Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Chiptuning AJM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Skusiłem się na zakup chipa do AJM z firmy "eco-tuning". Silnik, wtryski i turbo są na żyletkę, a więc mogę zaryzykować. Przyrost mocy deklarują na poziomie: seria 115KM 285 Nm, po chipie 150KM 335Nm. Chip już mam, ale czy możecie mi wrzucić zdjęcie z jego lokalizacją. Jeszcze nie dobierałem się do kompa i nie wiem jak on w środku wygląda. Z lutowaniem nie ma problemu (naprawiam laptopy).

PLS podrzućcie jakąś fotkę z lokalizacją chipu.

Jak już skończę robotę to podzielę się wrażeniami :)

Opublikowano

Ile za tego chipa dałeś? nie sądzę żebyś 150 ps uzyskał. Ciekawe jakie efekty później będą. Jak masz możliwość to zgraj z tej pamięci wsad to zobaczymy co tam jest wymodzone. ECU masz na podszybiu. Jaki numer sterownika silnika masz??

Opublikowano
  • Autor

Dane sterownika: 038 906 019 AN, 1,9I R4 EDC 0000SG 1063 WSC 06325. Tyle udało mi się zczytać poprzez VCDS.

Gdzie jest ECU i jak go wyjąć to ja wiem, ale nie wiem, który to scalak (może być kilka takich samych).

Do wnętrza kompa w tym samochodzie jeszcze nikt się nigdy nie dobierał i dlatego nie wiem jaki jest schemat i który scalak mam lutować.

Chip kosztował 200zł kupiony na aukcji: http://allegro.pl/chiptuning-vw-audi-seat-1-9tdi-2-5tdi-to-nie-box-i4601733411.html

Edytowane przez Lopezer

Opublikowano

Zadzwoń do mnie...

Ogólnie w Twoim sterowniku po kablu idzie wgrywanie...

Opublikowano
  • Autor

Chyba mogę zawiesić wątek do jutra.

Napisałem prośbę o zdjęcie lub schemat do sprzedawcy i na szczęście jest tylko 1 taki układ w ECU.

Dziś go podmienię i jutro dam znać jakie są wrażenia z jazdy.

Opublikowano

Ciekawy jestem co na to immo powie :decayed:

Opublikowano

Chyba mogę zawiesić wątek do jutra.

Napisałem prośbę o zdjęcie lub schemat do sprzedawcy i na szczęście jest tylko 1 taki układ w ECU.

Dziś go podmienię i jutro dam znać jakie są wrażenia z jazdy.

lepiej będzie jak zrobisz logi dynamiczne , bo wrażenia z jazdy w przypadku zakupu takiego gotowca nie mają żadnego znaczenia ... ;-)

Edytowane przez spanky

Opublikowano

+5

Opublikowano
  • Autor

Ja też do takich chipów podchodzę z dystansem, ale zawsze zostaje mi oryginał, do którego mogę wrócić. Poza tym gość ma niezłe komentarze (wszyscy happy). Porównam sobie w VCDS'ie z oryginałem co tam zostało nagrzebane, ale uprzedzam, że nie jestem w tym biegły.

Inna sprawa z lutowaniem chipu. Scalaki SMD i BGA lutuję prawie codziennie, a więc nie będzie problemu.

Dziś wieczorem dobiorę się do ECU i w nocy zrobię jazdę próbną. Jutro dam znać czy zmiana dynamiki jest wyraźna.

Co do immo to podobno nie będzie problemów. Mam immo w zegarach.

Opublikowano

Ja robiłem program u Darona i wyszło 150/350 ale turbo już nie daje rady góra...

Opublikowano

Tak ale Darek indywidualnie stroi auto (znam jego robotę) tak jak potrzeba a nie gotowiec i nie sądzę żeby klient z allegro za 200 zł siedział i korekty robił pod logi...

Opublikowano

Czekam, na wrażenia z jazdy. Sam mam AJM'a i myślę nad dodaniem mu paru koni pod maską.

Opublikowano

Czekam, na wrażenia z jazdy. Sam mam AJM'a i myślę nad dodaniem mu paru koni pod maską.

Powtorze jeszcze raz zeby potem nie bylo placzu jak kto sie jeszcze skusi na taki zakup, wrazenia z jazdy bez logowania auta sa nie istotne ;-)

Edytowane przez spanky

Opublikowano
  • Autor

Robota zajęła mi jakieś 40 minut.

