Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z temperaturą silnik 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam robie nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem

a mianowicie problem jest taki ze po wymianie termostatu silnik nagal się grzeje do 130 stopni po krótkim czasie i wogóle się nie schładza wentylator działa załącza sie. prosże bardzo o pomoc bo nie wiem co jest do zrobienia

Opublikowano

A płyn faktycznie się gotuje? Jak nie to czujnik temperatury.

Edytowane przez poczekaj

Opublikowano
  • Autor

płyn jest ciepły jak się silnik nagrzeje to wyskakuje komunikat po niemiecku ale w tłumaczeniu to wyłączyć silnik i sprawdzić płyn chłodniczy

czy to może być wina albo zapchanej chłodnicy albo pompy wody ?

Edytowane przez MarcinKatoA4

Opublikowano

Miałem kiedyś tak w B4 1.9 tdi to mi się utraciła pompa wody (wirnik w środku) i nie miało co obracać wodą więc temperatura rosła ekspresowo. ..

Opublikowano

tez bym obstawial pompe wody

Opublikowano
  • Autor

A pompę można wynienić bez wyniamy rozrządu czy murze razem z roządem to zrobić ?

Opublikowano

pompa + pasek wystarczy wymienic

Opublikowano
  • Autor

no to spróbuję to wymienić bo mechanik mnie straszył ze mogła pójść uszczelka pod głowicą jest to możliwe ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jak się podłączę pod temat. :)

Mam dziwny problem. Na stary termostacie opadła wskazówka i trzymała 70*. Wymieniłem termostat i jak jest zimno (tak poniżej 15*) to temperatura jest 90*, a jak ciepło to wacha się w okolicach 75*-80*. Jak zmierzyłem termometrem laserowym to jest w przewodach około 78*. Podłączenie telefonu to kompa auta też wskazuje 78*. Po zgaszeniu silnika i odpaleniu pokazuje jakiś czas ok, a później znów spada.

Czy to może być wadliwy termostat??? Co sprawdzić w pierwszej kolejności???

Opublikowano

w pierwszej to podlaczyc vaga i sprawdzc odczyt z czujnika temperatury i odczyt z deski.

Opublikowano

Witam robie nowy temat ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na mój problem

a mianowicie problem jest taki ze po wymianie termostatu silnik nagal się grzeje do 130 stopni po krótkim czasie i wogóle się nie schładza wentylator działa załącza sie. prosże bardzo o pomoc bo nie wiem co jest do zrobienia

Siemasz, walczyłem sporo z termostatem,

Sprawdź błędy w kompie to najważniejsze

pod wtyczkę od sterowania termostatu podłącz miernik, w jednym pinie powinno być napięcie - podłącz do niego i do masy samochodu miernik powinno byc ~11-12V

jeżeli nie ma to przy komputerze silnika (na podszybiu) masz bezpiecznik od termostatu(mniejszy głębiej schowany), możliwe że jest spalony a wtedy nie ma sterowania termostat

sprawdź nowy termostat, podłącz go pod akumulator bezpośrednio do gniazda i zobacz czy i po jakim czasie się otwiera,

sprawdź, ewentualnie wymień czujnik płynu chłodzącego G62, to on daje sygnał do komputera, który później steruje za pomocą masy

Finalnie ja zastosowałem termostat z a4 b7 2.0TFSI, tam inżynierowie wrócili do starego typu termostatów bez żadnych sterowań elektrycznych, różni się tylko jednym wyjściem

P.S. jak będziesz wymieniał/wyjmował termostat wymień zaślepkę bloku o nr 06B 103 033A koszt 21 zł w serwisie, a problemów przez nią bardzo dużo.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Opublikowano

Czyli ten nasz termostat ma jakieś sterowanie? A, to nie jest czujnik?

Opisz dokładniej tą wymianę termostatu od tfsi. On jest typowo mechaniczny? Dużo jest przerabiania?

Opublikowano
  • Autor

Panowie wymieniłem pompę wody i już wszystko działa tak jak powinno dzięki wielkie za pomoc :)