Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Nie mam pojęcia jakie OC/AC/NNW wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie mam problem z wybraniem zakładu ubezpieczeń.

Wczoraj kupiłem Audi A4 B5 1.9TDi i w listopadzie kończy mi się ubezpieczenie w Warcie i nie mam pojęcia jaki zakład wybrać. Ja mam 20lat niecałe 2 lata prawko - i tu pojawia się problem czy brać ubezpieczenie na mnie czy tylko na matke. Matka ma 56 lat i ponad 20lat prawko i bezszkodową jazdę. I tu mam do was pytanie jak zrobić by ubezpieczenie było dobre i tanie(wiecie ja płace za ubezpieczenie :()

Opublikowano

A mama jest współwłaściocielką samochodu ??? Jeśli tak to bierz na mamę w Link 4 - wyjdzie Cię niecałe 400zł na rok.

Opublikowano
  • Autor

Kolego jak dzwoniłem do Link4 to się załamałem wyszło więcej niż w warcie...

A poza tym słyszałem ze Link jest nie wypłacalny :wallbash: :wallbash:

Mama jest właścicielem i się zastanawiam czy wpisywać siebie do dowodu rej. czy nie i być tylko użytkownikiem tego samochodu, ponieważ mam więcej wzwyrzek niż zniżek ;( :wallbash:

Opublikowano

Kolego jak dzwoniłem do Link4 to się załamałem wyszło więcej niż w warcie...

A poza tym słyszałem ze Link jest nie wypłacalny :wallbash: :wallbash:

Mama jest właścicielem i się zastanawiam czy wpisywać siebie do dowodu rej. czy nie i być tylko użytkownikiem tego samochodu, ponieważ mam więcej wzwyrzek niż zniżek ;( :wallbash:

Nie wiem jak jest teraz, ale ja kiedyś miałem z tatą autko na spółę - chodzi o dowód rejestracyjny. Tata miał pełną zniżkę. Później kupiłem inne autko już na Siebie i jak poszedłem ubezpieczać to im pokazałem że już mam na innym aucie ubezpieczenie z pełną zniżką i tak dostałem od taty 60% zniżek :decayed:

Co do ubezpieczalni to napiszę tak. Każdy ma inny przypadek, więc ciężko ot tak coś polecić. Ja bym się wybrał do conajmniej dwóch różnych biur ubezpieczeniowych i porównał ofertę :)

Opublikowano

Zrób tak - OC weż w Link 4, bo to i tak nie jest dla Ciebie ewentualna wypłata, a AC weż w PTU - mają dość tanio i można za 40zł dokupić opcję "ignorowanie małej szkody".

Opublikowano
  • Autor

co znaczy "ignorowanie małej szkody"???

PTU jestem ciekaw jak jest z wyplata pieniędzy jak sie do nich zgłoszę... Są wypłacalni?

Opublikowano

Raczej są wypłacalni. Mała szkoda to taka do 1500zł - jeśli taka wystąpi z AC to nie traci się zniżek czyli tak jakby jej nie było. Zobacz na stronie PTU w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

w PTU szwagier kilka dni temu odebrał po 2 miesiącach bojów 11 letnią toykę po lekkiej stłuczce, tzn zbite lampy, klepana maska i zderzak gdzie chcieli uznać szkodę całkowitą za prawie 9 tys :shocked: także te 1500zł to wyjdzie u nich za porysowany zderzak więc można tą ich wspaniałomyślność wsadzić między bajki

Opublikowano

No to tym lepiej , że tak dobrze płacą. Mam porysowany zderzak przedni,tylny , drzwi więc jutro do nich jadę po co najmniej 5 tysięcy :notworthy:

Opublikowano

oni Tobie tego nie zapłacą, to był ich kosztorys specjalnie podwyższony aby uznać szkodę całkowitą. Gdyby szwagier zgodził się na takie rozwiązanie dostałby za samochód niecałe 8 tysięcy, gdzie wartość jego jest troszkę większa. PTU wystawiłoby na przetargu auta pewnie za ok. 5-6 tys (koszt reperacji z wymianą części wyniesie gdzieś z 2 tys.) i dzięki temu byłaby do przodu zamiast płacić warsztatowi za naprawę i samochód zastępczy przez 2 miesiące.

