Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

check engine , sprawdzone w ASO 3 bledy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, borykam sie z checkiem w samochdozie ktory zkaupilem niedawno , mialem nadzieje ze pojade do serwisu audi i potwierdza moje podejrzenia ze chodzi o przeplywomierz... niestety mechanik powiedzial ze napenwo nie gdyz wyskoczylby mu blad przeplywomierza,lecz cpokazuje sonde lambda przed katalizatorem. wiadomo jak to z sonda mozliwosci jest wiele moze nie chodzic o sama sonde lecz o rozne czynniki ktore wplywaja na nia, w momencie gdy zaczal gazowac na biegu jalowym wyskoczyl mu kolejny blad "sporadyczny" mianowicie chodzi o czujnik temperatury plynu chlodzacego, powiedzial ze to moze byc przyczyna bo pomimo ze jest to blad sporadyczny moze powodowac ze sonda lambda na stale odczytuje bledne dane czy cos ( nie znam sie tak dobrze na tym powtarzam to co mniej wiecej powiedzial mechanik)

Czy ktos mial podobny problem? wiem ze z tymi silnikami wiele osob walczy, dlatego pytam bo moze ktos znalazl zloty srodek lub mial podobny problem , podam nizej 3 bledy ktore mam na kartce wydrukowane jako zapisy w pamieci bledow:

Numer ; P0130 : Rząd 1, sonda 1 elektryczna usterka w obwodzie prądowym

Rodzaj usterki 1: niewiarygodny sygnal

Rodzaj usterki 2 ; statycznie

Numer : P1290: czujnik temperatury plynu chlodzacego na wyjsciu z chlodnicy Sygnal za duzy

Rodzaj usterki 1 nieosiagnieta dolna wartosc graniczna

Rodzaj usterki 2 : sporadyczna

Numer: P1292: Termostat programowo sterowanego chlodzenia silnika Przerwa

Rodzaj usterki1 : brak sygnalu / komunikacji

Rodzaj usterki 2: sporadyczna

Opublikowano

Wymien wpierw termostat. Skasuj błędy pojezdzij i zobacz czy reszta wróci.

Wysłane z mojej nowej Nokii 3310

Ewentualnie zbadaj kabel i wtyczkę od niego

Opublikowano
  • Autor

Tak tez radzil mi ten mechanik , proponowal tez zeby zdjac kolektor i sprawdzic czy nie ma "lewego powietrza" , aha i jeszcze jedno ta sonda lambda przed katem byla wymieniana zanim kupilem auto lecz nie jest oryginalna wiadomo ze takowa kosztuje z 700 zl, czy jest szansa ze na tej bedzie wszystko gralo? bo sam check mi az tak bardzo nie przeszkadza jednak zdecydowanie za duzo pali bo mieszanka jest zbyt bogata :( a to juz niestety boli moja kieszen

Opublikowano

Powodem dużego palenia może być wadliwa sonda. Skoro masz błąd sondy to ją wymień bo dobra to ona nie jest.

Opublikowano

A silnik normalnie się nagrzewa do 90 stopni?

Sonda jest wyłączona z obwodu z tego co mówi błąd. Jeśli wsadzony był zamiennik to w tym leży problem. Jak nie chcesz wydawać kasy kup sprawna uzywke. A kolektory itp dostaw na razie w spokoju.

Na takich rzeczach jak sondy, przepływomierze, czujniki się nie oszczędza bo i tak za chwilę trzeba kupować następne - firmowe. Wiec lepiej raz zapłacić ale mieć problem z głowy.

A jak się chce tanio i w miarę dobrze - szukać oryginalnych ale używanych elementów.

Edytowane przez pioteros

Opublikowano
  • Autor

owszem w tym momencie sonda lamba jest nie oryginalna ,ale zostala taka wsadzona bo juz wczesniej palil sie check , czyli teraz mam dylemat - wymienic sonde czy termostat ? :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Masz konkretny opis

Statyczny czyli stały przerwany obwód

Jak wymienisz termostat to myślisz ze sonda nagle o żyje i zacznie znowu łączyć?:)