Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kupuje Audi Jaki silnik wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Rozglądam się po mału za kupnem Audi a4 b5/b6 (bardziej b6) posiadam około 14tys. Jaki model polecacie i jaki rocznik. Który z silników najlepiej zakupić a który omijać ? Oczywiście musi być Q no i moc myślę że minimum 1.8t. LPG czy Tdi ? Spalanie nie więcej niż 9/100km przy spokojnej jeździe oczywiście.

Liczę na waszą pomoc

Opublikowano

Jak kultura i cisza to 1.8t a jak robisz długie trasy i smród oraz klekot Ci nie przeszkadza to 1.9tdi.

Opublikowano

Jak musi być Q i masz 14kPLN to szukaj B5.

9/100 - to raczej odpuść 1.8T...

Opublikowano
  • Autor

1.8t ile może wciągnąć benzynki ?

A b6 w Q to jaka kwota ?

Opublikowano

1.8t w trasie przy spokojnej jeździe mieści się w 9 bez żadnych problemów. Z kumplem jechaliśmy jego B6 tylko, że w ośce to komp przy ok 110-120 bez deptania pokazywał 7.5-8.2

No mając taki budżet to raczej B5 w ładnym stanie. B6 w takiej opcji w jakiej szukasz to już raczej 18-20tyś za ładną. No chyba, .że coś bitego lub w gorszym stanie wtedy do 15 jest spory wybór.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano
  • Autor

A jeśli b5 to w 1.8t Q to dobry wybór ?

Opublikowano

Jak najbardziej. Szukaj najlepiej 1.8t AJL 180km w Q. Bajka się jeździ. Do 15 tyś kupisz coś raczej w nienagannym stanie.

Opublikowano

W takim budżecie zupełnie odpuść sobie b6, bo jeszcze się zniechęcisz do marki :). Poświęć lepiej trochę czasu na poszukiwania ładnej B5 a w takiej kwocie powinieneś znaleźć nawet polifta z dobrym wyposażeniem. Co do silnika to z dostępnych jednostek benzynowych tylko w trasie prawdopodobnie uda Ci się zejść poniżej tej granicy 9l, chyba że zakupisz z lpg lub w instalację zainwestujesz. Z TDI ja osobiście mogę polecić AFN - był też dostępny w Q i w budzie po lifcie. I pamiętaj nie śpiesz się ;) i nie ulegaj emocjom - to najgorszy doradca.

Opublikowano
  • Autor

Nie spieszy mi się więc mam czas na poszukiwanie. Co lepiej 1.8 150km czy 180km ? Jak że spalaniem ? Patrze ze bardzo ciężko o takie modele znaleźć :/

Opublikowano

150 jest sporo a 180 już trochę mniej. Spalanie pewnie podobne. Od Ciebie zależy co wolisz. Jak lubisz sie czasem pobawić choć trochę a nie chcesz ładować kasy w nowy program do 150 szukaj ajl 180. Czy 150 czy 180 to i tak bdb znoszą gaz.

Opublikowano
  • Autor

Ok w takim razie chyba najlepiej a4 b5 1.8 ajl 180km + quattro. Tego będę szukał ciężka droga przede mną :P

Opublikowano

A jak nie bierz AEB 150km w super stanie. Szukaj igły w tej kasie. Miernik sobie załatw , niech ktoś obcykany jeździ z Tobą oglądać auta itp. W tej kasie przy B5 możesz sobie powybrzydzać.

Edytowane przez Mesiah

Opublikowano
  • Autor

Ok ale póki co przypoluje za 180km jeśli nie dam rady znaleźć nic sensownego to wezmę się za 150km

A co z rocznikiem ?

I występują w 1.8 180km w sedanie ? Bo jak wpisuje allegro itp to ani 1 sztuki same kombi

Opublikowano

Zawsze powtarzam, że rocznik to ostateczność. Możesz trafić igłe 96r albo złoma z 2000. Jak znajdziesz ładny stan i wszystko będzie ok to zrezygnujesz bo jest np przed liftem? Bezsensu. Patrz na stan a jak trafisz przy okazji coś z polita to też ok.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki a są sedany ?

Ale są sedany i kombi w 180km ? Bo jak patrze to same kombi

Opublikowano

No i tu Ci powiem, że sedana chyba nie widziałem w 180km. Zazwyczaj avanty ale czy były sedany nie mam pojecia. Poszukaj w necie.

Opublikowano
  • Autor

Na allegro olx otmoto żadnego sedana same kombi

Opublikowano

No wiesz avanty ładniejsze :grin: Jak nie ma ajl szukaj AEB 150km. Tych powinno być juz opór.

Opublikowano
  • Autor

Dużo bardziej wolę sedany jednak :D

Są ajl parę sztuk. I chyba tylko kombi albo to albo sedan 150km

A co myślicie o silnikach benzynowych ponad 1.8 ? Oczywiście interesuje mnie LPG wiecie jakie spalanie i jak się trzymają ?

Opublikowano

Vałki to udane konstrukcje. Do gazu też ok.