Opublikowano

Mam podobny problem mimo bez szkodowej jazdy mając prawko od 8 lat i 4 samochody za sobą z tego 3 to audi :) place 20 % zwyżki, z powodu młodego wieku :)

Powiem ci tak kolego jeśli zastanawiasz się nad OC to bez znaczenia gdzie weźmiesz to ubezpieczenie jest nie dla ciebie lecz jeśli AC to polecam PZU i śpisz spokojnie, trzeba zęby zacisnąć i przeczekać do 25 na szczęście ostatni raz :)

Opublikowano

oni Tobie tego nie zapłacą, to był ich kosztorys specjalnie podwyższony aby uznać szkodę całkowitą. Gdyby szwagier zgodził się na takie rozwiązanie dostałby za samochód niecałe 8 tysięcy, gdzie wartość jego jest troszkę większa. PTU wystawiłoby na przetargu auta pewnie za ok. 5-6 tys (koszt reperacji z wymianą części wyniesie gdzieś z 2 tys.) i dzięki temu byłaby do przodu zamiast płacić warsztatowi za naprawę i samochód zastępczy przez 2 miesiące.

No ale za porysowane dwa zderzaki chyba nie będą chcieli podwyższać do szkody całkowitej więc mają dwa wyjścia - obydwa korzystne dla mnie. Albo wycenić szkodę poniżej 1500zł - niby dużo nie dostanę ale wtedy ja nie stracę zniżek na AC albo wycenić szkodę powyżej 1500zł - wtedy ja stracę zniżkę ale za to dostanę za dwa głupie zderzaki kupę kasy.

Opublikowano

tylko mogą chcieć od Ciebie faktur i/lub dowodu w postaci inspekcji potwierdzających że naprawę wykonałeś

Opublikowano

A jest jakiś ubezpieczyciel który da AC na auto starsze niż 10 lat??

Jeżeli tylko OC i NW to bież gdzie jest najtaniej, bo i tak nic nie dostaniesz od swojego ubezpieczyciela.

Jak TY walniesz to poszkodowany się stara u twojego ubezpieczyciela, a jak ktoś Ciebie to ty idziesz do jego ubezpieczyciela.

Opublikowano

Jest PZU ale biorą za to jakis procent( ~20%) lecz nie jestem pewien, sam mam ubezpieczone u nich cale auto z 1997 roku

Umowy nie mam przy sobie i nie moge sprawdzić, ale napewno ubezpiecza

PS. polecam zrobić to przez agencjie PZU albo najlepiej ubezpieczyciela ktory pracuje w kilu firmach, jak poszedlem do placowki PZU w wawie pan powiedzial ze potrzebuje zeczoznawce opinie od elektronika o prawidlowo zalozonym alarmie i wiele innych problemow, a agent przychodzi do domku pstryka 2 fotki i gotowe

Opublikowano

popatrz na TUW, oni kiedyś mieli bodajże do 12 lat

Opublikowano

Tydzień temu zakupiłem ubezpieczenie w firmie AXA. Pełen pakiet OC z AC i NNW w porównaniu do tego co mi proponowali w innych firmach to mniej niż w Centrum Ubezpieczeń Komunikacyjnych i 50% tego co chcieli w PZU. Dodam tylko, że samochód rejestrowałem na siebie, a nie mam żadnych zniżek. Wejdz na ich strone i oblicz składkę :)

Opublikowano

a jaką masz wartość samochodu na polisie? bo mi np w link4 podali wartość ponad 20 tys. niższą niż wartosć rynkowa/eurotaxu. Składka była prawie o 40% niższa niż gdzie indziej.W razie kradzieży lub szkody całkowitej wypłacą ci wtedy tą niższą kwotę.

Opublikowano

Na polisie konkretnej wartości nie ma podanej. NA chwile obecną zgodnie z tabelą eurotaxu wyszło, że samochód jest warty 20,500 zł- taką informacje podała mi pani z Axy przez telefon. W przypadku gdy coś się stanie dokonują wyceny na chwilę, gdy coś się wydarzyło.

Opublikowano

przeczytaj OWU i sprawdz czy masz tam wpisane że w razie szkody sprawdzają wartość wg eurotaxu a nie np. innego gdzie będzie o wiele niższa składka (tak jak w link4). Właśnie ten brak wpisania wartości auta do polisy zniechęcił mnie do axy