Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do skrzyni biegów multitronic w Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jeszcze zapytam w jaki sposób sprawdzić poziom oleju w skrzyni po nalaniu powiedzmy 5 litrow.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 minutę temu, bart1907 napisał:

A jeszcze zapytam w jaki sposób sprawdzić poziom oleju w skrzyni po nalaniu powiedzmy 5 litrow.

odpalasz i odkrecasz korek wlewowy

jak nie leci to uzupełniasz aż sie pokaze

Opublikowano
odpalasz i odkrecasz korek wlewowy
jak nie leci to uzupełniasz aż sie pokaze
Dobre ?dzięki Dev.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Szwagier miał uszkodzone b8fl 2.0 multitronik, wymieniał chłodnice itp i teraz rozumiem że sam może sobie dolać oleju do skrzyni? Odpala auto, zostawia na P i olej musi się pokazać pod korek? 

Opublikowano

Jaki korek ?

Opublikowano

Tak jak Dev napisał lejesz przez korek który znajduje się z boku skrzyni . Lejesz aż zacznie ci się wylewać. Po zalaniu na zimnej skrzyni należy ja rozgrzać . Jak masz podnośnik to odpalasz auta i zmieniasz biegi żeby olej wszędzie dotarł . Po rozgrzaniu skrzyni robisz kontrole stanu oleju czyli dolewasz aż znowu zacznie się przelewać . Wymiana nie jest skomplikowana. W zależności od skrzyni możesz mieć jeden lub dwa filtry . Jeden po zdjęciu miski to ma każda , natomiast drugi taki mały na zewnątrz skrzyni . Ten nie występuje we wszystkich. Po zdjęciu miski dokładnie ja umyj . Wyciągnij magnesy i tez je wymyj z opiłków , które zawsze troszkę jest . Polecam zakupienie nowych srob do miski olejowej , które są aluminiowe i najczęściej są poprzeciagana . Kosztują niewiele a masz pewność ze miska odpowiednio dociągnie uszczelkę . Co do oleju to tak jak powyżej ma spełniać normę producenta danej skrzyni . Ja akurat zalewam motulem. Jak robisz wymianę dynamiczna to musisz mieć około 8 litrów , przy wymianie statycznej około 6 .

Edytowane przez peter22

Opublikowano
1 godzinę temu, peter22 napisał:

Tak jak Dev napisał lejesz przez korek który znajduje się z boku skrzyni . Lejesz aż zacznie ci się wylewać. Po zalaniu na zimnej skrzyni należy ja rozgrzać . Jak masz podnośnik to odpalasz auta i zmieniasz biegi żeby olej wszędzie dotarł . Po rozgrzaniu skrzyni robisz kontrole stanu oleju czyli dolewasz aż znowu zacznie się przelewać . Wymiana nie jest skomplikowana. W zależności od skrzyni możesz mieć jeden lub dwa filtry . Jeden po zdjęciu miski to ma każda , natomiast drugi taki mały na zewnątrz skrzyni . Ten nie występuje we wszystkich. Po zdjęciu miski dokładnie ja umyj . Wyciągnij magnesy i tez je wymyj z opiłków , które zawsze troszkę jest . Polecam zakupienie nowych srob do miski olejowej , które są aluminiowe i najczęściej są poprzeciagana . Kosztują niewiele a masz pewność ze miska odpowiednio dociągnie uszczelkę . Co do oleju to tak jak powyżej ma spełniać normę producenta danej skrzyni . Ja akurat zalewam motulem. Jak robisz wymianę dynamiczna to musisz mieć około 8 litrów , przy wymianie statycznej około 6 .

Peter piszesz o s-troniku a kolega ma Multi, tam wygląda to trochę inaczej.

Opublikowano
53 minuty temu, Dev napisał:

Peter piszesz o s-troniku a kolega ma Multi, tam wygląda to trochę inaczej.

A to przepraszam , moja wina nie doczytałem. 

