Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Alarm i kierunki - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z nie fabrycznym alarmem/centralnym po zamknieciu/otwarciu auta mrugaja mi tylko kierunki z jednej strony, dokopalem sie wczoraj do centrali i okazalo sie ze wychodzi sygnal tylko na jedna strone :/ nie chce za duzo kombinowac ani zmieniac centralki na przewodach idacych od centralki do kierunkow sa takie jak by zgrubienia w izolacji termo kurczliwej i podejrzewam ze sa to diody zeby napiecie nie cofalo sie na centralke, i teraz moje pytanie:

czy moge zmostkowac te kable za diodami? tak zeby ominac ten uszkodzony pin i puscic kierunki z jednego kabla?

Beznbsptytu1420u_zpsed4e5cbd.jpg

a jezeli to nie sa diody to jakie beda najlepsze?

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Zdemontuj tą uszkodzoną diodę, jedz do sklepu z elementami elektronicznymi i kup - najlepiej dwie, bo może ta dobra też zaraz skończy żywot. Koszt diody pewnie będzie niewielki. Zmostkować nie możesz bo później wszystkie kierunki będą Tobie się włączały za każdym razem bez względu na to którą stronę włączysz.

EDIT.

Sorki, dopiero teraz spojrzałem na schemat - możesz zmostkować tak jak pokazałeś na rysunku. Tylko nie wiem jak wytrzymałość prądowa tego wyjścia z centralki. Jakiś czas powinno podziałać.

Edytowane przez sylwiasty
Opublikowano

to moze dla pewnosci puscic to przez jakis przekaznik 10A?

oki zeby nie bylo lipy kupilem dwa przekazniczki 10A i sygnal z centralki puszcze jako sterujacy przekaznikami..... mysle ze mozna zamknac