Zakres robót: demontaż wycieraczek, podszybia, odłączenie klemy +, demontaż ECU, lutowanie (w tym 5 minut wygrzewania na preheaterze), poskładanie wszystkiego do kupy.

Silnik odpala tak samo jak wcześniej (na dotyk), zaczął gwałtowniej reagować już od dołu ( nawet od 1200rpm) turbawka załącza się przy tych samych obrotach, ale jest bardziej elastyczny (wcześniej zabawa była między 1800 a jakieś 3600rpm, teraz lepiej idzie z dołu i zabawa kończy się dopiero koło 4500rpm). Przyrost mocy według mojej prawej nogi to jakieś 20-25%. Różnice są wyraźne na biegach 3-5, bo na 2 biegu nawet przed chipowaniem zrywał gumę.

Zauważyłem, że na biegach 4-5 trzeba uważać z butem na niskich obrotach, ponieważ poniżej 2500rpm jak się dupnie to silnik aż zaczyna lekko drgać i na moje oko może to katować panewki.

Poza tym sądzę, że to najlepiej wydane 200zł w moim życiu :decayed:

Frajda z jazdy jest :banan: . Wczoraj ścigałem się ze znajomym (na prostej) z Audi A4 B6 1.9 TDI 130ps. WYMIĘKŁ :decayed: !!!

W weekend skoczę do znajomego podpiąć się pod kompa i zobaczę czy nie przegięli pały w tym sofcie.

Zaleję jeszcze do pełna, zrobię ze 400km i znowu wleję pod korek, żeby zobaczyć spalanie i czy MFA nie kłamie (wcześniej pokazywał co do grosza).

Dam znać co wyjdzie ze spalaniem i w kompie, ale na razie jeździ jak ta lala.

Odnośnie logów. Gość, który sprzedaje te chipy ma hamownię i twierdzi, że mapy są z samochodów robionych u niego na hamowni. Wiem, że nie ma dwóch identycznych silników i każdy AJM jest inaczej eksploatowany. Ale jeśli na hamowni podkręcisz takiego AJMa, i wgrasz taki sam program do drugiego, który był eksploatowany podobnie to może nie będzie efekt identyczny, ale zbliżony przynajmniej w 90%. Reasumując sądzę, że problemów nie powinno być żadnych.

Edytowane przez Lopezer

Opublikowano

Sadze że Pan Lopezer i firma eco-tuning to jedna osoba jak dla mnie kosz.

Edytowane przez ?ukasz13

Opublikowano

Silnik silnikowi nie równy :facepalm: zrób logi..

Łukasz też to podejrzewam :decayed: zobaczymy co logi pokażą :decayed:

Powtorze jeszcze raz zeby potem nie bylo placzu jak kto sie jeszcze skusi na taki zakup, wrazenia z jazdy bez logowania auta sa nie istotne ;-)

Maciek ma rację :hi:

Opublikowano
  • Autor

Widzisz różnicę pomiędzy firmą w Augustowie, a gościem z Lublina? Weź się powstrzymaj od takich durnych komentów.

Opublikowano

Spoko powodzenia tam.

Opublikowano
  • Autor

Spoko powodzenia tam.

Łukaszu jeśli nie wierzysz to wejdź sobie na Allegro. Link do aukcji podałem wyżej. Zobacz oferty kupna. Znajdziesz tam firmę "MASTERMEDIA". Właśnie w niej siedzę i piszę niedowiarkowi, że jest w błędzie.

I teraz odpowiedz mi na pytanie: Na jaką cholerę miałbym kupować chip na własnej aukcji poprzez firmę znajdującą się po drugiej stronie Polski, która działa w zupełnie innej branży i płacić jeszcze prowizję?

Jak chcesz to mogę Ci doradzić jak naprawić laptopa, ale przyznam, że się nie znam na modyfikacji map w ECU i wcześniej o tym wspomniałem.

Znajomy w Elizówce k.Lublina (nie w Augustowie dla Twojej wiadomości) podepnie mi się pod kompa w weekend i zobaczymy co zostało zrobione.

Prośba na koniec. Na przyszłość nie oskarżaj ludzi bez podstaw.

Opublikowano

Bardzo urzekła mnie Twoja historia, czemu lutowałeś kość jesli w Twoim sterowniku soft idzie przez obd?