Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1,8] Żywotnosc hydraulicznych popychaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy to mozliwe, ze po 191 tys. km nastapilo zuzycie popychaczy?

Zawsze po wymianie oleju (mobil 10w-40) i przejechaniu 4-5 tys. km. slychac cykanie. Temat byl juz walkowany, ale nikt nie poruszyl watku o wytrzymalosci. Jesli powiecie, ze powinny wytrzymac wiecej tzn, ze mialem krecony licznik?

1.8 ADR 1995 r.

Opublikowano

raczej powinny wytrzymać dłużej

ja mam przeszło 200tyś na osi co jest mało prawdopodobne i jestem prawie pewien ze szafa była cofnięta i jak na razie nic nie cyka a latam na półsyntetyku :a4fan:

Opublikowano

zdeniu a jaki masz silnik?

Opublikowano

najlepszy :diabel:

[1.9 TDI AFN]

Opublikowano

Czy zywotnosc zalezy od rodzaju silnika: diesel/benzyna oraz od pojemosci? Czy tez to nie ma wiekszego znaczenia jaki silnik, liczy sie przebieg?

Opublikowano

U mnie po wymianie oleju w tamtym roku kupionego w Inter Carsie (Mobil 10w40) zaczeło cykać jak holera, przemęczyłem się tak przez rok i teraz zmieniłem olej na taki sam tylko kupiony w dużej hurtowni oleji. Jestem mile zaskoczony, cisza i auto krócej hałasuje po odpaleniu.

Opublikowano
U mnie po wymianie oleju w tamtym roku kupionego w Inter Carsie (Mobil 10w40) zaczeło cykać jak holera, przemęczyłem się tak przez rok i teraz zmieniłem olej na taki sam tylko kupiony w dużej hurtowni oleji. Jestem mile zaskoczony, cisza i auto krócej hałasuje po odpaleniu.

można wyciągnąć z tego jakis wniosek

że kazdy olej jest podrabiany i upłynniany w miejscach największej płynności

Opublikowano

jeśli cyka sporadycznie to normalka i daj sobie z tym spokój, grupa VW/Audi od kilkunastu lat sobie z tym nie radzi i kazdy normalny mechanior ci to powie - te typy tak mają, tak samo jeśli chodzi o sprzęgło, które też w tej grupie jest stosunkowo słabe i nie wytrzymuje tyle co np. w Oplach.

Ja mam 144 tys km. przebiegu (udokumentowane) jak kupiłem 124 tyś. i też mi sporadycznie cykało i cyka :wink: . Sprzęgło też do wymiany.

Przy tym przebiegu nie powinienem słyszeć o tych elementach, a jednak .....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czytam i czytam wszystkie posty i aż do garażu nie chce mi się schodzić. Prawie wszystkie objawy mogę zaobserwować w swoim A4 (1,8 175tyś.) Ślady oleju na połączeniu skrzyni biegów i silnika, wysokie sprzęgło, coś cyka po odpaleniu silnika - na szczęście zaraz ustaje, o rozrządzie trzeba by było już pomyśleć (był wymieniany ostatnio przy 94tyś.), może zajrzeć na hamownię by coś poprawić, pomyśleć może o gazie.

P.S.

Wniosek nasuwa się jeden. Na co mnie to było.

Nie ma jak polski fiat - tylko trochę gorzej drogi się trzyma :a4fan: .

Opublikowano

ja mam udokumentowane 201tys., jezdzę na lotosie 10w40, poprzednio na Motulu 10w40 i nic nie cyka!!!!

myslę,że żywotność jest miarą dbania porzednich włascicieli o zmiany oliwki w silniku;jesli ktos zaniedbał i pojeździł na szuwaksie to beda cykać,jak dbał to służą nadal "cichutko"

pozdro

:a4fan:

Wojtek

Opublikowano

Wojtek. Długo już jeździsz na 10W40? Niedługo będę zmieniał i raczej byłbym skłonny coś lepszego zalać. Półsyntetyk lotosu dobry był do malucha i CC.

Opublikowano
Niedługo będę zmieniał i raczej byłbym skłonny coś lepszego zalać

mobil syntetyczny 5w50

Opublikowano

do gmail:

jezdzę na lotosie 10w40 od lat,widziałem juz bebechy silników po nim i nic mu nie brakuje,czysciutko!!!

sam pracuje w lotosie,wiec wiem co leję!!!

twoje twierdzenie o tym oleju jest błedne,bo jak pamietam maluchy jeździły na specjalu itd.

a to juz inna generacja olejów;spełniaja one wymagania vw....

odsyłam do lektury stronki LOTOS OIL,porównania parametrów z innymi olejami i wtedy wypowiedz sie na jego temat!!

parametry olejów sa ustalane i regorystycznie przestrzegane,laboratoria je sprawdzają przy każdej partii wyprodukowanego oleju przed zalaniem w beczki,pojemniki itd.wystawiane sa certyfikaty i to nie jest farsa!!!

