Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z 1 i wstecznym. Manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

synchronizatory do przegladu

pytałem mechanika, mówi że nie opłacalna sprawa, dobrze gada czy nie bardzo??
Opublikowano

Wyjęcie skrzyni 150-250zł do naprawy skrzyni trzeba ją całą rozmontowac, i złożyć z takimi samymi luzami i podkładki dystansowymi. Spasujesz za sztywno i bieg może nie wchodzić. Zalecana naprawa w wyspecjalizowanym zakładzie 500 - 700 zł wraz z nowym olejem. Zaleca się wymianę kompletnego sprzęgła, włożenie kolejne 150 - 250 zł. Każdy zakład ma inne ceny

Opublikowano

Każdy mechanik Ci tak powie ;p Jak robiłem swapa w mk2 to też mi tak każdy mówił,w końcu się sam wziąłem z kumplem i wrzuciliśmy maszynerie ;)

Opublikowano

Skrzynkę to bym wyjął i włożył ale synchronizatorow raczej nie wymienię. Dlatego każdy mówi żeby lepiej skrzynkę kupić za 500 zl

Opublikowano

Kupując skrzynie nie wiesz jaki jest jej stan techniczny. Proponuje znaleźć w okolicy zakład specjalizujący się w naprawach skrzyń, opisać objawy, poznać koszty i terminy realizacji

Opublikowano

76 tysięcy to co auto stało przez 10 lat w muzeum a jeździło tylko 3 lata ?

Mój wujek kupił w tamtym roku 2.0 ALT z przebiegiem 20 tys! Przejechał juz 15 tys i jeszcze ani grama oleju nie dolał. A Austryjak, starszy Pan ze samochodem w czasie 20 tys był 5 razy na wymianie oleju i jeszcze dali mu w ASO LL, ciągnęli z dziadka aż równo :) czyli można kupić... :)

Opublikowano

Dobry olej 5w40 i nie będzie brał oleju. Pozazdrościć

Opublikowano

Proponuję zacząć od tego: 8E0798151 - nr z ETKI, zamienniki robi też TOPRAN. Miałem problem z wrzuceniem 1 po przepięciu z wstecznego, raz szło a raz nie. Do tego czasem problem z wrzuceniem jedynki, reszta biegów wchodziła gładko. Ten wybierak był mega wyrobiony, nowy załatwił sprawę.

Edytowane przez Cezarrr

Opublikowano

Proponuję zacząć od tego: 8E0798151 - nr z ETKI, zamienniki robi też TOPRAN. Miałem problem z wrzuceniem 1 po przepięciu z wstecznego, raz szło a raz nie. Do tego czasem problem z wrzuceniem jedynki, reszta biegów wchodziła gładko. Ten wybierak był mega wyrobiony, nowy załatwił sprawę.

Co to za cześć i jak się nazywa. Ciężko wymienić , ile kosztuje. Nie mogę znaleźć info na Google i allegro

Edytowane przez silnik

Opublikowano

To jest zestaw naprawczy lewarka zmiany biegów. W aso jak dobrze pamiętam coś ok 70zl. Taki powiedzmy przegubik kulkowy z plastiku w gumowej osłonie. U mnie był mega wyrobione do tego osłona była peknieta i lala się na to woda, co by wyjasnialo dlaczego np. w zimę po nocy ledwo mogłem bieg wbić, poprostu ta woda tam zamarzala. Kasa nieduża wiec najpierw bym proponował zacząć od tego, a dopiero potem jak nie pomoże grzebać w skrzyni.

http://www.ecstuning.com/ES437673/

Xperia

Edytowane przez Cezarrr

Opublikowano

Dziś przebadałem lewarek zmiany biegów i ewidentnie ma luz góra/dół . Do tego jak zdjąłem mieszek to jest jak by starty plastik. Na pewno to wymienię. Zrobię wszystko od góry czy trzeba z kanału??

Już zamówiłem 70zł oryginał w sklepie motoryzacyjnym.

