Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana podpory wału napędowego - 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki smar zastosować w miejscach łączenia wału z dyfrem i skrzynią ?

Opublikowano
W dniu 20.12.2018 o 18:01, r7adek napisał:

Jaki smar zastosować w miejscach łączenia wału z dyfrem i skrzynią ?

Do przegubów (molibdenowy). W każdym sklepie moto mają ?

Dla tych co są ciekawi ja wał rozpinam za pomocą takiego pomysłu

20190311_125058.jpg

Pierwsza bardzo ważna uwaga aby dwie połówki wału były podparte. 

Następnie ze starą podporą i łożyskiem robimy tak jak na początku tematu lecz najpierw zdejmuję zabezpieczenie odsuwam osłonę łożyska żeby jej przypadkowo nie przyciąć ?

Po tym jak oczyszcze wał z podpory i starego łożyska metalową osłonę łożyska nabijam z powrotem trochę na miejsce gdzie było i zapinam zabezpieczenie w rowku żeby nie przeszkadzało( widać to na foto)

Następnie za pomocą większego płaskiego śrubokręta ostrożnie żeby nie uszkodzić osłony odchylam ją i lokalizuje końce zabezpieczenia na przegubie, kolejny krok to montuję taki sprzecik jak wyżej żeby mieć dwie ręce wolne a osłona żeby odsłoniła widok na zabezpieczenie ? po tym wkładając płaski śrubokręt pomiędzy nóżki zabezpieczenia obracam go o 90st tak żeby zabezpieczenie się rozwarło na tyle aby mijało wielofrez wału. Wtedy możemy próbować rozłączyć wał. Niekiedy jednak jest potrzebna pomoc drugiej osoby lub pomysłowość bo różnie to bywa i zabezpieczenie potrafi się tak ułożyć po rozwarciu nóżek że gdzieś może jednak haczyć o wielofrez i będzie uniemożliwiać rozpięcie wału. Raz walczyłem 3h i dopiero delikatne zaparcie breszką uwolniło wał z zabezpieczenia a raz w ciągu 2min delikatne przesunięcie ręką drugiej połowy udało wał rozpołowić.

Zabezpieczenie wygląda tak ( zalecone powiększenie zdjęcia ?:

20190311_125146.jpg

W ten sposób zrobiłem już 4szt.

Nie polecam roztwierania metalowej osłony bo nie zaciśniecie jej tak jak była fabrycznie i  podczas obracania się wału z dużą prędkością siła odśrodkowa zacznie smar wypychać z pod osłony. 

Edytowane przez MemberA4

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czy jest ktoś na forum kto zastosował taki wkład do podpory od VW Tiguan?

Chyba lepsza i tańsza alternatywa dla całej podpory i nawet można z lepszej firmy dorwać

20190412_211512.jpg

Opublikowano

Wszystko się zgadza tylko oby ten wkład odpowiednio ciasno wszedł w tuleję podpory oile ona ma odpowiedni wymiar wewnętrzny.

Opublikowano

Mam jeden wał luzem tylko że z podporą Akkussan bo te oryginalne muszę sprawdzić bo chyba mam za bardzo rozcięte ale popołudniu zmierzę jaka jest średnica w środku i szerokość tego pierścienia. Może okaże się że wszystko powinno pasować.... Przeglądając google nawet rzucił mi się w oczy nawet oryginalny zestaw VW tylko że cana też rzuciła na kolana ?

Opublikowano

Więc tak, jeśli ktoś ma oryginalną podporę to nie wygląda to sprzyjająco do zamontowania tego wkładu od Tiguana ponieważ :

średnica zewnętrzna jest 100mm

image.jpeg

średnica wewnętrzna zmierzona tylko część metalowa bez gumy to 94mm czyli tu już odpada wciskanie tego wkładu

image.jpeg

Szerokość to 21,6mm a grubość ścianki to 3mm

image.jpeg

Ale jest promyk nadziei bo lepiej już wygląda sytuacja jeśli ktoś już zmieniał swoją podporę na zamiennik firmy Akkussan ponieważ :

średnica zewnetrzna to 102mm

image.jpeg

średnica wewnetrzna mierzona po metalu to 95,5mm czyli weszłoby na "dobry" wcisk

image.jpeg

Szerokość taka sama jak w oryginale czyli 21,6mm ale ścianka ma około 3,25mm

Dla zabezpieczenia przed przesunięciem z jednej strony można zrobić punktowe dwa spawy

Edytowane przez MemberA4

• 1 rok później...
Opublikowano

Sory za odkop ale na pewno się na przyszłość przyda niektórym którzy będą mieli problem rozłączyć ten wał, przedstawione jest na tym filmiku, znalazłem go niedawno: