Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Avusy z S4 na A4 B5 - fatalne prowadzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Kupiłem niedawno zestaw Avusów II z S4 B5 (17x7.5J) z używanymi oponami 225/45/R17 Bridgestone'a na lato. Przesiadłem się z standardowych 15"x6J z zimowymi oponami. Zrobiłem nimi pierwszą krótką trasę (200km) i to co mnie zaskoczyło to fatalne prowadzenie. Felgi są bardzo ciężkie (12.8 kg jedna) i szersze niż poprzednie 195tki. Pomijając ich niewyważenie (biją jak diabli przy 130~), to fatalnie się prowadzą w koleinach, koła same skręcają kierownicą i jest uczucie jakby wspomaganie nie dawało rady z opanowaniem skręcania ( na 15" reagował bardzo natychmiastowo na ruchy kierownicą ). Dojeżdzanie do świateł często kończy się powolnym i samowolnym ruchem kierownicy i kół w innym kierunku niż prosto. Dodam tylko że zawieszenie to 1BE i zasadniczo jadąc 100km/h mogę bujać samochodem i pasażerami kręcąc kierownicą lekko w lewo i w prawo jadąc cały czas prosto. Żeby było jasne, nie ucierpiał praktycznie komfort (tłuczenie/dziury/studzienki) natomiast prowadzenie stało się gumowate, ociężałe i nieprzewidywalne.

Czy 225 w A4 B5 to za dużo dla pewnego prowadzenia? Czy może Jest to luz na drążkach albo niewydolny układ kierowniczy/wspomagania? Po doświadczeniach z tą felgą, skłaniam się do kupna 16" i 205tek - jesteście w stanie polecić jakieś ładnie wyglądające felgi 17" i ewentualne opony na których auto dalej dobrze by się prowadziło?

Opublikowano

17" 205/50 i wszystkie Twoje problemy znikają :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ale do tego trzeby bylo pewnie innych, węższych felg prawda? 205/50 na 7.5J raczej nie wejdzie...

Opublikowano

nie żartuj, 205/50 siedzi na 7.5j jak złoto :D

20150214_110108.jpg

Edytowane przez misiek95

Opublikowano
  • Autor

Hmmm... No nie powiem, wyglada kozacko i brzmi bardzo rozsądnie. Jak ci się w takim setupie jeździ? Jak prowadzenie samochodu przy gwałtowniejszych zakretach? Nie czujesz żadnej gumowatosci na kierownicy? Zmienialeś coś może w zawieszeniu?

Opublikowano

Zawieszenie gwintowane kw, rozporki gora dol i stabilizator s4/rs4. Nic nie ciaga w koleinach, nie ma gumowatosci a auto idzie jak przyklejone

Opublikowano
  • Autor

Mhm. Może w takim razie również zainwestuję w zmianę sprężyn i amorów. Co polecacie z opon z górnej półki w 205/50/17 w takim razie? Bo to raczej mało popularny rozmiar. Raczej do jazdy na suchym. Continentale ContiSportContact 5 ? Bridgestone'y Potenzy? Kolega widzę na Nankangach jeździ, jakieś przemyślenia?

Opublikowano

Może w takim razie również zainwestuję w zmianę sprężyn i amorów.

polecam. orginalny zawias to tragedia :naughty:

co do opon to ja nie pomoge, bo nawet nie brałem pod uwagę opon z górnej półki :)

poczytaj tutaj... każdy poleca swoje ale może odnajdziesz jakieś cenne info

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/3552-opony-letnie-jakie-polecacie/page-157

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

odgrzeje kotleta i powiem, że warto przy szerokiej oponie sprawdzić gumy stabilizatora, łączniki i tuleje belki (dla tych który mają FWD). Sam mam 225/45/17 i przed wymianą tych elementów ciężko było ujechać 90 km/h na koleinach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

odgrzeje kotleta i powiem, że warto przy szerokiej oponie sprawdzić gumy stabilizatora, łączniki i tuleje belki (dla tych który mają FWD). Sam mam 225/45/17 i przed wymianą tych elementów ciężko było ujechać 90 km/h na koleinach.

Dzięki za podpowiedź, ja do tych elementów nie zaglądałem i coś czuję że to może być jedna z głównych przyczyn.

PS. Czym skutują krzywe felgi? Na wyważaniu okazało się że dwie z nich są do prostowania. Z tego co ja zanotowałem po przesiadce z seryjnych 15" 195/65 to ogromny wzrost spalania z 11 litrów do 15-16 oraz przymulenie samochodu. Ktoś przechodził takie historie z felgami? Dodam tylko że te Avusy II są bardzo ciężkie.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, ja do tych elementów nie zaglądałem i coś czuję że to może być jedna z głównych przyczyn.

PS. Czym skutują krzywe felgi? Na wyważaniu okazało się że dwie z nich są do prostowania. Z tego co ja zanotowałem po przesiadce z seryjnych 15" 195/65 to ogromny wzrost spalania z 11 litrów do 15-16 oraz przymulenie samochodu. Ktoś przechodził takie historie z felgami? Dodam tylko że te Avusy II są bardzo ciężkie.

Jesli chodzi o przesiadke 15 na 17 to troche za duzo to spalanie podskoczylo ja w serii AJM nawet nie czuje roznicy. A krzywe felgi to bedziesz mial bicie na kierownicy i to raczej nie zaleznie od prędkości.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wzrost spalania o 5 litrów po przejściu z 195/65 R15 na 225/45 R17 ? Nie wierzę. Albo masz coś nie tak z samochodem albo bardzo zmieniłeś sposób jazdy. Bardzo.

Opublikowano

nierealny wzrost spalania, max 0,5-1 litr przy takiej przesiadce

Opublikowano
  • Autor

Generalnie to dwa z tych Avusów jak wspomniałem są do prostowania. Ale wciąż jako całość z Bridgestone potenza 001 na fabrycznym zawieszeniu 1BE prowadziły się fatalnie, więc rzuciłem je w kąt i kupiłem ori 16stki 5 ramienne z nowymi letnimi Continentalami ContiPremiumContact 5 205/55 i spalanie wyraźnie spadło do 11L i zamulenia ani problemów z prowadzeniem też nie ma. Jednie wibruje powyżej 130km/h ale myślę kwesta geometrii i wyważenia...

Opublikowano

Jak posiadam nówki opony 215/50 z felgo 17 własnie aveusiki i uważam że jest to najlepszy rozmiar ponieważ jest szeroko z lekko nutko wysokości. Czasem czuje sie że jade czołgiem bo dziury pokonuje się super.

Link do oglądniecia http://forums.kilometermagazine.com/showthread.php?4634846