marek89 Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 panowie jak wyczyscic zbiornik paliwa w silniku brd???? moze juz to ktos robil i podpowie co i jak
SotoM Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 Pod tylnym siedziskim masz pokrywy a tam dostęp do wstępnej pompy paliwa .kosz z pompą wymontujesz i coś tam wyczyścisz.
kamiltgk Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Ja ostatnio wyjmowałem cały kosz z pompka paliwa tylko że motor blb i avant. Szczerze naje....łem się z tym okropnie i strasznego syfu narobiłem i gówno to dało;-). Jak coś pisz, może będe w stanie pomóc:-). A tak wogóle to czarny nalot był wszedzie, nawet na dnie baku wszystko wyczyściłem, pompke w bęzynie ekstrakcjnej wymoczyłem i naprawde nic się nie zmieniło, szkoda czasu i zachodu:-). Edytowane 25 Marca 2015 przez kamiltgk
marek89 Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Opublikowano 25 Marca 2015 Ja ostatnio wyjmowałem cały kosz z pompka paliwa tylko że motor blb i avant. Szczerze naje....łem się z tym okropnie i strasznego syfu narobiłem i gówno to dało;-). Jak coś pisz, może będe w stanie pomóc:-). A tak wogóle to czarny nalot był wszedzie, nawet na dnie baku wszystko wyczyściłem, pompke w bęzynie ekstrakcjnej wymoczyłem i naprawde nic się nie zmieniło, szkoda czasu i zachodu:-). no wlasnie czy poprostu ewentualnie olej po wymianie vacum pompy sam sie nie oczysci z baku jak juz sie niebedzie mieszalo??? hmmm narazie wydaje ni sie ze kopci od tego ze w paliwie jest zawartosc oleju i poddymia na nibiesko; w sobote nowe vacum i podzialam troszke zobaczymy Pod tylnym siedziskim masz pokrywy a tam dostęp do wstępnej pompy paliwa .kosz z pompą wymontujesz i coś tam wyczyścisz. hmmm a ta pokrywa w bagazniku????myslalem ze tamtedy dojde do baku
SotoM Opublikowano 25 Marca 2015 Opublikowano 25 Marca 2015 hmmm a ta pokrywa w bagazniku????myslalem ze tamtedy dojde do baku yyy wszystko możliwe... niestety pisze z telefonu i nie widzę pełnego opisu profilu. w kombi wiem ze pod siedziskiem jest dojście - jeśli masz w podłodze bagażnika tzn ze tam jest... jeśli masz zamiar się bawić w czyszczenie BQu po oleju silnikowym to ja bym niestety-ale wlał do niego benzynę(ekstr.)lub bez ołów (co tańsze bedzie) - pięknie ci pochłonie olej. - pistolet z ciśnieniem i dmuchać w te paliwo niech rozchlapie się po ściankach zbiornika (opłucze się) i potem to paliwo wyciągnąć- powycierać bak szmatami takimi które nie zostawia po sobie włókien i tyle. potem tylko benzyną ekst.przedmuchać przewody paliwowe- bak->f.paliwa -> do Vpompy i tyle- nowy filtr(zalany ropą), zalać zbiornik ON i start motoru.
kamiltgk Opublikowano 26 Marca 2015 Opublikowano 26 Marca 2015 Ja ostatnio wyjmowałem cały kosz z pompka paliwa tylko że motor blb i avant. Szczerze naje....łem się z tym okropnie i strasznego syfu narobiłem i gówno to dało;-). Jak coś pisz, może będe w stanie pomóc:-). A tak wogóle to czarny nalot był wszedzie, nawet na dnie baku wszystko wyczyściłem, pompke w bęzynie ekstrakcjnej wymoczyłem i naprawde nic się nie zmieniło, szkoda czasu i zachodu:-). no wlasnie czy poprostu ewentualnie olej po wymianie vacum pompy sam sie nie oczysci z baku jak juz sie niebedzie mieszalo??? hmmm narazie wydaje ni sie ze kopci od tego ze w paliwie jest zawartosc oleju i poddymia na nibiesko; w sobote nowe vacum i podzialam troszke zobaczymy Pod tylnym siedziskim masz pokrywy a tam dostęp do wstępnej pompy paliwa .kosz z pompą wymontujesz i coś tam wyczyścisz.hmmm a ta pokrywa w bagazniku????myslalem ze tamtedy dojde do baku Ja w avancie zdemontowałem całą podłogę w bagarzniku i tam była pompka, generalnie największy problem miałem z wyjęciem całego kosza. A zrobiłem tak jak Grzesiu pisze?, bęzyna ekstrakcyjna sporo szmat i wszystko do sucha z tym nalotem wytarłem. Potem 20litrów sosu wlałem przez otwór i poskładałem?.
