Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Wibracje podczas jazdy z układu napędowego, zwłaszcza jak jest zimny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam maly problem w moim A4 2.0 TDI ,polega on na tym,że rano jak jest zimny samochod pojawiaja sie wibracje na calej "budzie" drgania odczuwalne przede wszystkim na fotelach z przodu, i lewarku zmiany biegow.Wibracje zaczynaja sie juz od niewielkich predkosci.

Ustaja jak sie auto nagrzeje jedynie sa pozniej wyczuwalne delikatnie na 5 biegu przy ok 80 Kmh.

Dodam ze przed kupnem jechalem kilkoma B7 i jedna z nich zaczynala bardzo wibrowac wlasnie na 5 biegu.

Macie jakies pomysly.

Przeczytalem juz pare podobnych tematow na forum ale nic konkretnego nie znalazlem glowine o sprawdzaniu geometrii i wazeniu kol.

Zdecydowanie wykluczam felgi i opony ( sprawdzone wywazone , pozamieniane przod tyl ) jak i hamulce-tarcze sa proste.

Macie moze jakis pomysly ? Auto ma przejechane dopiero 38 tys.

Dzieki za gory za pomoc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam takie same objawy. Szczególnie na zimnym silniku buda się trzęsie, ale i nagrzany i tak lekko drga. Przesiadłem się z Peugeota 207 1.4 benzynka, więc mnie to nieco irytowało na początku (tam nie było żadnych drgawek), ale już się przyzwyczaiłem. Podobna "ten typ tak ma"... ale nie wiem, ile w tym prawdy...?

Opublikowano
  • Autor

Mam takie same objawy. Szczególnie na zimnym silniku buda się trzęsie, ale i nagrzany i tak lekko drga

Ale chodzi ci o drgania od silnika na postoju czy podczas jazdy.Ja mam bardzo delikatne wibracje ( od uakladu napedowego : nie wiem polos , jakies lozysko ? ) podczas jazdy jak auto jest zime.Jak przejade kawalek i sie nagrzeje to wibracje ustaja.

Opublikowano

Witam,

Mam maly problem w moim A4 2.0 TDI ,polega on na tym,że rano jak jest zimny samochod pojawiaja sie wibracje na calej "budzie" drgania odczuwalne przede wszystkim na fotelach z przodu, i lewarku zmiany biegow.Wibracje zaczynaja sie juz od niewielkich predkosci.

Ustaja jak sie auto nagrzeje jedynie sa pozniej wyczuwalne delikatnie na 5 biegu przy ok 80 Kmh.

Dodam ze przed kupnem jechalem kilkoma B7 i jedna z nich zaczynala bardzo wibrowac wlasnie na 5 biegu.

Macie jakies pomysly.

Przeczytalem juz pare podobnych tematow na forum ale nic konkretnego nie znalazlem glowine o sprawdzaniu geometrii i wazeniu kol.

Zdecydowanie wykluczam felgi i opony ( sprawdzone wywazone , pozamieniane przod tyl ) jak i hamulce-tarcze sa proste.

Macie moze jakis pomysly ? Auto ma przejechane dopiero 38 tys.

Dzieki za gory za pomoc.

przy tym przebiegu cięzko postawić diagnoze bez logów

może opisze co działo się u mnie :

- podczas przyspieszania odczuwalne były silne wibracje

- na luzie silnie wibrował drążek biegów, czuć było też na kierownicy i fotelach

po zmianie paliwa z BP na Shell wibracje się zmniejszyły - po wymianie koła dwumasowego i sprzęgła - jest tylko delikatne mrowienie

ale moje auto ma 160 kkm no i tankuje je w Pl a nie Norwegii

Na dwumas u Ciebie za wcześnie więc może wtryski ?? najlepiej jak logi zrzucisz do diagnostyki

Opublikowano
  • Autor

Na dwumas u Ciebie za wcześnie więc może wtryski ?? najlepiej jak logi zrzucisz do diagnostyki

Dzieki :) za pomoc ale to nie sa wibracje od silnika , zaczyna wibrowac jak auto sie toczy czyli problem lezy gdzies w napedzie ( nie wiem skrzynia , lozyska, lub no wlasnie co....???? )

Opublikowano

Dzieki :) za pomoc ale to nie sa wibracje od silnika , zaczyna wibrowac jak auto sie toczy czyli problem lezy gdzies w napedzie ( nie wiem skrzynia , lozyska, lub no wlasnie co....???? )

jak szarpie podczas ruszania to docisk tarczy sprzęgła

jak wibruje w czasie jazdy cała buda to może coś z wywżeniem kół - nie masz bicia ?

Opublikowano
  • Autor

jak szarpie podczas ruszania to docisk tarczy sprzęgła

jak wibruje w czasie jazdy cała buda to może coś z wywżeniem kół - nie masz bicia ?

wibracje sa powodowane elementami wirujacymi i nie maja nic wspolnego z silnikiem czy sprzeglem.

Pojawiaja sie jak auto zaczyna sie toczyc ( czyli kola i polosie obracac )

Tak jak napislaem wyzej , kola odpadaja , sa wywazone i pozamieniane osiami.

Opublikowano

Kiedyś miałem taki problem w B4.

U mnie była to lewa półoś. Po wymianie problem znikł.

Opublikowano

ja mam tak u siebie w przedziale prędkości 140-160 km/h, nieprzyjemne wibracje na budzie. Nie wiem co to, opony i koła wykluczam, wyważone pozamieniane itp. Tarcze też nowe. Wibracje były też przed wymianą tarcz. Tylko ja mam silnik Pb. A czy poduszki silnika czy skrzyni mogą powodować drgania budy w czasie jazdy czy raczej tylko na postoju?

Myślę może o półośce, ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Jak ktoś to wyczai to stawiam wódzię

Opublikowano
  • Autor

Myślę może o półośce, ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Jak ktoś to wyczai to stawiam wódzię

Ja tez :)

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Panowie radził bym sprawdzić gumy na krzyżakach wewnętrznych (przy skrzyni) w półośkach.

U mnie guma się rozdarła i brud zrobił resztę z krzyżakiem,

Wibracje odczuwałem w fotelach i tapicerce, Koszt całej pół ośki w Niemczech tylko serwis vw to ok 400 euro i starą trzeba oddać.

Opublikowano

Witam

Panowie radził bym sprawdzić gumy na krzyżakach wewnętrznych (przy skrzyni) w półośkach.

U mnie guma się rozdarła i brud zrobił resztę z krzyżakiem,

Wibracje odczuwałem w fotelach i tapicerce, Koszt całej pół ośki w Niemczech tylko serwis vw to ok 400 euro i starą trzeba oddać.

ok, czyli piszesz o przegubie wewnętrznym rozumiem?