JoseDiablo Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 Witam serdecznie, Wprawdzie jestem użytkownikiem Audi A6 ale problem, z którym przyjdzie mi się zmierzyć myślę, że zarówno w przypadku A4 i A6 jest podobny. Mój samochód oparty jest o system MMI (nawigacja DVD, cd+zmieniarka, subwoofer) Wiem, że istnieje możliwość rozbudowy tego systemu o kolejny komponenty takie jak: możliwość odtwarzania plików MP3, odtwarzacz DVD, TV, kamery cofania itp. Mnie najbardziej interesuje opcja MP3 ew. odtwarzacz DVD. Czy ktoś w swoim samochodzie rozbudowywał istniejącą już fabrycznie instalację o te "składniki"? Jak wysokie są to koszty? Z zakupem jakich podzespołów jest to związane? Na allegro zauważyłem, że parę osób zajmuje się tego typu sprawami ale najchętniej poznałbym opinię Forumowiczów, którzy już dokonywali takich przeróbek.
ono Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 Z tego co pamiętam Mp3 można odtwarzać w zmieniarce , sprawdzałeś ? W Q7 działa a to raczej ten sam system
Michas Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 Masz system basic czy high ?? konkretnie Ci nie powiem jakie moduły trzeba po podłączać ale zabawa z MMI do tanich nie należy, tak na marginesie to jest jedną wielką porażką to MMI i brak slotu na karty pamięci tak jak to jest w RNS-E woła o pomstę do nieba .Popytam znajomego co się tym zajmuje i dam znać ile to może kosztować
JoseDiablo Opublikowano 15 Września 2008 Autor Opublikowano 15 Września 2008 wygląda na to, że mam MMI High Color; ciekawe jak to jest z tymi kosztami, czy bardziej nie opłaca się np. sprzedać MMI a zainstalować RNS-E. O ile w ogóle jest to fizycznie możliwe. Z MP3 nie próbowałem muszę sprawdzić - ale to chyba zbyt piękne by mogłobyć prawdziwe
Michas Opublikowano 15 Września 2008 Opublikowano 15 Września 2008 sam interfejs to koszt na allegro 1800zł http://www.allegro.pl/item430207615_multimedia_do_audi_mmi_a4_a5_a6_a8_q7.html plus do tego trzeba odtwarzacz dvd tak wiec koszt w zaleznosci od odtwarzacza dobrze ponad 2 tys , jest w interfejsie wyjscie audio wiec prawdopodobnie mozna tez podlaczyc odtwarzacz mp3 (koszt mniejszy niz w przypadku dvd) , plus pare groszy za podłączenie tego wszystkiego..no chyba ze zrobisz to sam , jak widac taka zabawa troche kosztuje , no ale zachcialo sie audi a6 to trzeba bulic
JoseDiablo Opublikowano 15 Września 2008 Autor Opublikowano 15 Września 2008 co by nie mówić tania zabawa to nie jest może w przyszłym roku uda się coś wykombinować. Dzięki za info przynajmniej odtwarzacz MP3 2GB Iriver'a już mam
ctv Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 jesli ktos twierdzi ze mmi to porazka,to nie mam pytan MP3 nowsze zmieniarki cd obsluguja ,druga opcja infersejs box firmy audi,montowany w schowku obsluguje ipody, twarde dyski trzecia opcja interfejs firmy dension. dvd stosunkowo łatwo puscic przez ori tuner tv, System mmi to platforma ktora zdobyla wiele nagród, jest rozbudowana a prosta w obsludze. Dobrze tez miec aktualny soft na pokladzie:)
Michas Opublikowano 16 Września 2008 Opublikowano 16 Września 2008 korzystam zarówno z RNS-E jak i MMI... fakt, może przesadziłem pisząc że MMI to porażka ale strasznie mnie denerwuje brak slotów na karty pamięci...co uważam za bardzo dużo ułatwienie w RNS-E , nagrywanie mp3 na płyty a na karty pamięci .... nie ma chyba co porównywać... a porażką w a6 uważam brak możliwości rozbudowy kokpitu bez rezania.. w ogóle ten środek mi nie odpowiada, wolę środek a4... obsługa MMI może i łatwa... ale uważam że w RNS-E rozplanowanie przycisków jest fajniejsze...bo nie muszę odwracać aż tak bardzo wzroku co w MMI żeby przełączyć z radio na navi , czy cd/mp3... no chyba że nauczę się tego na pamięć albo będę szukał po omacku po kolei znajdując w końcu to co znaleźć chciałem :gwizdanie: ... a co do interfejsów i umiejscowienia zmieniarki to ogromny minus systemu MMI... no chyba ze ktoś przeloży do tyłu to ok ... no i koszt MMI , zamontowanie poza serwisem z PL menu a raczej przeróbka z MMI Basic na MMI High to koszt okolo 7-8tys zł, a za RNS-E 3tys. Na pewno i RNS-E otrzymało swego czasu wiele nagród tak jak i system MMI , ale ja jednak wolę RNS-E , ale podłączeniem np kamerkę cofania do MMI bym nie pogardził :gwizdanie:
JoseDiablo Opublikowano 22 Września 2008 Autor Opublikowano 22 Września 2008 Z tego co pamiętam Mp3 można odtwarzać w zmieniarce , sprawdzałeś ? W Q7 działa a to raczej ten sam system Sprawdziłem u siebie i jednak nie mam obsługi MP3 w zmieniarce - autko mam z 2005 roku- widocznie zmieniarki mp3 pojawiły się w tym modelu później
_Kuben_ Opublikowano 21 Października 2008 Opublikowano 21 Października 2008 minus to zmieniarka w schowku Troche jeździłem multivanem, który ma zmieniarke pod siedzeniem pasażera, więc to dla mnie plus, ze TAM nie jest Ja mam RNS-E i mi zmieniarka też nie obsługuje płyt mp3, moge je jedynie odtwarzać w wejsciu na DVD.
Dembsey Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 strasznie mnie denerwuje brak slotów na karty pamięci...co uważam za bardzo dużo ułatwienie w RNS-E Gdzieś widziałem zmieniarke CD w schowku która miała dwa sloty SD i na pewno to było do MMI. [br]Dopisany: 19 Sierpień 2009, 14:16_________________________________________________a nie sorry to chyba było nie w zmieniarce tylko w napędzie DVD do navi ale też do systemu MMI
Rekomendowane odpowiedzi