Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Malowanie czy oklejanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy oklejał już ktoś cały samochód folią zamiast malowania?

Jeśli tak to wady zalety i cena takiego zabiegu mnie interesuje względem malowania.

Jak oklejanie to by była głupota, to prosiłbym o namiary jakieś i koszt na dobrego lakiernika z woj. Lubelskiego lub Podkarpackiego bo nie chciał bym by po malowaniu ruda atakowała mi auto z każdej strony tym bardziej że teraz jej nie ma.

Opublikowano

Zapytaj kolegę Cuber . Podobno nosił się z takim zamiarem, jednak czy to zrobił to nie wiem.

Opublikowano (edytowane)

Mnie też temat ciekawi, z chęcia poznam opinie kolegi Cuber ale tez innych użytkowników. Z tego co wiem, profesjonalne oklejanie samochodu wcale tańsze od malowania nie będzie. Swoją wiedze opieram o to że auto pomalowąc można za jakieś 3.5-4 tys zł (info zaczytane od kogoś tam, niby bedzie to w takie cenie zrobione ok), gdzie np dzwoniłem do jednej z Warszawskich, konkretniejszych firm oklejających i za auto wielkości a4 b6 avant krzykneli około 5 tys ... Za folie chrom więcej ...

Alternatywą do malowania i oklejania jest pokrycie auta plasti-dipem. Jeździ kilka aut tak zrobionych, nie wiem do końca jak to wyglada w kwestii trwałości po np 2 latach, więc nie będę ani zachęcał ani odradzał, ale koszt to około 2 tys za całe auto (przy malowaniu samemu taniej). Jest nawet wątek na a4-klub.

Edytowane przez s3ns
Opublikowano

Firma z Krakowa w zależności od rodzaju foli oklejanie a4 b5 sedan wycenia na kwotę od 3800.- do 4600.- netto...

Opublikowano (edytowane)

Panowie,

niestety cena tej usługi jest tak wysoka, ponieważ to bardzo czasochłonny proces (2-3 dni robocze) i koszt samego materiału zaczyna się od 2 tys złotych w przypadku auta wielkości A4.

Co do plastidipu to widziałem wiele spieprzonych robót, więc się nie wypowiadam - nie widziałem dobrze zrobionego plastidipu.

Edytowane przez undercover.pl
Opublikowano (edytowane)

Firma z Krakowa w zależności od rodzaju foli oklejanie a4 b5 sedan wycenia na kwotę od 3800.- do 4600.- netto...

Się wtrącę ze swoimi trzema groszami.... jeżeli oklejanie w takiej cenie to zdecydowanie lepiej robić lakier. Nie dalej jak 2 dni temu odebrałem swoją a4 b5 po pełnej blacharce / lakierowaniu i za całośś wyszło 4100, z czego 200 (ceny brutto) to prostowanie wgniotki drzwii kierowcy - kobieta na STOPie stwierdziła że miała pierwszeństwo ;). Lakier wygląda jak fabryczny a z poziomu usługi jestem mega zadowolony i lakiernika zachwalać będę.

Ponadto oklejanie ma sens tylko w przypadku gdy oklejany lakier jest "bez skazy" a okleina ma za zadanie "zabezpieczyć" lakier - jak się okleina znudzi, to po zerwaniu ma wyglądać jak "fabryka dała". Oklejanie frufli lub spłowiałego lakieru to jak kładzenie makijażu nieboszczykowi - wprawdzie w trumnie look będzie git ale i tak do piachu :D:P

Edytowane przez McArius