Jump to content
IGNORED

brak klimy i ogrzewania klimatronik


skiba94suw
 Share

Recommended Posts

Witam

Dziś kupiłem a4 b5 w dizlu. problem w tym, że nie działa ani klima, ani ogrzewanie....

Wyświetlacz klimatronik działa, reaguje na przyciski, nawiew działa, tylko brak podświetlenia

o ile wcale nie potrzebna mi ta klima, to chciałbym mieć sprawne ogrzewanie na zime :/ Możecie mi pomóc od czego mam zacząć sprawdzanie?


Witam ponownie

Okazało się, że mam walniętą sprężarkę od klimy i zerwany pasek... Na wyłączonej klimie, mogę normalnie obrócić sprężarkę ręką, niestety na włączonej nie daje rady jej poruszyć...

Teraz najważniejsze pytanie: czy dam radę uruchomić ogrzewanie bez sprawnej sprężarki? czy klimatronik nie będzie się buntował ? Nawiew działa, przestawianie wylotów też, panel miga i nie ma podświetlenia...

Link to comment
Share on other sites

Panel powinien migać tylko przez chwilę po czym powinien przejść w tryb pracy-tzm.ogrzewanie powinno działać normalnie.Jeśli możesz włączyć nawiewy,regulować temperaturę to powinno działać przynajmniej w funkcji grzania.Sprawdz też błędy,poza brakiem czynnika nic nie powinno się wyświetlić.

Edited by endriu13
Link to comment
Share on other sites

Okazało się , ze brakuje silniczka od regulacji ogrzewania... Kupiłem dziś używkę niestety dalej nie mam kabla do jego podłączenia...

Link to comment
Share on other sites

Kabelek powinien być przy silniczku. Na pewno kupiłeś do przedlifta?

Link to comment
Share on other sites

według ETKI w roczniku 95 były tam 4 różne silniczki montowane (oczywiście mówię tylko o silniczku ogrzewania):

8D1 820 511 A

8D2 820 511 A

te z a praktycznie nie występują na allegro , a napewno któryś z tych tam był, bo dźwignia jest właśnie pod takie przystosowana

i poza tym

8D1 820 511 B

8D2 820 511 D i właśnie ten ostatni kupiłem (cena była dość okazyjna - 14 zł :) A kabelek jest zapinany na kostkę , mniejsza przy silniczku , a większa za ścianką schowka... I niestety tego odcinka nie mam... Ma ktoś taki może na zapas? :)

Etka zrobiła mnie w jajo... Tam jest to wszystko źle napisane! Faktycznie, mam silniczki z kabelkiem, na 7V, o zupełnie innych numerach... Postaram się taki dostać..

Edited by skiba94suw
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...