Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polski VAG 2.5 - brak połączenia z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno zakupiłem na własny użytek interfejs diagnostyczny POLSKI VAG 2.5 USB - OBD2 KK

Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu interfejsu jestem w stanie łączyć się z wieloma modułami, jednakże nie jestem w stanie połączyć się z SILNIKIEM

Program próbuje się łączyć, odlicza 1,2,3 .... i od nowa 1,2.....

Próbowałem podłączać się do sterownika przy wyjętym kluczyku, włączonym zapłonie jak i odpalonym silniku - nic nie pomagało. Po podłączeniu interfejsu do samochodu i komputera restartowałem Windowsa, aby komputer uruchomił się będąc już podłączonym z samochodem, to niestety także nic nie dało.

Mogę łączyć się z min. skrzynią biegów, abs, radiem, licznikami i kilkoma innymi, ale z SILNIK niestety nie :/ (z innymi niektórymi modułami także nie mogę się połączyć, ale na obecna chwile są dla mnie mniej ważne).

Czy ktoś ma jakieś pomysły w czym może być problem?

Mój Polski VAG 2.5 pracuje na WIndows XP SP3

Opublikowano

czy łączyłeś się już z tym silnikiem, może masz coś ze sterownikiem, ja jak kupiłem swoją a4 coprawda b5 też niemogłem się połączyć, silnik działał bez zarzutu ale kupiłem nowy sterownik i i teraz już się łącze, pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Kupiłeś sterownik silnika? Ile coś takiego kosztuje mniej więcej i gdzie to może się znajdować? :)

Opublikowano

kupiłem na allegro urzywany razem z imo i stacyjką niepamiętam ale jakieś 200pln

Opublikowano

Panowie zakupiłem kabel:
VAG USB KKL line (2 linie K) we wtyku OBD2 (czarny)

Podłączyłem pod laptopa z Windowsem 8, zainstalowane mam 2 programy VCDS 12.12.03 PL oraz analogiczną wersję tego programu w języku oryginalnym.

Po podłączeniu kabla do auta, próbuję uruchomić program, po wybraniu portu USB i kliknięciu przycisku test pojawia mi się napis

=========================================
VCDS: Test portu

Interface Ross - Tech USB nieznaleziony!
Wersja biblioteki USB: 03.01.19
Interface: nie wykryto!

Opublikowano

Panowie zakupiłem kabel:

Podłączyłem pod laptopa z Windowsem 8, zainstalowane mam 2 programy VCDS 12.12.03 PL oraz analogiczną wersję tego programu w języku oryginalnym.

Po podłączeniu kabla do auta, próbuję uruchomić program, po wybraniu portu USB i kliknięciu przycisku test pojawia mi się napis

do vcdc 12.12 potrzebujesz kabel za ~1700 PLN :)

ściąg VCDS - LITE

Opublikowano

Panowie zakupiłem kabel:

do vcdc 12.12 potrzebujesz kabel za ~1700 PLN :)

ściąg VCDS - LITE

Bart_S podłączał się na takim kablu, i również był ten sam problem,

ściągnę tego VCDS - Lite i dam znać, co i jak

Opublikowano
  • Autor

Wracając do mojego problemu z początku tego tematu. Nadal nie mogę połączyć się w swoim Audi A4 B6 za pomocą interfejsu diagnostycznego POLSKI VAG 2.5 USB - OBD2 KK z modułem silnika.

Miałem możliwość przetestowania tego interfejsu na samochodzie Volkswagen Passat (chyba 2000 lub 2001 rocznik) i w przypadku tego samochodu mogłem bez problemu połączyć się z modułem silnika. a także innymi.

W związku z tym wybrałem się do warsztatu, gdzie zajmują się min. diagnostyką komputerową. Okazuje się, że facetowi bez problemu udało się połączyć z moim silnikiem. Do diagnostyki używał oprogramowana CDIF. Stwierdził, że tym moim interfejsem nie mogę się połączyć ponieważ VAG działa na innej szynie i nie obsługuje aut z szyną CAN.

Jednak po pierwsze na stronie gdzie kupiłem ten zestaw pisał następujący komunikat:

"zestaw nie obsługuje aut z szyną CAN (wyprodukowane w latach 2004/11)" - moje Audi jest z 2001 roku.

Po drugie dlaczego mogę się łączyć z innymi sterownikami, np skrzynia, abs, liczniki, radio, klimatyzacja, itd, a nie mogę z silnikiem?

Czy faktycznie tak będzie, że sam silnik w moim Audi będzie pracował na innej "szynie"? A może coś było u mnie kombinowane w tym samochodzie? Auto zakupiłem lipcu 2014.

Opublikowano

b6 ma 3 szyny can:

- silnika

- multimediów

- bezpieczeńśtwa - abs esp itp

ale ŻADNA z nich nie jest wyprowadzona na zewnątrzn i służy tylko wewn komunikacji

i wszystko w aucie z zewnątrzn idzie po KKL.

w B7 jest inaczej bo tam wszystko oprócz silnika idzie po can, a silnik po KKL

na kablu np

http://allegro.pl/najtanszy-vag-usb-kkl-adapter-obd1-promocja-i4627088488.html

odpalasz vcdsa i powinno hulać.

rozumiem że łączysz się z innymi modułami poza silnikiem w audi ?

bo opcja jest żę ktoś wsadził nowszy silnik + komputer i reszte. ale to by musiał być od 2008r

Opublikowano
  • Autor

rozumiem że łączysz się z innymi modułami poza silnikiem w audi ?

bo opcja jest żę ktoś wsadził nowszy silnik + komputer i reszte. ale to by musiał być od 2008r

Dokładnie moim interfejsem diagnostycznym POLSKI VAG 2.5 USB - OBD2 KK łącze się z innymi modułami, problem mam jedynie z silnikiem.

Opublikowano

a jaki soft używasz ? próbowałęś vcds lite ?

Opublikowano
  • Autor

a jaki soft używasz ? próbowałęś vcds lite ?

Tak jak napisałem, używam oprogramowania POLSKI VAG 2.5

Czy ten program vcds lite można pobrać legalnie z internetu? Jeśli tak prosiłbym o jakieś namiary. A jeśli nie ile kosztuje i gdzie można go kupić? :)

Opublikowano

tak - legalnie za darmo!

http://www.ross-tech.com/vcds/download/

tylko pobaw sie aby sie zarejestrował

Opublikowano

Cichy wejdź we właściwości portu COM w MU i sprawdź jakie masz ustawienia portu. ;)

PS. Polski VAG to nie jest najlepszy wybór lepiej zainstaluj VCDS Lite 1.2 ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

tak - legalnie za darmo!

http://www.ross-tech.com/vcds/download/

tylko pobaw sie aby sie zarejestrował

Jak się zarejestrowac do tego programu ? ,gdzie jest ten kod do wpisania ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja również zakupiłem a4 b6 18t avj .Próbowałem zdiagnozować furę wiekszość modułów działa lecz z silnikiem sie łączy a po tych 5 sekundach rozłącza .Raz się udało odczytać błedy.. vcds i vagcom zachowuja sie tak samo. Po odpięciu akumulatora bez zmian. Próbowałem elmem i odczytuje błedy .Kabelek niebieski sprawny.

Opublikowano

vcds lite i po kłopocie program dostępny na forum

Opublikowano

Zakupiłem oryginalny kabel z vcdsem i teraz wszystko działa super o dużo lepiej niż na niebieskim chińczyku.