Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ubytek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ja nie mam gazu ale mam taki sam silnik w swojej A4 jak ty i również zauważyłem ubytek oleju u siebie. Niestety mi olej ubywa odmą (taka plastikowa rółka o długości ok 25 cm a średnicy ok 1,5 cm która wychodzi od pokrywy zaworów a wchodzi do kolanka przed przepustnicą.) Więc możesz zobaczyć czy z odma w twojej A4 jest wszystko ok. To tak na marginesie. Pozdro

Opublikowano

witam mam pytanko czy faktycznie przy gazie silnik przepala więcej oleju bo ostatnio dolewam coraz więcej :mysli:

Ogólnie silniki z lpg maja tendencje do zwiekszonego przepału oleju co się wiąże z wyższymi temperaturami przy spalaniu lpg.

Wszystko zależy od tego ile tego oleju dolewasz... Generalnie od przeglądu do przeglądu powinno zostawac w normie. (miedzy min. a max.)

Duzo zalezy od samego stanu silnika, zastosowanego oleju, stylu jazdy.

(u mnie po roku czasu -caly czas na lpg - trzyma poziom w normie, stosowany Mobil S)

Opublikowano

Witam. Ja nie mam gazu ale mam taki sam silnik w swojej A4 jak ty i również zauważyłem ubytek oleju u siebie. Niestety mi olej ubywa odmą (taka plastikowa rółka o długości ok 25 cm a średnicy ok 1,5 cm która wychodzi od pokrywy zaworów a wchodzi do kolanka przed przepustnicą.) Więc możesz zobaczyć czy z odma w twojej A4 jest wszystko ok. To tak na marginesie. Pozdro

e witam faktycznie odma jest zapocona olejem