marcinkuz Opublikowano 22 Lutego 2015 Opublikowano 22 Lutego 2015 Dzień dobry Jestem po zakupie perełki z Niemiec z przebiegiem 166 tys. i okazało się że spala olej 1litr -200 km. generalnie kopci jak się zagrzeje i kłeby dymu puszcza jak hamuję silnikiem i przyśpieszam jestem po wymianie oleju i uszczelniaczy zaworowych pozostaje jeszcze odma do sprawdzenia ale czy ona by mogła mieć aż taki duży wpływ??? Przy najgorszym scenariuszu remont silnika ile może kosztować mniej więcej? Dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam
kristo63 Opublikowano 25 Lutego 2015 Opublikowano 25 Lutego 2015 Witaj, nie chce Cię straszyć kolego, bo może się nie znam i mogę być w błędzie, ale moja swieżo zakupiona "perełka" miała identyczne objawy oraz przebieg 160 tys. Pojechałem do mechanika i po 2 dniach usłyszałem diagnozę, po pierwsze przebieg jest oczywiście kręcony na maxa i silnik miał przejechane przynajmniej drugie tyle, pierścienie zbierające olej wytarte tak, że nic nie zbierały, głowica musiała być już wcześniej planowana, bo nie nadawawała się do ponownej roboty, więc musiał szukać "nowej" używki w dobrym stanie, oczywiście przy takim remoncie, do wymiany rozrząd, pompa wody (ewentualnie), nowe pierścienie, nowa głowica + planowanie (w moim przypadku, u Ciebie tak nie musi być), nowa uszczelka pod głowicą, olej = około 2500 zł bez vatu jeśli coś pominąłem to przepraszam, nie jestem ekspertem
marcinkuz Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Opublikowano 28 Lutego 2015 Witam Okazało się że pierścienie zapiekły się koszt robocizny z materiałem 1900zł
LesiuSpawacz Opublikowano 19 Marca 2015 Opublikowano 19 Marca 2015 U mnie remont silnika (regeneracja i planowanie głowicy, pierścienie,uszczelki, olej i filtr, płyn chłodniczy, kable, świece) kosztował 1800 zł.
Rekomendowane odpowiedzi