marek89 Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Opublikowano 26 Marca 2015 Ja ostatnio wyjmowałem cały kosz z pompka paliwa tylko że motor blb i avant. Szczerze naje....łem się z tym okropnie i strasznego syfu narobiłem i gówno to dało;-). Jak coś pisz, może będe w stanie pomóc:-). A tak wogóle to czarny nalot był wszedzie, nawet na dnie baku wszystko wyczyściłem, pompke w bęzynie ekstrakcjnej wymoczyłem i naprawde nic się nie zmieniło, szkoda czasu i zachodu:-). no wlasnie czy poprostu ewentualnie olej po wymianie vacum pompy sam sie nie oczysci z baku jak juz sie niebedzie mieszalo??? hmmm narazie wydaje ni sie ze kopci od tego ze w paliwie jest zawartosc oleju i poddymia na nibiesko; w sobote nowe vacum i podzialam troszke zobaczymy Pod tylnym siedziskim masz pokrywy a tam dostęp do wstępnej pompy paliwa .kosz z pompą wymontujesz i coś tam wyczyścisz.hmmm a ta pokrywa w bagazniku????myslalem ze tamtedy dojde do baku Ja w avancie zdemontowałem całą podłogę w bagarzniku i tam była pompka, generalnie największy problem miałem z wyjęciem całego kosza. A zrobiłem tak jak Grzesiu pisze, bęzyna ekstrakcyjna sporo szmat i wszystko do sucha z tym nalotem wytarłem. Potem 20litrów sosu wlałem przez otwór i poskładałem. a niepotrzebuje jakiejs nowej uszczelki,sruby???najgorzej jest wyjac pompe tak??? moze jakas podpowiedz jak najlatwiej wyjac
kamiltgk Opublikowano 26 Marca 2015 Opublikowano 26 Marca 2015 Żadnych srub, uszczelek nic nie potrzebujesz;-), zostaw jak najmniej paliwa, załóż jakiś wężyk na pompke i samym zapłonem spuść reszte gnojówki:-). Ja tak nie zrobiłem i uwierz mi myślałem że mnie szlak trafi zanim te resztki wyciągnąłem i syfu takiego narobiłem:-( . Jak już dostaniesz się do srodka to pierwsze co odepnij ten plastikowy smok, bo nie wyjmiesz całego kosza ja nie wiedziałem i zanim doszedłem że smok trzeba odpiąć to się namaglowałem tym koszem;-). Dalej dasz sobie spokojnie radę:-)
marek89 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Opublikowano 27 Marca 2015 Żadnych srub, uszczelek nic nie potrzebujesz;-), zostaw jak najmniej paliwa, załóż jakiś wężyk na pompke i samym zapłonem spuść reszte gnojówki:-). Ja tak nie zrobiłem i uwierz mi myślałem że mnie szlak trafi zanim te resztki wyciągnąłem i syfu takiego narobiłem:-( . Jak już dostaniesz się do srodka to pierwsze co odepnij ten plastikowy smok, bo nie wyjmiesz całego kosza ja nie wiedziałem i zanim doszedłem że smok trzeba odpiąć to się namaglowałem tym koszem;-). Dalej dasz sobie spokojnie radę:-) dzieki kolego za podpowiedz bardzo cenna jest...jak pogoda angielska pozwoli to jutro dzialam bo niedlugo 2tys km w jedna strone do polski bede leciał
Rekomendowane odpowiedzi