Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wysokie korekty wtryskiwaczy w Audi A4 B6 1.9 TDI AVF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pacjent a4 b6 1.9 avf.

Problemem jest telepanie całą budą po rozgrzaniu silnika na wolnych obrotach (na zimnym jest ok). Są wysokie korekty wtryskiwaczy, wtryski wymienione, wiązka, filtr paliwa i pompa tandemowa też. Gniazda są ok, wałek rozrządu też. Podmieniony nawet sterownik silnika. Kompresja książkowa. Proszę o pomoc, auto było już u 3 mechaników i każdy rozkłada ręce 😅.

IMG_20250904_154359.jpg

Edytowane przez SuNnY890

Opublikowano

Który mechanik co zdiagnozował? Co zrobił?

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Langista napisał(a):

Który mechanik co zdiagnozował? Co zrobił?

Wypisałem wyżej wszystko co zostało zrobione, czyli:

-zregenerowane wtryski (była też podmiana na cały komplet innych sprawnych 100% i nie pomogło)

-uszczelki i podkładki wtryskiwaczy

-pompa tandemowa

-wiązka wtryskiwaczy

-sterownik silnika

Opublikowano

a sprężanie sprawdził ?

tandempompa dobra ?

Opublikowano
  • Autor
49 minut temu, Dev napisał(a):

a sprężanie sprawdził ?

tandempompa dobra ?

Pompa nowa, sprężanie po +/-29 barów, bez dużych różnic między cylindrami.

Opublikowano

Napisałeś że robiło to 3 mechaników, ciekawi mnie który z nich do czego doszedł i co wymienił, bo albo coś tu się nie zgrywa, albo masz pecha i trafiasz na wymieniaczy części niewidzialnych. Po tym co napisałeś auto powinno chodzić bez żadnych problemów, a jednak jakby wtryski kulały lub właśnie gniazda były wywalone.

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, Langista napisał(a):

Napisałeś że robiło to 3 mechaników, ciekawi mnie który z nich do czego doszedł i co wymienił, bo albo coś tu się nie zgrywa, albo masz pecha i trafiasz na wymieniaczy części niewidzialnych. Po tym co napisałeś auto powinno chodzić bez żadnych problemów, a jednak jakby wtryski kulały lub właśnie gniazda były wywalone.

Pierwszy mechanik podmienił wtryski i powiedział, że nie pomogło i według niego uszczelka pod głowicą ale on nie ma czasu na takie naprawy xd

Drugi mechanik trzymał samochód trzy miesiące, zmierzył kompresję, powiedział, że jest ok. Mówił, że gniazda są spoko. Później wysłał wtryski do sprawdzenia na stół okazało się, że faktycznie 3 były już słabe więc poszła regeneracja, która nie pomogła. Wysłał wtryski spowrotem do tych gości, sprawdzili i powiedzieli, że nie ma opcji, żeby na nich nie chodziło. Podmienił sterownik bo stwierdził, że jest coś z nim nie tak, podmiana nic nie dała więc wsadził spowrotem mój. Powiedział, że jedyny pomysł jaki ma to pęknięty kanał paliwowy w głowicy ale nie daje gwarancji na to. Wydaje mi się, że gdyby był kanał pęknięty to byłby jakiś problem z odpalaniem a tutaj jak jest zimny pali dosłownie na dotyk, jak ciepły to za drugim/trzecim obrotem. Znalazłem następnego, który też zaczął od sprawdzenia kompresji, miał komplet 100% sprawnych pompek więc podmienił i też powiedział, że nic nie dało, też potwierdził, że to nie gniazda, doszedł do tego, że tandempompa jest zepsuta i wymienił na nową ale powiedział, że jest lepiej ale to jeszcze nie to, podmienił sterownik silnika i powiedział, że to on bo na tym moim jestem jakby cały czas zadana jedna dawka dla przeplywki, ale tego sterownika mi nie mógł sprzedać bo był on z jego sprawnego auta wyciągnięty tylko dla sprawdzenia. Więc odebrałem auto od niego i faktycznie po wymianie tandempompy poczułem dużą różnicę bo auto już się nie telepie podczas jazdy tylko na postoju i skończyło się dymienie. Ogarnąłem sobie sterownik o takich samych numerach dałem gościowi do wykodowania immo, podłączyłem do auta i d*pa dalej to samo, podłączyłem vcds i faktycznie na tym starym jakby nie działała przepływa a na nowym już tak. Ostatni mój pomysł to czujnik położenia wału, bo dzieje się to tylko po rozgrzaniu, jak znajdę chwilę to podmienię. Wyszła długa rozprawka bo walczę z mechanikami już od pół roku 😑