Kamillo5 Opublikowano 19 Marca 2015 Opublikowano 19 Marca 2015 Urodził mi się syn, pomyślałem by założyć mu konto, na które będę wpłacał co miesiąc 200-400zł i na jego 18ste urodziny wypłacę mu całość. Ktoś z was ma takie konto dla swojego dzieciaka? możecie się podzielić informacjami? jaki bank? jakie zasady? Pozdrawiam
janusz_stg Opublikowano 20 Marca 2015 Opublikowano 20 Marca 2015 Nie wiem jak jest dzisiaj. Ale w 1986 urodził mi się syn i założyliśmy mu "polisę na 18 urodziny" w dniu założenia wynikało że po 18-stu latach przy określonej wpłacie otrzyma kaskę w przeliczeniu na ten rok ok.... ( i tu dla z ilustrowania kwoty: równowartość połowy kosztów mojego wesela) . Po 18 latach wpłat na konto otrzymaliśmy równowartość 2 moich wypłat. Odwołanie do sądu i takie tam raptem podwoili wypłatę. Wiem , wiem ktoś powie inflacja, denominacja i takie tam .... ale , do wartości dzisiejszego połowy wesela to nawet nie zbliżyliśmy się. Tak ,że jeżeli mogę coś doradzić to lokuj te swoje przeznaczone dla młodego pieniądze w rozsądnych kwotach w obligacje skarbu państwa albo jakieś obligacje długoterminowe ,lokaty wysoko oprocentowane przez NBP albo środki przeznaczaj na skup złota np. sztabki ale w żadnym wypadku nie polecam żadnej polisy na życie.
przemciotorun Opublikowano 21 Marca 2015 Opublikowano 21 Marca 2015 haaaa moi rodzice zalozyli mi cos takiego samego w pko.... z tym ze byla to jakas ksiazeczka, jak skonczyli wplacac to kasy bylo na pol mieszkania a teraz to tylko i wylacznie dzieki funduszowi gwarancyjnemu jest do wyplaty ok 4 tys z czego 3 to fg....
marekg Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Dzialke kup i raty splacaj a nie karm banki. Pieniądz jest gówno wart, dzisiaj coś masz a z dnia na dzień zostaniesz w skarpetkach. Wystarczy, że Putin albo inny dureń pierdnie i po pieniądzach na koncie. Niedługo mi się córka urodzi ale z tą kasą na konto oszczędnościowe to nie jestem przekonany. Dzisiaj pieniądz to tylko zapis księgowy a z tym można zrobić wszystko. Edytowane 25 Marca 2015 przez marekg
Rekomendowane odpowiedzi