Sory za zamieszanie 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam Panowie co myślicie o oleju Ravenol do multitronic w b8 zalewał już ktoś tym olejem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Paweł87 napisał:

Witam Panowie co myślicie o oleju Ravenol do multitronic w b8 zalewał już ktoś tym olejem 

Wlej nie pytaj

Opublikowano

Witam ! Chce wymienić olej w skrzyni Multitronic Audi a4 b8 2,0 TDI Avant 2012 r. Jaki olej najlepiej lać z jakim oznaczeniem ? Jestem nowym właścicielem i jestem kompletnie zielony w tym. 

Nr VIN WAUZZZ8K7DA088145 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć kupiłem a4 b8 2011 rok z uszkodzona chłodnicą i olej w skrzyni do wymiany (automat multitronik), oznaczenie skrzyni MMV proszę napiszcie jaki olej najlepiej wlać i czy jest również wymienny filtr i czy olej wlewa się korkiem spustowym ? 

Mógłby ktoś? 

Edytowane przez bykol132

Opublikowano
W dniu 9.04.2019 o 21:32, youngdeepl napisał:

Witam ! Chce wymienić olej w skrzyni Multitronic Audi a4 b8 2,0 TDI Avant 2012 r. Jaki olej najlepiej lać z jakim oznaczeniem ? Jestem nowym właścicielem i jestem kompletnie zielony w tym. 

Nr VIN WAUZZZ8K7DA088145 

do mechanizmu róznicowego - G 055 190 A2 - 1.3 litra

do skrzyni - G 052 516 A2 - 8 litrów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, szykuje sie do wymiany oleju przekladniowego i roznicowego w skrzyni Multitronic OAW. Typ skrzyni PCG.

Jaki sposob zmiany polecacie dynamiczny czy statyczny?

Jaki olej uzyc tylko orginalny WV/AUDI czy tez zamienniki?

Moze Ravenol, Fuchs, Mitasu.. jakie polecacie?
Symbol oleju przekladniowego to: G052516A2
Natomiast olej w mechanizmie roznicowym to: G055190A2
Gdzie znajde zaklad, ktory wymieni profesjonalnie podane oleje w wojewodztwie lubuskim ewentualnie wielkopolskim. Jaki koszt mniej wiecej takiej uslugi?

Pozdrawiam
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 23.07.2019 o 12:47, Michal9354 napisał:
Witam, szykuje sie do wymiany oleju przekladniowego i roznicowego w skrzyni Multitronic OAW. Typ skrzyni PCG.
Jaki sposob zmiany polecacie dynamiczny czy statyczny?
Jaki olej uzyc tylko orginalny WV/AUDI czy tez zamienniki?
Moze Ravenol, Fuchs, Mitasu.. jakie polecacie?
Symbol oleju przekladniowego to: G052516A2
Natomiast olej w mechanizmie roznicowym to: G055190A2
Pozdrawiam

odświeżę temat
Michal9354 jaki w końcu kupiłeś bo ja mam taki sam kod skrzyni PCG
Czy po prostu standardowy CVT G052516A2

DRUGIE PYTANIE
czy faktycznie zamienniki są gorsze i np. nie trzymaja parametrów termicznych?
Ale patrząc na cene olejów ori vs zamiennik to mozna by wlac zamiennik i wczesniej wymienić np po 40tys a na ori po 60tys według zaleceń

Edytowane przez MRX898

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Panowie jaki olej do multitronic skrzynia o oznaczeniu NRJ ..?Pozdrawiam 

Opublikowano

Witam jakie oznaczenie oryginalnego oleju do skrzyni multitronic(oznaczenie skrzyni NRJ) a4b8 ...?Pozdrawiam 

Opublikowano
18 minut temu, Mat a4b8 napisał:

Witam jakie oznaczenie oryginalnego oleju do skrzyni multitronic(oznaczenie skrzyni NRJ) a4b8 ...?Pozdrawiam 

VIN ?

Opublikowano
59 minut temu, Dev napisał:

VIN ?

WAUZZZ8K8DA093404

Opublikowano
3 godziny temu, Mat a4b8 napisał:

WAUZZZ8K8DA093404

automat - G 052 516 A2 - 8 litrów

dyfer - G 055 190 A2 - 1.4 litra

filtr - 0AW 301 516 H