Skocz do zawartości
IGNOROWANY

szarpanie i wyskakujace bledy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy. mam problem z moja niunia. otóż mam audi a4 18 ADR i mam nastepujacy problem. autko po odpaleniu nie wchodzi odrazu na obroty min tylko bardzo ja dusi. po chwili ustepuje ale podczas jady dodatkowo strasznie szarpie tzn ujme troszke gazu dodaje i sie zaczyna.... bylem u znachora z kompem bo ja juz wszystkiego probowalem. wyswietlaja sie bledy: 16518 obwod sondy lambda- brak zmian sygnalu bank 1 sonda 1 01120 regulacja walu rozrzadu 1- blad mechaniczny 17978 elektroniczny modul sterujacy praca silnika zablokowany. bledy skasowane i zero poprawy. i dzis znow wyskoczyly. bede wdzieczny za pomoc bo strasznie mnie to ........ meczy:) pozdrawiam:)

Opublikowano

Sonda do sprawdzenia skoro błąd o niej mówi. To może być powodem.

Opublikowano

tez o tym myslalem tylko powiedz kolego jak??? myslalem ja odpiac i zobaczyc co sie bedzie dzialo:)

Opublikowano

Ale ten błąd sondy może być powiązany z resztą błędów i wcale nie musi oznaczać to końca sondy. Ja bym zaczął od błędu 01120 regulacja walu rozrzadu 1- blad mechaniczny

Opublikowano

Jest to możliwe . Może faktycznie najpierw ten błąd 01120 a potem zobaczysz. Sondę poznasz po voltach.

Opublikowano

Ja myślałem wymienić czujnik położenia walu może to o niego chodzi tylko czy na pewno ma to sens. On robił by taka robotę? Bo jeszcze zostaje elekt napinacz łańcuszka rozrządu. Podpowiedzcie coś.

Opublikowano

Na początek kolego posprawdzaj kostki, pryśnij jakimś kontaktem i wykasuj błędy. Zobacz czy powróci i kiedy. Przy okazji na Vagu sprawdź sondę czy wartości Ci się zmieniają mniej więcej od 0,1-0,9V. Ten czujnik położenia wału najlepiej by bylo z kimś podmienić dla próby, jeżeli błąd Ci wyskakuje od razu.