Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Potrzebuje pomocy przy kodowaniu abs/esp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje pomocy przy kodowaniu ABS, Posiadałem 2 błędy,

VAG-COM Version: Release 311.2-N
01542 - Yaw Rate Sensor (G202)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
00778 - Steering Angle Sensor (G85)
27-10 - Implausible Signal - Intermittent
teraz już ich nie widzę ale za to widzę ze mam 1486 przeprowadź test drogowy
Posiadam kabelek viakena VAG USB KKL line (2 linie K)+kabel OBD2 i lapka wiec mogę zabrac
Nie umiem sobie poradzić, próbowałem według rosstech. Wykonać test ale bez powodzenia, czy ktoś mogłby mi w tym pomoc?
Problem wystąpił po delikatnym dzwonku, kierownica była skrzywiona, jest ustawiona prosto 2,5 stopia
Nie za free ale za flaszeczkę?
Autko z problemem to A4 b5 1,9 Tdi avg quatroo 2000r

Edytowane przez y4kub

Opublikowano

co do tego 1486 jazda płynnie ok 15km/h,kręć kierownico w prawo i lewo następnie zahamuj do zera i powinno zgasnąć

Opublikowano
  • Autor

w tym jest problem ze jeździłem już, jeden opis mówi skręt 30 stopni drugi pół obrotu inny na maksa prawo lewo, nic to nie dało jeździłem 15km/h 40km/h

Opublikowano

nie sugieruj się ile stopnii kierą kręcić,jedz na pierwszym biegu ze stałą prędkością np.20km/h,kręć kierą w lewo i prawo przez ok. 30sek,następnie wyprostuj kierę i zahamuj na maxa do zera i rusz dalej,tak próbuj musi załapać.

Opublikowano
  • Autor

problem jest taki że tak było robione tzw. test łosia

Opublikowano
  • Autor

TOM studiowałem rosstech i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem

Opublikowano

to coś robisz zle

Opublikowano
  • Autor

odpalam auto, naciśnięty hamulec, gaśnie kontrolka ESP, jadę prosto zmieniam pas na lewy jadę prosto około 15 metrów, zmieniam pas na prawy, jadę prosto i hanulec do zera.

Test z filmu również próbowałem nie pomogło.

Opublikowano

też to robiłem i g.... z tego

znajdz plac rozpędz auto do 60-70 gwaltownie skrec do oporu w lewo lub prawo i mocno nacisnij hamulce aż do zatrzymania

Opublikowano

źle robiliście ja to ostatnio testowałem w kilku autach i bez problemu test wyłączyłem.

Opublikowano
  • Autor

ok, spróbuje jeszcze raz, rozumiem ze ABS nie powinien zadziałać przy hamowaniu?

Opublikowano

może masz czujnik uwalony wtedy testu nie zakończysz

Opublikowano
  • Autor

a jak to sprawdzić bo wag nie pokazuje mi uszkodzonego czujnika, i raz mi udało mi się zahamować na piasku z działającym abs-em( z świecąca kontrolka esp/abs)

Opublikowano

kolego jak ty będziesz po 15 metrów jezdził i zmieniał pasy to Polski ci zabraknie,kręć kiero na przemian w lewo i prawo tak 5-7 razy i na koniec hebel w podłoge do zablokowania kół i aż się zatrzymasz,bo rozumiem że czujnik skrętu jest ustawiony poprawnie ? bo inaczej nie dasz rady tego zrobić.

Opublikowano
  • Autor

jeździłem w sumie około przez 2 h z różnymi prędkościami, na różne sposoby, jest oczywiste wykonałem około 2km test łosia prawo lewo, pytanie jest takie czy ABS powinien zadziałać podczas hamowania? czujnik pokazuje -2,5 stopnia jak jadę prosto z tego co wyczytałem to jest 5 stopni tolerancji

Dziś kolejna próba testów, udało mi się usunąć podczas jazdy kontrolkę ESP lecz ABS dalej świeci, komputer ma dalej 01486. Przy odpaleniu auta i naciśnięciu hamulca kontrola ESP gaśnie i wyłącznik teoretycznie wyłącza/włącza ESP. Znalazłem oblodzoną drogę i abs i esp nie działa. Zauważyłem również że powyżej 25km/h tracę komunikacje z vagiem,

Jak przenieść ten post do działu układ hamulcowy?