jesli ten olej podpadłby w jakikolwiek sposób to traci certyfikaty ,po za tym to nie jest olej z LIDLa "no name"!!!

kazdy leje ,co chce.jesli chcesz przepłacać za mobil/który ,jak to tutaj ktos zasugerował jest zamieniany,albo podrabiany/ to prosze bardzo,ja popieram polski przemysł i leje lotosa!!!

pozdro :a4fan:

Opublikowano
  • Autor

Ja juz sobie obiecalem, ze nastepnym olejem bedzie lotos. Chwali go coraz wiecej ludzi. Do tego rewelacyjna cena i pewnosc oryginalu.

Opublikowano

Nazwa oleju i klasa lepkości Klasa jakości Wskaźnik lepkości Temp. płynięcia Liczba zasadowa TBN

Mobil 1 Rally Formula

5W50 - syntetyk API - SJ/CF EC 184 -54 st.C 12mg KOH/g

Mobil 1 0W40 - syntetyk API - SJ/CF EC II 196 -55 st.C 9mg KOH/g

Mobil 1 Turbo Diesel 0W40 - syntetyk API - CF/SJ EC 196 -55 st.C 9mg KOH/g

Mobil Super S 10W40 - półsyntetyk API - SJ/CF 155 -36 st.C 10mg KOH/g

Mobil Super 15W40 - mineralny API - SJ/CF 137; 127 -27 st.C; -26 st.C 10mg KOH/g

BP Visco 5000 5W40 - syntetyk API - SJ/SH/CF EC 170 -36 st.C b.d.

BP Visco 3000 10W40 - półsyntetyk API - SJ/CF 154 -33 st.C b.d.

BP Visco 2000 15W40 - mineralny API - SJ/CF 136 -30 st.C b.d.

BP Motor Oil 15W40 - mineralny API - SF/CD 133 -30 st.C b.d.

Castrol Formula SLX 0W30 - syntetyk API - SJ/CF 184 -66 st.C 8,7mg KOH/g

Castrol Formula RS 10W60 - syntetyk API - SJ/CF 179 -57 st.C 8,6mg KOH/g

Castrol TXT Softec Plus 5W40 - syntetyk API - SJ/CF 169 -42 st.C 8,5mg KOH/g

Castrol GTX5 Lightec 10W40 - półsyntetyk API - SJ/CF 154 -39 st.C 9,4mg KOH/g

Castrol GTX3 Protec 15W40 - mineralny API - SJ/CF 144 -27 st.C 9,2mg KOH/g

Castrol GTX 15W40 - mineralny API - SG/CD 140 -33 st.C 9,4mg KOH/g

Lotos Syntetic 5W40 - syntetyk API - SJ/CF EC 165 -53 st.C 11,5mg KOH/g

Lotos Semisyntetic 10W40 - półsyntetyk API - SG/CD 150 -44 st.C 9,9mg KOH/g

Lotos 15W40 - mineralny API - SG/CD 135 -33 st.C 8,5mg KOH/g

Lotos Diesel 15W40 API - CE/SF 140 -32 st.C 10,5mg KOH/g

Lotos City 15W40 - mineralny API - SF/CC 135 -30 st.C 5,7mg KOH/g

Lotos City Diesel 20W50 - mineralny API - CC 134 -30 st.C 8,5mg KOH/g

Total Quartz 9000 0W40 - syntetyk API - SJ/SH/CF EC II 176 -42 st.C b.d.

Total Quartz 9000 5W40 - syntetyk API - SJ/CF 172 -53 st.C 11mg KOH/g

Total Quartz 7000 10W40 - półsyntetyk API - SJ/CF 150 -41 st.C 10,5mg KOH/g

Total Quartz Diesel 7000 10W40 - półsyntetyk API - CF 150 -44 st.C 10,7mg KOH/g

Total Quartz 5000 15W40 - mineralny API - SJ/CF 135 -33 st.C 10mg KOH/g

Total Quartz Diesel 5000 15W40 - mineralny API - CF 140 -37 st.C 10,7mg KOH/g

Shell Helix Ultra 5W40 - syntetyk API - SJ/CF EC 191 -36 st.C 12,7mg KOH/g

Shell Helix Plus 10W40 - półsyntetyk API - SJ/CF EC 160 -36 st.C 10,4mg KOH/g

Shell Helix Super 15W40 - mineralny API - SH/CD 135 -27 st.C 10,6mg KOH/g

Shell Rimula Ultra 10W40 - syntetyk API - CD/CF 164 -45 st.C 17mg KOH/g

troche porównań parametrów

...jak widać są tu oleja omawiane wyżej...zostawiam do przeanalizowania!

http://wojtek75.wrzuta.pl/obraz/onu1c6JJxY/lotos

to artykuł akurat dotyczacy oleju turdus,ale jest opisane jakie są obostrzenia i przepisy,jest to artykuł z zakładowej gazetki lotos-u.

pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie jestem przeciwnikiem LOTUSA, używam go od lat w różnych autach fiatach, seatach, oplach. Nie jestem w żaden sposób związany z firmą a mimo to polecam go innym. Cena oczywiście jest zachęcająca i w moim przypadku była decydująca. Nie chciałbym jednak zaoszczędzić kilku złotych kosztem drogiej naprawy silnika stąd moja wątpliwość dotycząca zalania LOTUSA do silnika audi.