Edytowane przez silnik

Opublikowano

Dziś przebadałem lewarek zmiany biegów i ewidentnie ma luz góra/dół . Do tego jak zdjąłem mieszek to jest jak by starty plastik. Na pewno to wymienię. Zrobię wszystko od góry czy trzeba z kanału??

Jeśli mówisz o tym zestawie co pisałem to nie jest ten wybierak pod mieszkiem. Nr 16 na obrazku poniżej i dostaniesz się tam tylko od spodu.

http://autopartmaster.com/en/?action=catalog_show&cat=audi&t_id=70252&added_=AUDI%20Audi%20A4/Avant%202005

Opublikowano

To w ogóle nie w tym miejscu :). Ja zamówiłem to co kazałeś 8E0798151. Ciężko z wymianą, masz jakieś podpowiedzi.

Opublikowano

Ja wykorzystałem moment przy wymianie sprzęgła jak skrzynia była zwalona na glebę, dostęp był w tedy jak na dłoni. Mam fotki od spodu ale za głupi jestem żeby je tu dodać:) Daj maila jak chcesz

Edytowane przez Cezarrr

Opublikowano

Ja wykorzystałem moment przy wymianie sprzęgła jak skrzynia była zwalona na glebę, dostęp był w tedy jak na dłoni.

A ja sprzęgło wymieniałem 2 miesiące temu :( Myślałem że po wymianie pomoże, a tu d*pa :( Jak to już nie pomoże to tylko wymiana skrzyni :(

Opublikowano

Powinno się dać i tak do tego dostać tylko musi być kanał lub podnośnik. Daj maila to ci fotę wyślę bo nie mogę jej tu dodać

Xperia

Edytowane przez Cezarrr

Opublikowano

Już po robocie :) od skrzyni wybierak odkręciłem od strony silnika (13), natomiast drążek od spodu (10) i wyjąłem tuleje też od spodu. Był spory luz. Wymieniłem na nową ori nasmarowałem, poskręcałem i jest o niebo lepiej lecz jeszcze od czasu do czasu 1 lekko się przytnie. Pewnie trzeba było to zrobić 30tys temu. Ale jest lepiej niż było. Dzięki Cezarrr :)

P.S. Trochę się zawiodłem na moim mechaniku bo kazałem mu posprawdzać i nasmarować przeguby podczas wymiany sprzęgła. Ale niestety jak sam nie zrobisz to nikt ci nie zrobi :(

Edytowane przez silnik

Opublikowano

Już po robocie :) od skrzyni wybierak odkręciłem od strony silnika (13), natomiast drążek od spodu (10) i wyjąłem tuleje też od spodu. Był spory luz. Wymieniłem na nową ori nasmarowałem, poskręcałem i jest o niebo lepiej lecz jeszcze od czasu do czasu 1 lekko się przytnie. Pewnie trzeba było to zrobić 30tys temu. Ale jest lepiej niż było. Dzięki Cezarrr :)

P.S. Trochę się zawiodłem na moim mechaniku bo kazałem mu posprawdzać i nasmarować przeguby podczas wymiany sprzęgła. Ale niestety jak sam nie zrobisz to nikt ci nie zrobi :(

:hi: i lux

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Niestety nadal się borykam z tą źle wchodząca jedynka. Wymieniłem jeszcze wybierak wraz z lewarkiem bo był bardzo duży luz. Niestety nadal jest źle. Na postoju gdy wcisne sprzęgło to za pierwszym razem jedynka wchodzi z oporem, potem przy wciśnięciu cały czas sprzegła mogę biegi zmieniać bez problemu. Gdy sprzęgło puszczę i wcisne jeszcze raz problem powraca ale tylko do pierwszego wsadzenia jedynki.

Co myślicie, synchronizator??

Edytowane przez silnik

Opublikowano

Wymieniłem wszystkie płyny w aucie, w tym płyn hamulcowy. Podcisnieniowo to robią i biegi wchodzą o niebo lepiej. Jednak jedynka 1 raz jakby chaczyła w połowie wrzucania. Narazie tylko raz się to zdarzyło, ale może by tą tuleje sprawdzić? Wstaw zdjęcia