Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pozew przeciwko mechanikowi - co robić.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam.

chciałbym się dowiedzieć czy mieliście "przyjemność" podawać mechanika do sądu i jak wam poszło.

opisze krótko moją historię:

9 grudnia 2014 oddałem samochód na wymianę wariatora, robił to tydzień mimo że mówiłem mu że samochód ma być gotowy na 14 grudnia na wypad do szwajcarii. w bólach odzyskałem auto kilka godzin przed wyjazdem, więc potestowałem, niby jeździło. jak juz wyleciałem w trasę po 350 km wywaliła mi kontrolka oleju, myślę ALT - to normalne, dolewam ... ale 100 km dalej znowu kontrolka. zjeżdzam na parking, sprawdzam olej i nie ma. pod samochodem plama - wali z zaworu ciśnienia oleju ;x

dzwonie do niego, a ten mi mówi żę to nie jego wina i żebym dolewał i jechał (1500 KM!).

wróciłem i od razu zrobiłem mu "wjazd na chatę". dogadałem się z nim że zostawię samochód i wymieni zawór na NOWY z ASO.

po tygodniu brat odebrał samochód, niby igła, silnik chodzi równiutko, olej nie ucieka.

2 miesiące i 5000 km później silnik się odzywa, klekot w tylnej części, myślę łańcuszek i napinacz ( bo zawór "nowy").

zamówiłem części z ASO i bierzemy się ze znajomym za wymianę.

okazało się że zawór jest regenerowany, co więcej, typ urwał jedną śrubę mocującą. rozwierciliśmy to, złozylismy i nadal terkocze. po odłaczeniu zaworu cisza.

wersja w skrócie:

mechanik, popsuł zwór, wymienił na regenerowany, nadal nie działa jak powinno.

co mam przeciwko niemu.

- rachunek z pierwszej naprawy - wariator kupiłem sam.

- stary zawór

- świadka brata i znajomego który słyszał rozmowy z mechanikiem przed i po zdarzeniu.

dopiero w maju wracam do polski i nie wiem co z tym robić, w niezłe koszta się wpędziłem przez gościa.

przez zawór zrobiłem nowe hamulce (zalało olejem stare) alternator, wymieniłem łańcuszek rozrządu i napinacz.

Edytowane przez tracer123
Opublikowano

1. Poinformować mechanika o zaistniałej sytuacji. Mail, list etc.

2. Poprosić nr ubezpieczenia. Powinien mieć ubezpieczoną działalność.

3. Wysłać wszelką dokumentację i roszczenia do ubezpieczyciela.

4. Jeżeli pkt. 3 nie może być spełniony "oddać" sprawę do rzecznika praw konsumenta.

5. Możesz zrobić opinię biegłego rzeczoznawcy lecz niekoniecznie.

6. Uzbroić się w cierpliwość... Powodzenia

wysłane z Commodore 64