Korzystając z okazji mam pytanie do 'Wojtek75' czy LOTOS 10w40 w opakowaniach 4l i w beczce 200l (w warsztatach) ma te same parametry (zakładam, że dokładnie te same).

Opublikowano

cześć;

jesli masz pewność,że u mechanika,u którego lejesz ten olej z beczki go nie "chrzci" i jest to prawdziwy lotos 10w40,to napewno sa takie same!!

Ja osobiscie jestem przeciwny olejom z beczki,w Polsce za duzo jest przekretów!!!

Nikogo nie złapałem na "chrzczeniu" lotosa,ale nasłuchałem się,cytuję:..jak to głupki kupują mobila,castrola itd.z beczki a to olej z promocji z lidla,norauto i bóg wie co jeszcze..."

Jesli nawet jest tam wlany zamiast mobila,ect.lotos to nie ma sprawy,tylko przepłacasz,ale jesli jest tam olej made in....,to sorry ale lepiej kupić w pewnej hurtowni bańkę 4l i tyle.Przy cenie rynkowej lotosu,nie sądzę aby ktoś chciał podrabiać lotos w bańkach!!

Pozdrawiam i życzę długigo żywota i wielu tys.km. na LOTOSIE!!!! :lol:

oto co podpowiadają fachowcy z CASTROLA:

Producent (marka) AUDI (VAG)

Model A4 1.6i, 1.8i, -Avant

Silnik P

Rok 1995-01

Zastosowania Zalecenie Pojemność (ltr)

Silnik (P) Zalecany Edge Sport 0W-40 3.5

Dobry Magnatec 5W-40 C3

Przekładnia ręczna VW Group Gear Oil G52. Part No. G 052911 2.3

Przekładnia automatyczna VW Group ATF Part No. G 052 162 5.4

Mechanizm różnicowy Ze skrzyni biegów

Płyn chłodniczy Antifreeze SF (g) 7.5

łożyska kół LMX GREASE

Płyn hamulcowy Zalecany RESPONSE DOT 4

Dobry SRF Racing Brake Fluid

Modele z przekładnią automatyczną, mechanizm różnicowy Zalecany VW Group axle oil. Part No. G 052145 1

Dobry SAF-XO

Ukryj uwagi Okresy wymiany oleju

Smar / Uwagi dot. pojemności

g. Systemy chłodzenia: Antifreeze SF dla modeli począwszy od 1/98. Antifreeze SF jest czerwony i nie wolno go mieszać z poprzednimi antyfryzami G10 lub (zielono-niebieskie) stosowanymi w starszych modelach

Uwagi ogólne

1. Zalecenia dot. olejów silnikowych dla modeli od roku 2000 (pojazdy od 05/99) o różnych cyklach obsługowych, stosując oleje LongLife. Tylko pojazdy odpowiednio oznaczone na płytce VIN (numer identyfikacji pojazdu) i/lub określone na wywieszce dealera można eksploatować stosując maksymalne okresy wymiany.

2. Zalecenia odnośnie olejów dla modeli sprzed 1/97: EO VWG 501.01 dla silników benzynowych i wysokoprężnych silników wolnossących; EO VWG 505.00 dla wszystkich silników wysokoprężnych w tym także z turbodoładowaniem. Kombinacje olejów EO VWG 501.01 i EO VWG 505.00, łącznie z 'niskopopiołową' wersją EO VWG 505.00 zaleca się do wszystkich silników. Opcje lepkości: w strefach klimatu umiarkowanego 15W-40/15W-50/ 20W-40/20W-50; poniżej 15°C, 10W-30/10W-40. Do silników benzynowych można stosować oleje SF lub SG, jeżeli zatwierdzone oleje nie są dostępne. W silnikach wysokoprężnych można stosować oleje CD (w turbo-spalinowych wyłącznie do uzupełniania). 3. Układ kierowniczy ze wspomaganiem/ Centralny układ hydrauliczny (modele wyposażone): VWG Part No. G002 000. Niektóre wczesne modele: TQ DEXRON III. Odnieś się do instrukcji obsługi

4. Modele 4x4 ze sprzęgłem typu Haldex; stosować wyłącznie zalecany olej z grupy VW