Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podniesienie zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wahaczy. Samochód jest mocno obniżony na gwincie. Chciałbym podnieść o jakieś 3 cm do góry. Czy muszę popuszczac wahacze i dokrecic po podniesieniu czy mogę podnieść bez obaw ze gumy się pozrywaja? ? Pytam bo mechanik który wymieniał wahacze mówił ze po każdym podniesieniu lub obniżeniu na gwincie trzeba popuszczac i dokrecic na nowo[emoji4] strasznie namieszalem ale mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi [emoji12]

Opublikowano

Ja bym dokrecal na nowo :wink: chwila roboty a po co ryzykowac uszkodzenie gum. 3cm to jednak sporo

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź ;-)

Tyle ze gwint ma dużo mniejszy skok od serii. A dostęp do górnych śrub wahaczy ciężki dlatego pytam ;-) a 1,5 cm ?? :-D nie chciałbym popuszczac tych śrub a ustawione wahacze są na glebę :-( mogłem pomyśleć o tym przed wymiana wahaczy

Opublikowano

Słuchaj no jak ci sie nie chce to nic nie popuszczaj :-) na pewno skrocisz tym żywotność tulei ale nikt Ci nie powie o ile. A co do górnych śrub to nie ma tragedii- 2 plaskie klucze chwila roboty i jezdzisz spokojnie

Opublikowano

Troche z tym roboty ja zrobilem tak ze po zalozeniu gwintu przejechalem sie na niedokreconych wachaczach pozniej na rownym zmierzylem od blotnika do osi felgi(PIASTY) i zdjolem kolo a lewarkiem ustawilem do odpowiedniej wysokosci od blotnika do osi piasty i mniej wiecej masz potem dokrecilem ale z tym jest zabawy 2 razy wiecej Na gwincie nie wlozysz reki w nadkole chyba ze gwint na max do gory

Opublikowano

mi się wydaje, że nie powinno być tragedii, bo jednak gwint jest sztywniejszy od serii i ma mniejszy skok, podepne się pod temat i poobserwuję opinie innych na ten temat. ;-)