piotrekgotrek Opublikowano 30 Listopada 2008 Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam. Od początku od kiedy kupiłem audiczkę zorientowałem się, że tuż po włączeniu silnika sterownik (8D0 820 043N) dziwnie brzęczy. Po niedługim czasie przestało mi działać sterowanie klapami szyba/środek. Po kolejnym czasie przestało działać sterowanie temperaturą. Działało tylko max chłodzenie/ max ogrzewanie. Minął jakiś czas i przestało całkowicie działać sterowanie klapami. W tej chwili nie działa również regulacja temperatury w ogóle. Tylko grzeje. VAG pokazuje takie błędy: 00603 Klapa motoru nożno – ściennego odmrażacza – V85 41-00 - Blocked or No Voltage 01271 Motor klapy regulatora temperatury – V68 41-00 - Blocked or No Voltage 01272 Motor klapy głównej powietrza – V70 41-00 - Blocked or No Voltage 01274 Motor klapy nawiewy powietrza – V71 41-00 - Blocked or No Voltage 00600 Czujnik pozycji regulatora temperatury klapy motoru – G92 09-00 - Adaptation Limit Surpassed 00602 Nożno – ścienny / odmrażacz. Czujnik pozycji klapy motoru _ G114 09-00 - Adaptation Limit Surpassed 00604 Czujnik pozycji klapy motoru tylnego ciśnienia – G113 09-00 - Adaptation Limit Surpassed Dodam, że wszystko stało się na przestrzeni 2 miesięcy. Wcześniej wszystko grało jak należy. Raczej niemożliwe jest, żeby nagle padły wszystkie silniczki sterowania. Może sterownik się rozkodował ? Próbowałem go zakodować kodem 00040. Również adaptacja nic nie dała. Pompa się załącza. Macie może jakieś pomysły co może być nie tak, gdzie tkwi problem i co z tym zrobić ? Edit: Dodam, że DTC pokazuje błędy: 9.5,11.5,13.5,15.5 Pozdrawiam.[br]Dopisany: 05 Październik 2008, 17:20_________________________________________________Czy ktoś wie jak usunąć zapętlenie klap ? Co zrobić, żeby regulacja zaczęła działać ?[br]Dopisany: 14 Październik 2008, 13:49_________________________________________________Dorzucę info. Silniczków niestety jeszcze nie sprawdziłem. Nie miałem ostatnio kiedy, natomiast zaszły, jak dla mnie, szokujące zmiany... Jak wspominałem panel dziwnie brzęczy... Ostatnio wracając z pracy po naciskałem go na ekranie (przy wyłączonej klimie) i zaczął mniej brzęczeć. Po włączeniu przestawiły mi się nawiewy. Teraz wieje na szybę i na nogi... Jakieś pomysły...[br]Dopisany: 02 Listopad 2008, 20:14_________________________________________________No cóż, z braku pomysłów i dużych podejrzeń co do sterownika wymieniłem go i..... ku mojemu zaskoczeniu , wszystko zaczęło działać :> Winny więc, w tym przypadku, okazał się sam sterownik. Pytanie tylko, czemu nagle przestał działać ? Być może jest gdzieś zwarcie w elektryce. Chcąc nie chcąc będę musiał to sprawdzić. Ma ktoś może schematy elektryczne połączeń klimy ?
darekaudi4 Opublikowano 1 Maja 2009 Opublikowano 1 Maja 2009 w elektryce nie masz co szukac poniewaz te sterowniki czesto padaja w a4
Rekomendowane odpowiedzi