Jump to content
IGNORED

Jak przewozicie swoje rowery ? Porady

gorny01

Recommended Posts

Wiitam wsystkich , ze względu na zbliżający się sezon , chciałbym was spytać jak we przewozicie swoje rowery i jakie macie doswiadczenia , ja się zastanawiam nad przewożeniem na bagażniku dachowym ale są też montowane na klape i hak ? Piszcie :)

Edited by gorny01

Ja przewożę na dachu dwa rowery, kupiłem bagażnik thule freeride i jestem zadowolony ☺

Tylko dachowy, jak kolega wyżej :wink:

Tylko dach, może trudniej wsadzić, ale ja obracam/łem się wśród customowych rowerów a tam niejednokrotnie rower jest za długi aby wszedł na klapę a na własną konstrukcję dachowego wejdzie. Z tymi na klapę standardowy rower wejdzie, długość roweru jest praktycznie taka sama jak szerokość samochodu.

Problem z tymi na klapę jest taki, że mało kto o tym wie a większość jak wie to ma w d.upie a tablica i światła nie mogą być zasłonięte, jest od tego odpowiedni przepis, kwota i ilość punktów. Jeśli już taki na tył to z własnym oświetleniem a rejestrację to niestety trzeba sobie odkręcić i przenieść bo nie wiem czy u nas duplikaty są legalne.

też się przekonuje do wożenia na dachu , tylko sie zastanawiam jaki bagażnik bazowy ?

coś takiego ?

http://allegro.pl/aguri-bagazniki-bagaznik-dachowy-audi-a4-b6-00-04-i5017465246.html

czy może ten wystający poza relingi , jakaś różnica?

Lepiej "wystający po za" w razie odsprzedaży ma możliwość regulacji i pasuje do innych aut. Osobiście wybrałbym markową używkę niż kiepską nówkę :wink:

jeżeli chodzi o uchwyt rowerowy to już wiem co chce Thule pro ride 591 ale jeżeli o bazowy to nie wiem co wybrać :/

Tylko dach, może trudniej wsadzić, ale ja obracam/łem się wśród customowych rowerów a tam niejednokrotnie rower jest za długi aby wszedł na klapę a na własną konstrukcję dachowego wejdzie. Z tymi na klapę standardowy rower wejdzie, długość roweru jest praktycznie taka sama jak szerokość samochodu.

Problem z tymi na klapę jest taki, że mało kto o tym wie a większość jak wie to ma w d.upie a tablica i światła nie mogą być zasłonięte, jest od tego odpowiedni przepis, kwota i ilość punktów. Jeśli już taki na tył to z własnym oświetleniem a rejestrację to niestety trzeba sobie odkręcić i przenieść bo nie wiem czy u nas duplikaty są legalne.

W Polsce możesz miec 2 tablice .. Jesli robisz duplikat to podpisujesz sie ze tablica ci sie zniszczyla lub przepadla... Czyli klamiesz robiąc trzecia ;) jesli chodzi o przeniesienie z tablicy to nie wolno tego robic bo tablica wedle prawa jest integralna częścią samochodu i jest homologowana do niego ... Wniosek zawsze cie uwala na tym bo w PL prawo jest nie jasne w tym przypadku ;)