Jump to content
IGNORED

[B6 AVJ] Brak podświetlenia FIS-a. Przyczyna?


EddieQ
 Share

Recommended Posts

Właśnie dzisiaj zauważyłem, iż w mojej B6 Avant straciło się podświetlanie/wyświetlanie Fis-a :( . Mam pełny czerwony FIS i do tej pory wszystko działało bez zarzutu. Po przekręceniu zapłonu FIS nie zareagował i nic nie było wyświetlane. Ale gdy podczas jazdy intensywne słońce padło na wyświetlacz, zauważyłem że wyświetla on dane i można je normalnie przełączać przy użyciu manetki. Natomiast w normalnych warunkach FIS jest zupełnie czarny. Co wobec tego jest powodem?wszystkie diody się naraz spaliły? albo licznik szlag trafił? :(

Link to comment
Share on other sites

A nie wyłączyłeś przez przypadek fisu małym przyciskiem na manetce? Jest taka opcja.

Link to comment
Share on other sites

Ale jeśli by go wyłączył, to po ponownym uruchomieniu by ponownie się włączył. I napisał że pod słońce widać że są komunikaty.

Link to comment
Share on other sites

Komunikaty są normalnie wyświetlane - to udało mi się ustalić gdy słońce zaświeciło mi na zegary - tak to bym pewnie nie miał nawet pojęcia że akurat to działa. Ponadto po wciśnięciu "check" sygnał dźwiękowy sprawdzania parametrów też działa. Nie wiem czy tego typu usterkę podświetlenia da się naprawić czy jednak skazany jestem na wymianę całego licznika? Orientuje się ktoś?


Miał ktoś do czynienia z podobną przypadłością? Reszta wskazań licznika działa bezproblemowo.

Link to comment
Share on other sites

Problem będzie w zasilaniu podświetlania, oddaj do jakiegoś elektronika to Ci to ogarnie

Link to comment
Share on other sites

Ale jeżeli byłby problem z zasilaniem to czy nie świeciłby przypadkiem cały licznik? Aktualnie nie jest podświetlony tylko FIS, reszta podświetlenia działa.

Link to comment
Share on other sites

wyświetlacz będzie miał oddzielną sekcję zasilania, chociażby dlatego że można go wyłączyć przyciskiem reset

Link to comment
Share on other sites

Aha to by w sumie miało sens :-) Chyba rzeczywiście udam się z tą zagadka do jakiegoś dobrego elektronika i może uczyni jakiś cud :-) Dzięki za podpowiedź

Link to comment
Share on other sites

Eddieq czy udało Ci sie rozwiązać problem z podświetleniem wyświetlacza? Dwa dni temu po umyciu auta (A4B6 Avant) następnego dnia spotkało mnie dokładnie to samo, brak podświetlenia wyświetlacza fis, reszta dziala jak należy, ale w słońcu widać że komunikaty są wyświetlane, różnica jest taka iż u siebie mam pół-fis.

Edited by Misiek1219
Link to comment
Share on other sites

Misiek1219 - problem w moim przypadku rozwiązał się sam zanim zdążyłem się do tego zabrać. Wszystko wróciło do normy i działa do tej pory.  Tyle że w moim przypadku brakowało również podświetlenia kilku elementów. Czy u Ciebie po umyciu tego auta nie działa jedynie FIS?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...