Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z zagrzewaniem się silnika oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z zagrzewaniem się silnika. Otóż jak było ciepło było jako tako.Autem jeżdzą dwie osoby ja(agresywniejszy styl jazdy) i moja dziewczyna(spokojniejszy). Auto mamy miesiąc. Na postoju nie jest w ogóle wstanie się zagrzać. Jak było ciepło jeżdziliśmy na zmianę do szkoły i z powrotem. Kiedy ona jechała około 100/h auto po 20 km zagrzewało się do 80,potem doszło do 90 i spadło do 80. Kiedy ja jechałem powrót tez miało problem żeby sie zagrzać dopiero jak mu dałem 120km.h i więcej wszedł na 90 ale wystarczyło że zwolniłem -o 100km/h i po 3km spadło mi do 80. Jednak najbardziej zaniepokojony jestem tym co było wczoraj,znów jechała moja dziewczyna z prędkościami 80-100km/h. Trasa miała 60 km. Za ten czas wyglądało tak: pierwsze 25km cały czas 60 stopni, potem wskoczyło na aż 65 i spadło do 62.

teraz co mam wymienić?

czujnik temperatury-wiem że on tez odpowiada za grzanie świec żarowych,auto śpi na dworze,i kiedy je podgrzewam to ikonka świeci się z 6-7 sekund gaśnie i po 5s dopiero słychac pyknięcie-nie wiem czy to prawidłowy czas reakcji

Czy jednak moze termostat?

Auto jest wyposazone w klimatronic ale czy odczyt z kanału 49 lub 51 będzie dobry skoro może czujnik być walnięty?

Druga sprawa to wyciek olej

Olej leje się w okolicach odmy,nie jestem dokładnie pewien czy z pod niej czy może z przewodu idącego w prawo(stoję przed samochodem). Cchciałbym się zapytać o to ile mnie będzie kosztowało wyeliminowanie tego przepocenia

Opublikowano

Woda kanał 49 olej kanał 51. Odnośnie niskiej temp.to pewnie wina termostatu. A wyciek oleju? Najpierw umyj silnik, wtedy będzie lepiej zlokalizować skąd dokładnie cieknie.

Opublikowano

wymienić czujnik temperatury i termostat. Dla świętego spokoju i pewności zamiast tracić czas na diagnozy i szukanie miliona możliwych przyczyn.

Opublikowano
  • Autor

Bo problemem raczej nie może być kamień w chłodnicy i w osprzęcie lub nagrzewnicy, gdyż w aucie jest bardzo fajnie cieplutko?

Edytowane przez Majkeltaker

Opublikowano

Może termostat się nie domyka i z dlatego jest długi czas nagrzewania.

Opublikowano
  • Autor

60 km i 62-62 stopni to już przesada czas nagrzewania się,czyli co najlepiej zainwestowac w to i to?

Opublikowano

60 km i 62-62 stopni to już przesada czas nagrzewania się,czyli co najlepiej zainwestowac w to i to?

Termostat łatwo sprawdzić wystarczy złapać za dolny wąż układu chłodzenia idący do chłodnicy, przy sprawnym termostacie ma być zimny jak jest ciepły to przepuszcza termostat. Z tym, że sprawcą takiego zachowania wskaźnika temperatury też może być czujnik dlatego najlepiej zdiagnozować to VAG-iem a nie na chybi trafił wymieniać części. Odnośnie wycieku jeżeli dobrze zrozumiałem, to olej wycieka z mocowania plastikowej rurki odpowietrzającej silnik znajdującej się po jego lewej stronie za uchwytem filtra paliwa? Jeżeli tak to rurka nadaje się do wymiany jest wykonana z tworzywa i z czasem pęka jej uchwyt w miejscach mocowania śrubami do bloku i wówczas wycieka olej.