Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Silniczki klap powietrza...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem był już poruszany ale nie znalazłem konkretnie:

jak dojść do silniczków klap (kod błędu mam 15.7) który to silniczek ten bliżej silnika czy dalej?

rozebrałem schowek...ale pod silniczkami jest taki nadmuch na nogi czy żeby wyjąć silniczki muszę też jakoś ten nadmuch wyjąć?Bo nie umiem odpiąć ich od ramin sterowania klap...i wykręcić śrub(3szt.) mocujących silniczki.

Czy po odpięciu akumulatora skasują mi się te błędy (wg A4 sam naprawiam kasuje się wtedy cała pamięć błędów)?

Czy muszę po rozbiórce przekładni z silniczkami od nowa "zerować" ustawienia pozycji silniczków pod VAGiem czy poleci normalnie?

Wiem że dużo pytań ale nie znam nikogo kto by wiedział tyle co A4klub...

Z góry dziekuję za odpowiedzi...

[ Dodano: 17-01-2007, 00:55 ]

Albo chociaż powiedzcie który silniczek to ten od błędu 15.7 czyli klapa powietrza czasem blokowana....czy ten z czrną czy niebieską kostką(złączem).....dalej już sobie poradzę....

Opublikowano

ja u siebie nie tak dawno czyściłem silniczek ale nie ten niebieski tylko ten drugi. on steruje nawiewem na szybę nogi itd. tylko nie wiem czy to jest ten od błędu 15.7 :/

Opublikowano
rozebrałem schowek...ale pod silniczkami jest taki nadmuch na nogi czy żeby wyjąć silniczki muszę też jakoś ten nadmuch wyjąć?Bo nie umiem odpiąć ich od ramin sterowania klap...i wykręcić śrub(3szt.) mocujących silniczki.

Ja gimnastykowałem się ale nadmuchu o ile pamiętam nie wyciągałem. Ale (podkreślam) dokładnie nie pamiętam, więc może się ten nadmuch wyciąga.

Czy po odpięciu akumulatora skasują mi się te błędy (wg A4 sam naprawiam kasuje się wtedy cała pamięć błędów)?

Nie skasują się.

Czy muszę po rozbiórce przekładni z silniczkami od nowa "zerować" ustawienia pozycji silniczków pod VAGiem czy poleci normalnie?

No raczej tak. Chyba, że uda ci się niczego nie przestawić.

Opublikowano

ja nie zerowałem i jest ok

Opublikowano

to czyli raczej ten z niebieską wtyczką jest od błędu 15.7 czyli klapa powietrza? bo 15.7 to ogólnie reguluje temperaturę nawiewu....

A mam jeszcze pytanko czy taka klapka przesłonowa zaraz pod filtrem kabinowym też jest przesłaniana silniczkiem?Bo mi się wydaje że jest ona ciągle w jednym miejscu...(ale może to zależy od temp.na tym wejściowym czujniku)

Dzięki wogóle za pomoc!!!

Opublikowano

Ja sądze, że ona się przymyka przy dużych prędkościach, żeby cię z auta nie wywiało ;)

Opublikowano

Jak w odrzutowcach żeby piachu i ptakó nie zassało... :D