mstr Opublikowano 1 Maja 2015 Opublikowano 1 Maja 2015 Witam wszystkich. Mam dziwny problem z czujnikami parkowania w audi a4 b7 avant (czujniki przód+ tył) tzn. czujniki działają prawidłowo jedynie na wyłączonych światłach. Po załączeniu świateł pozycyjnych, mijania czujniki zaczynają wariować tzn. sygnał staje się momentami ciągły i przykładowo przy cofaniu pikają również czujniki przednie, ogólnie całość "wariuje". Dodam, że auto było wcześniej po kolizji i były uszkodzone dwa przednie czujniki w grilu, zostały wymienione na zamienniki. Po podłączeniu do kompa; vag nie wskazuje żadnego błędu.
haremziak Opublikowano 18 Lipca 2015 Opublikowano 18 Lipca 2015 Witam wszystkich zainteresowanych moim tematem a raczej problemem. Audi a4 b6 2002 1.8t quattro z oryginalnymi czujnikami parkowania z tyłu i z przodu. Miałem na początku problem z działaniem tych czujników gdyż jeden z nich był uszkodzony. Wymieniłem go na używany ale sprawny. Problem w tym, że całość "wariuje". Wygląda to tak. Kiedy włączam wsteczny aktywuje się układ i , czasami, jest OK albo od razu piszczy brzęczek przednich czujników, czasami na przemian przód, tył. Ogólnie nie ma żadnej powtarzalności w tym dziwnym działaniu. Kiedy wbijam jedynkę po cofaniu przedni piszczek działa do momentu przekroczenia prędkości wyłączającej układ. Mam wrażenie, że jadąc dłużej, czyli po dłuższym użytkowaniu to "wariactwo" przechodzi i działa wszystko OK. Podpinałem VCDS - em i w momencie sprawdzania odległości na każdym z czujników są dobre i takie same. Mam również wrażenie, że podczas podłączenia komputera i diagnostyki jest wszystko OK. Może ktoś miał taki problem? Z góry dziękuję za odpowiedz. Bob
Robero321 Opublikowano 18 Lipca 2015 Opublikowano 18 Lipca 2015 Temat poruszany wielokrotnie wystarczy poszukać. Masz uszkodzony kolejny czujnik Uszkodzenie nie musi być trwałe i pojawia się bez okazji. Podepnij Vaga i sprawdź który czujnik zapisuje błędy
haremziak Opublikowano 22 Lipca 2015 Opublikowano 22 Lipca 2015 Witam! Dzięki za odpowiedz. Niestety ale nie ma żadnych błędów zapisanych. Dziś zauważyłem, że w czasie kiedy tylko jest włączona stacyjka układ parkowania działa OK. Po uruchomieniu silnika przednie czujniki zaczynają się dziwnie zachowywać. Po podłączeniu "komputera" bloki danych wskazują na zmianę odległości do przeszkody na dwóch czujnikach. Jeden z nich jest nowy, drugi stary. Pytanie czy samo uruchomienie silnika, drgania po uruchomieniu wywołują złe działanie czujników czy może to jakiś problem w instalacji?
haremziak Opublikowano 22 Lipca 2015 Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) . Edytowane 22 Lipca 2015 przez haremziak
Rekomendowane odpowiedzi