wade Opublikowano 19 Stycznia 2015 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam, podczas wrzucania biegu (nie puszczania sprzęgła, a podczas zmiany biegu lewarkiem przy wciśniętym sprzęgle) słychać z reguły puknięcie/stuknięcie. Przyczyną może być skrzynia czy bardziej w stronę sprzęgła/dwumasy kierować podejrzenia? Pozdrawiam
Tommy Gun Opublikowano 20 Stycznia 2015 Opublikowano 20 Stycznia 2015 U mnie było tak że stukał sworzeń wahacza prostego przy zmianie biegu.
wade Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Opublikowano 20 Stycznia 2015 w moim przypadku najbardziej jest to slyszalne gdy samochód stoi, trzymam sprzęgło i wrzucam jedynke (w momencie wskoczenia biegu to slychac) dlatego przyczyn w zawieszeniu nie bralem pod uwage
izek Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Mam dokładnie to samo (od dawna) i nie wiem z czego to wynika.
wade Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2015 Mam dokładnie to samo (od dawna) i nie wiem z czego to wynika. izek, a u Cb po wrzuceniu biegu i wystąpieniu "puknięcia" gdy zrzucisz z powrotem na luz (trzymając cały czas na sprzęgle) i znowu wbijesz jedynkę ten dźwięk jest słyszalny? U mnie wtedy juz nic nie slychac. Zastanawiam się jeszcze nad łożyskiem igiełkowym wałka sprzęgłowego. Może ktoś potwierdzić/zaprzeczyć czy zużyte łozysko daje takie objawy? Wszystkie sugestie mile widziane.
poczekaj Opublikowano 24 Czerwca 2015 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Miałem to samo w oplu, przejechałem 80k km i nic się nie wydarzyło. W audi mam tak samo i uznałem że musi tak być. Pewnie synchronizatory pierwszego biegu nieco się już nadwyrężyły.
Rekomendowane odpowiedzi