Jump to content
IGNORED

Wybór sprzęgła

Daniel131

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed wymianą kompletnego sprzęgła w swojej a4 b5 1996r 1.8T AEB sedan. Jako, że jestem słaby w tym temacie mam pytanie. Ten akurat model posiada dwumasę czy nie? Możecie mi polecić jakieś sprzęgło do tego modelu? Z góry dziękuję Wam za pomoc. Pozdrawiam

Sprzęgło i dwumas kup nowe od AWXa. (B6 1.9tdi)

wszystko jest p&p

Edited by Dev

Tak jest Dwuams, Można od AWXa, a jak nie chcesz się ładować w większe koszty to sprzęgło Sachs wystarczy. Komplet z dwumasą 1400zł albo regeneracja dwumasy, to wyjdzie ok 300zł mniej, ale też można wstawić zwykłe koło i pożegnać się z kołem dwumasowym:)

Jak wygląda sprawa z założeniem "jednomasy"? Trzeba poczynić jakieś przeróbki konkretne? Czy można wymienić samo sprzęgło bez zmiany koła dwumasowego i jakie to miałoby konsekwencję? Mam w zasadzie problem z łożyskiem oporowym ponieważ jest już na ostatniej prostej i gdy się dobrze zagrzeje słychać stukanie, które ustaje w momencie naciśnięcia sprzęgła.

Edited by Daniel131

Nie wiem czy to prawda ale gdzies wyczytalem, ze kolo dwumasowe nadaje temu silnikowi elastycznosc, sam zapewne wiesz, ze 1.8T mozna na 3 biegu po rondach sie kulac bez zadnych drgawek. Zmiana na kolo jednomasowe ponoc juz na to nie pozwoli (?)

jeśli dwumasa jest ok to nie ruszaj załóż tylko tarcze docisk łożysko nowe

Tak, tylko wjeżdżając na rondo na 3 biegu przy bardzo niskich obrotach zajedziesz dwumase, która nie lubi jazdy poniżej 1500 obrotów.