Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Pytanie o amortyzatorek roki paska rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co jaki czas sie zmienia rolke i ten amortyzatorek od rolki przy pasku rozrzadu?? I po czym mozna pozac ze ten amortyzatorek jest juz do wymiany??

Przegladalem dzis serwisowke i nigdzie tam nie bylo zaznaczone ze bylo robione cos z rozrzadem za poprzedniego wlasciciela. A skoro mam caly przod zdemontowany wiec wypadalo by wymienic cus niecus;)

Opublikowano

chodzi ci o napinacz paska rozrzadu, wymieniasz go za kazdym razem kiedy wymieniasz rozrzad zuzywa sie on tak samo jak i pasek i glupota by go bylo zostawic na nastepne 90 tys gdyz sie moze rozleciec, wymiana rozrzadu to nie tylko wymiana paska ale tagze wszystkie rolki i napinacze paska rozrzadu i tak jak u ciebie pompa wody tez jest napedzana paskiem rozrzadu tez ja wymien ze bys puzniej nie mial nie milej niespodzianki.

Opublikowano

chodzi ci o napinacz paska rozrzadu, wymieniasz go za kazdym razem kiedy wymieniasz rozrzad zuzywa sie on tak samo jak i pasek i glupota by go bylo zostawic na nastepne 90 tys gdyz sie moze rozleciec, wymiana rozrzadu to nie tylko wymiana paska ale tagze wszystkie rolki i napinacze paska rozrzadu i tak jak u ciebie pompa wody tez jest napedzana paskiem rozrzadu tez ja wymien ze bys puzniej nie mial nie milej niespodzianki.

ztego co widzialem jak rozenbralem obudowe rozrzadu to sa tylko 3 kola: kolo od walka rorzadu, kolo od walu korbowego i ta rolka z napinaczem, pompe wody mam na odobnym pasku wieloklinowym....

Ale tak czy siak to wymienie wszytsko ;)

Opublikowano

@zaba84 tam są 3 koła zębate oraz rolka napinacza (wymiana samej rolki). Pompa wodna rzeczywiście nie pracuje na pasku rozrządu.Przede wszystkim przed zrzuceniem starego paska (przyjmujemy że koła są ustawione na znakach) musisz zaznaczyć sobie koło zębate wału pośredniego wg bloku silnika (te koło po prawej od wału korbowego). A odnośnie naciągu rolki napinającej to trzeba się zapoznać z procedurą w książce napraw. A w dziale "Warsztat - Zrób to sam" znajdziesz książkę ,oraz foto story zamieszczone dzięki uprzejmości jednego z kolegów.

Opublikowano

nie no panowie juz po ptakach.....

rozrzad juz wymieniony jest......

przyjechala ciotka z niemiec i znalazla w ksizeczce serwisowej ze pasek wraz z rolka byl wymieniany ok 20tys km temu...wiec wymienilem sam pasek....

;)

dzieki za pomoc......

a i faktycznie sa 3 kola zebate + napinacz..;)