale znam takich co mają koła 18 + gleba na gwincie porządna i na wahaczach MS (niższa półka) robią po 70 tyś więc raczej ok. Wystarczy trochę wyobraźni i wszystko będzie ok.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano

Dokładnie tak :) 2 lata na -35, 2 następne na gwincie (MTSa tak na marginesie) i jedyne co wymieniłem to prawy drążek kierowniczy+końcówka. Jak człowiek omija dziury, nie zapi%$a po kostce i nie przelatuje przejazdów kolejowych i progów zwalniających to zawieszenie daje rade przy obniżeniu.

Opublikowano

Powiedz kolego jak Ci się ten gwint sprawuje? Może twórcy tematu się to przydać. Sam jestem ciekaw. Nie sypie się? Twardy/miękki? Jakieś spostrzeżenia?

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie daj znać, bo nie wiem czy gwinta montować MTSa, czy wrzucać zwykłe Bilsteiny.

Opublikowano

Powiedz mi a jakie masz sprężyny , że potrzebujesz sport amorów?

Opublikowano
  • Autor

Sprężyny ori seria, ale jakie tam na nich kolory sa to Ci nie powiem.

I tak sobie myślałem, że jak będę zwiększał moc i heble to przy okazji jakiś gwint ale nie wiem czy jest sens, czy to coś da itp - tak sobie gdybam narazie.

Opublikowano

Jak nie jesteś fanem wielkich gleb i kół minimum r18 do tego to sobie daruj gwint i wejdź w krótsze sprężyna. Albo Lekka poprawa serii czyli Eibach pro kit -30 albo seria sportline 45-50/40-45. Do tych drugich koniecznie już amory o krótszym skoku.

Opublikowano
  • Autor

Felga max 17tka i to tez sie zastanawiam, bo waga auta idzie w górę. :wink:

Jakie amory i krótką sprężynę poleciłbyś na przód i tył?

Opublikowano

Poleciłem Ci już u góry. Sprężyny polecam Eibach bo przerabiałem już zestawy w różnych autach i zawsze było ok. Unikaj MTS , supersport itp. Polecam tez zawieszenia K.A.W. bo są bdb a sprężyny trzymają poziom Eibacha.

Z amorami sam mam dylemat u siebie. Zawsze chciałem Billa B8 ale jest za drogi. Polecono mi kayaba ultra sr. Cena/jakość bdb.

Co do kół. powiem Ci tak. Bałem się wagi i rozmiaru felg 18 bo nie miałem z takimi styczności zbytnio. Zaryzykowałem i kupiłem 18. Teraz wiem , że gdybym założył 17 to bym bardzo żałował. Poniżej 17 to już w ogóle popelina i kołpak a nie felga. Jak nie chcesz większych oporów toczenia załóż 205/50 r17. Ja po pojeżdżeniu na r18 235/40 węższych już nie chce bo auto na tych kołach jedzie jak przyklejone , totalna różnica w stosunku do 205. Mam silnik 1.8 125km i jakoś bardzo osiągi mi nie spadły. Czuć różnice ale jest dużo mniejsza niż się spodziewałem. mając tak jak Ty 1.8t i robiąc go na 200-220km w ogóle bym 17 nie rozważał tylko pchał się w 18.

Opublikowano

Miałem do czynienia z mts miałem je całe 2 dni i sprzedałem koledze który jeżdzi na nich już 3 rok i nic sie z nimi nie dzieje ale jak dla mnie to był syf twardo zero wybierania nierówności itd....

Opublikowano
  • Autor

Poleciłem Ci już u góry. Sprężyny polecam Eibach bo przerabiałem już zestawy w różnych autach i zawsze było ok. Unikaj MTS , supersport itp. Polecam tez zawieszenia K.A.W. bo są bdb a sprężyny trzymają poziom Eibacha.

Z amorami sam mam dylemat u siebie. Zawsze chciałem Billa B8 ale jest za drogi. Polecono mi kayaba ultra sr. Cena/jakość bdb.

Co do kół. powiem Ci tak. Bałem się wagi i rozmiaru felg 18 bo nie miałem z takimi styczności zbytnio. Zaryzykowałem i kupiłem 18. Teraz wiem , że gdybym założył 17 to bym bardzo żałował. Poniżej 17 to już w ogóle popelina i kołpak a nie felga. Jak nie chcesz większych oporów toczenia załóż 205/50 r17. Ja po pojeżdżeniu na r18 235/40 węższych już nie chce bo auto na tych kołach jedzie jak przyklejone , totalna różnica w stosunku do 205. Mam silnik 1.8 125km i jakoś bardzo osiągi mi nie spadły. Czuć różnice ale jest dużo mniejsza niż się spodziewałem. mając tak jak Ty 1.8t i robiąc go na 200-220km w ogóle bym 17 nie rozważał tylko pchał się w 18.

No tak, tylko mieszkam w Wawie, a tu wc**j dziur i kolein...

Co do springów i amorów - dzięki. :thumbup1:

Opublikowano

Ja mam sprężyny AP -35mm do amorów gwinty MTS, jak dla mnie ok, ale jak mi się to kiedyś posypie, to sprężyny jeśli będą ok to zostawiam bo są więcej niż przyzwoite a amory jakieś Kayaby Ultra SR albo Bilsteiny B6. Ewentualnie jakiś markowy gwincior ale ciężko znaleźć coś w dobrym stanie w rozsądnej cenie ostatnio.

Opublikowano

Ostatnio wisiał na allegro KW V2 inox za 1100zł (jeden tylny amor do regeneracji-czyli trzeba było zregenerować oba). Miałem brać ale kasy nie wystarczyło. Właśnie chodzi o to co Arczi napisał. Badziewna zawiecha zachowuje się jakby jej nie było. Twardo i do kitu. Eibach i K.A.W.. Gwint to chyba tylko KW w używce polecam. Weitec też ok ale jest już twardy. Na KW jechałem tylko raz i byłem w szoku. Uwierzcie na słowo. Gwint nie musi być twardy:) Wybierał pięknie i w ogóle bajka.

Aha i AP. Chyba jedyny gwint który bryluje gdzieś po środku. Nowy kosztuje ok 2 tyś (kw ponad 4;]). Ani na niego nie narzekają ani za mocno nie chwalą. Wychodzi na to , że jest poprawny.

Edytowane przez Mesiah

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jest sens w ogóle zakładać gwint jak sie jeździ po mieście, gdzie 3/5 dróg to koleiny i dziury?

Opublikowano

Jeśli jeździsz sporo nie ma sensu. Dlatego ja go nie mam. Dobry skrócony amor i porządna sprężyna załatwia sprawę. Porządny kit kosztuje tyle co średni gwint. Np amory Bill B8 (ok 2000zł za 4 szt) + springi Eibach Sportline (ok 560zł). Z amorami KYB wyjdzie ok 800zł taniej. Twoja decyzja. Gwint mnie pociąga tylko i wyłącznie z powodu regulacji wysokości. Z tym mam ciągłe dylematy i nie wiem na jaką wysokość się zdecydować.

Tu masz dwie fotki B5 z 1.9 tdi , bagażnik pusty na Eibach Sportline. Obniżenie niby ok 45-50/40-45 Ale siadło to z przodu dosyć mocno :

http://www.directupload.net/file/d/3740/ten8dmr2_jpg.htm

http://www.directupload.net/file/d/3740/wa855w8g_jpg.htm

Jak dla mnie przód leży pięknie. Tył można by obniżyć z centa niżej ale to już kwestia gustów. Wrzucając np. gaz + jakieś graty i tak to siądzie niżej.

Edytowane przez Mesiah