Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Coś szamocze na zimnym czyżby dwumas?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam taki objaw , kiedy ruszę na zimnym silniku i zmieniam biegi zaraz po naciśnieciu sprzęgła słyszę taki szelest z pod auta bardzo charakterystyczny jakby coś było luźne , dzieje się tak przy przyśpieszaniu jak nacisnę na sprzęgło , o dziwo wystarczy że przejadę kilka kilometrów i dźwięk całkowicie znika.

Myślałem że to oberwany kat lub tłumiki luźne ale rozebrałem obejżałem i wszystko było ok. Teraz jedyne co ni przychodzi do głowy to łożysko oporowe albo dwumas , ale to by było słychać cały czas a nie jak jest zimny, Co myślicie o takim przypadku może jakieś sugestie?

Opublikowano

Miałem podobny problem tylko że według mnie ten dzwięk był tak jakby troszke mechaniczny.
Zjawisko to też ujawniało się jak naciskałem pedał sprzęgła na luzie i było słychać tak jakby rzężenie,

a gdy go gasiłem było słychać taki stukot głośniej niż w innych dieslach takie tututu.

Niestety u mnie była to dwumasa.
Gdy ją ściągneliśmy było widać luzy na niej.
Po wymianie wszystko się unormowało.
Niestety koszt dwumasy + sprzęgło w KTD Luka po zniżkach 1500 zł + robocizna ( zależy gdzie 250-500 zł)
U mnie też rozleciało się sprzęgiełko igiełkowe, ale jego koszt to 10 zł bo to jest maleństwo i też polecam wymienić.
Nie polecam kombinowania ze sztywnym kołem ( ryzyko że i skrzynia poleci ).

Pozdrawiam Tomek.